Sosyal hizmetlerde ev sistemine geçilecek

Haber Giriş : 06 Nisan 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, sosyal hizmetlerde koğuş uygulamasından ev sistemine geçileceğini, sosyal hizmetlerde en önemli konunun toplumsal destek ve dayanışma olduğunu söyledi

İncelemelerde bulunmak üzere Mersin'e gelen Bakan Nimet Çubukçu, Vali Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti. Ardından sivil toplum örgütlerinin kadın üyeleriyle toplantı yapan Bakan Çubukçu, bakanlığın projeleri hakkında bilgi verdi. Çubukçu, yuva ve yurtlarda 0-12 yaş grubu çocuklardan başlayarak, çocukları koğuş uygulamasından çıkarıp ev sistemine geçileceğini kaydetti. Hedeflerinin öncelikle çocukların ailelerinin yanında kalmasını sağlamak olduğunu belirten Çubukçu, "Bu konuda ailelere ayni ve nakdi yardımlar yaparak destekliyoruz. Bu yaklaşık 30 bin aileyi kapsıyor. Bu "Aileye Dönüş Projemizin en önemli ayağı. Diğer bir aşamada ise çocuğun koruyucu aile yanında bakımının sağlanması. Eğer bu da olmuyorsa aile sıcaklığını çocuklarımıza yaşatmak için "grup evleri', "çocuk evleri' ve "sevgi evleri' dediğimiz üç aşamalı sisteme geçmeyi hedefliyoruz" dedi.

İŞBİRLİĞİ ŞART
Çubukçu, Malatya'dan başlayarak, Türkiye genelinde 5 "sevgi evi' oluşturduklarını bu sayıyı önümüzdeki günlerde 20'ye çıkarmayı planladıklarını söyledi. Sivil toplum örgütleri ile devletin işbirliği içinde yaptığı çalışmalarda başarı oranının yüksek olduğunu kaydeden Çubukçu, şunları söyledi:

"Tüm dünyada sosyal alanda yapılan çalışmalar, sivil toplum örgütlerinin desteği ve işbirliği ile yürütülüyor. Türkiye'de sadece destek olarak algılanıyor. Ama Avrupa'da bu işbirliği olarak algılanıyor. Biz de yeni dönemde sivil toplum örgütleri ile çalışmaları işbirliğine dönüştürme çabası içindeyiz. Sosyal hizmetler alanından başlayarak, özürlüler, yaşlılar ve kadınlar alanında çalışma yapan tüm sivil toplum örgütleriyle geniş zamanlarda bir araya geldik. Tüm projelerde destek olacağımızı açıkladık. Ama bu işbirliği konusunda hem devlet olarak hem de sivil toplum örgütlerinin işbirliği deneyimi eksik. Birbirimizi kırıp dökmeden bu süreci geçirmek zorundayız. Yeni dönem diye tanımladığımız sivil toplum örgütleri ile yürüttüğümüz çalışmalardan çok memnunuz. Bundan sonraki çalışmalarda da işbirliğini hedefliyoruz."

İstanbul'da bir sivil toplum örgütü ile imzaladıkları protokol ile "gönüllü anne' çalışmasını hayata geçirdiklerini belirten Çubukçu, sanal ortamda 18 bin üyesi olan kadın örgütünden, 800 gönüllü annenin, 2 aylık eğitimle sosyal hizmetlere bağlı kurumlarda çalışmaya başladığını anlattı. Çubukçu, daha sonra Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı Huzurevi'ne geçerek incelemelerde bulundu. Burada kalan yaşlılarla sohbet etti.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber