Çin füzesi şifreleri çözecek!

Füze sistemiyle ilgili tartışmalar devam ediyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Kasım 2013 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çin füzesi şifreleri çözecek!

İLKER AKGÜNGÖR Uzmanlar Çin füzesini NATO'ya entegre edecek yazılımla iki sisteme hakim olabilecek Türkiye'nin rahatsızlık yarattığını belirtiyor.

ABD ile Türkiye arasında gerilime yol açan Çin üretimi FD-2000 (Fang Dun-Savunma Kalkanı) uzun menzilli füze sistemiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Savunma uzmanları esas rahatsızlığın dünyadaki ana iki sistemi birbirine entegre etmeye çalışacak Türkiye'nin iki sisteme de hakim olacağı için tepki gösterildiğini belirtiyor.

'Sistemin sırrını çözeceğiz'

Elektronik harp ve savunma uzmanı, Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü radar savunma sistemleri hocası Doç. Dr. Aşkın Demirkol, FD-2000'in NATO ağıyla uyum sağlamayacağını kabul ederken, Türkiye'nin iki sisteme de hakim duruma gelmesinin rahatsızlık verdiğini söylüyor: "Türkiye, Çin sistemi FD-2000 ile NATO sistemin uyumunu sağlayacak adaptör yani yazılımı yapacak altyapı, bilgi ve birikime sahip. Eğer Türkiye iki farklı sistem arasındaki uyumu sağlayacak yazılımı yapabiliyorsa her iki sisteme vakıf ve hakim demektir. Bu adaptör dizaynıyla NATO sistemlerinin daha ayrıntılı özelliklerine de sahip olacağız. Bir sistem geliştirirken yazılıma yönetebilirseniz sistemin önemli bir kısmını hakimsinizdir. Amerika ve NATO bu adaptör dizaynıyla kendilerinin bize vermek istemedikleri yazılımlarına sahip olabileceğimizi düşünerek endişe ediyor. Türkiye'nin NATO üreticilerinin sırlarına erişmesini istemiyorlar."

'Dostu düşmanı sistem tanımlıyor'

Sistemlerin dost ve düşman tanımlaması yaptığını belirten Doç Dr. Demirkol, "Almanya kendi yazılımında ilişkisi bulunan Hollanda ve Avusturya'yı dost kabul ettiğinden, bu ülkeler size de dost görünecektir. Amerika menşeili bir F-16'nın kalkışından sonra tam anlamıyla kontrolünün bizde olup olmadıgı hep tartışılır. Mevcut sistemdeki yazılıma müdahale etme imkanı olmadığından size sağlanan ölçüde kontrol edebilmektesiniz. Bu durum ve Çin'in NATO sistemini daha yakından tanıma ihtimali de NATO çevrelerini rahatsız ediyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber