Merkez ataması bugün Köşk'e gidiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Merkez Bankası başkanlığına ilişkin Kararname'nin bugün Cumhurbaşkanı'na gönderileceğini söyledi. Babacan, kararnamedeki ismin, onaylanıncaya kadar açıklanmayacağını kaydetti.

Babacan, ATV'de yayınlanan ?Teke Tek? programında Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı. ?Sabah sayın Cumhurbaşkanı'ndan randevu talep edeceğim, eğer programı müsait olursa elden götüreceğiz, eğer programı müsait olmazsa da evrak olarak göndereceğiz? şeklinde konuşan Babacan, ?göndereceğimiz ismi açıklamak istemiyoruz? dedi. Babacan, ?Başbakanımızın da açıkladığı gibi, Kararname bu hafta içinde mutlaka Köşke gönderilmiş olacak? ifadesini kullandı. Babacan, Kararnamenin bu sefer onaylanıp onaylanmayacağına ilişkin soruya da, bu konudaki kararı Cumhurbaşkanı'nın vereceğini hatırlatarak, buna benzer bir konuda, ?yerindelik konusundaki kararın Hükümete ait olduğuna dair? Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı bulunduğunu da hatırlattı ve ?Cumhurbaşkanımızın kararına her zaman saygılı olduk? dedi.

MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞI SEÇİM SÜRECİ

Babacan, Merkez Bankası başkanının seçimine ilişkin olarak, Merkez Bankası başkanının seçilmesine yönelik süreci takvime ve hukuka uygun olarak götürdüklerini, Kararnamedeki ismin, onaylanıncaya kadar açıklanmaması konusundaki prensiplerinde de ne kadar haklı olduklarını geçen sürecin gösterdiğini kaydetti.

ABD'de olduğu gibi Türkiye'nin, Merkez Bankası başkanı adayını belirleyerek önceden açıklama gibi bir geleneğinin olmadığını da belirten Babacan, bu konuda hukukçulara da danıştıklarını ifade etti. Babacan, Merkez Bankası başkan yardımcılıklarına ilişkin kararnamelerin ise Merkez Bankası başkanının asaleten atanmasının ardından belirleneceğini kaydetti. Merkez Bankası'na, başarılı bir kişiyi önereceklerini belirten Babacan, ?biz göz göre göre kurumları başarısızlığa sürükleyecek kişileri önermeyiz? dedi.

SERDENGEÇTİ'NİN GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASI KONUSU

Babacan, Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin neden uzatılmadığına ilişkin soruya karşılık ta, ?vardır bir bildiğimiz? yanıtını verdi.

TÜSİAD ile istişare yapabileceklerini ancak, kendi kararlarını kendilerinin vereceğini vurgulayan Babacan şunları söyledi: ?Biz, Süreyya bey ile birlikte iyi bir dönem geçirdik. Ekonomideki başarı, koordinasyon halinde çalışmaktan kaynaklanmıştır. Atamalarımıza ve Hükümete güvenen herkes Türkiye'ye yatırımlarında karlı çıktılar. Bu konuda kimsenin endişesi olmaması gerekir. Bu Hükümet ekonomik programın gereği neyse onu yapıyor ve yapmaya devam edecek. TÜSİAD ve diğer kuruluşların, bizlerle görüşmelerinde özel görüşlerini bizlere ifade ettikten sonra kamuoyuna da açıklama yapmaları doğru değil. Kararları tabi ki biz vereceğiz, Türkiye'de birşeyler ters giderse, TÜSİAD ve diğer kuruluşlar sorumlu tutulmayacaklar, siyasi sorumluluk bizdedir.?

Babacan, Merkez Bankası başkanlığı seçimine ilişkin sürecin de Türkiye'ye olan güveni olumsuz etkilemediğini ifade etti. Atamalarda, ilk defa duyulan isimlerin de olabileceğinin altını çizen Babacan, zamanın, yaptıkları atamaları haklı çıkartacağını da vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber