Askeri işkenceyle öldüren 1 Yarbay ve 30 ere dava açıldı

Haber Giriş : 08 Nisan 2006 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Er Polat'ı cezaevinde işkenceyle öldürdükleri gerekçesiyle 5 er için ağırlaştırılmış müebbet, 1'i yarbay 25 asker hakkında da 12'şer yıl hapis istendi

Adana'daki 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi'nde, er Murat Polat'ın işkenceyle ölümüne neden oldukları, 6 askere de ABD'nin Irak'taki hapishanesi Ebu Gıreyb'deki görüntülere benzer şekilde işkence yaptıkları iddia edilen biri yarbay 30 asker hakkında sivil mahkemede dava açıldı.

Hastaneden kaçtı
İstanbul'da oturan Polat, Gaziantep'teki Topçu Taburu'nda 23 Haziran 2005'te dizinden rahatsızlanınca İskenderun'daki Deniz Asker Hastanesi'ne sevk edildi. İddiaya göre Polat, er Ahmet Sambur'la birlikte hastaneden firar etti.

27 Haziran 2005'te bir eve hırsızlık için girmek isterken yakalanan 2 er, askeri cezaevine konuldu. Gardiyanlarca dövülen Polat, kaldırıldığı Balcalı Hastanesi'nde 27 Temmuz 2005'te öldü. Otopsi raporunda işkenceyle öldürüldüğü belirtildi.

Askeri Savcı Yardımcısı Hâkim Kıdemli Yüzbaşı Veli Bayram, Polat ile erler Hasan Motu, Yener Bezek, Adil Kılıç, Mustafa Kılıç, Ahmet Sambur ve Harun Teke'nin de işkenceye uğradıklarını saptadı.

Soruşturmayı tamamlayan Bayram, işkencenin askeri suç olmaması nedeniyle dosyayı işkence delili sopayla birlikte Adana Başsavcılığı'na gönderdi. Savcı Necdet Yalçın Şen de, tutuklanan 5 er hakkında ağırlaştırılmış müebbet, İzmir Şirinyer 1. Sınıf Askeri Cezaevi Müdür Yardımcılığı'na atanan yarbay M.S. ile birlikte 25 askerin de 12'şer yıl hapisle cezalandırılmalarını istedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber