Ceza mahkemesinden İİY'nin 2 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuru

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul 10. İcra Ceza Mahkemesi, 2 ayrı davada İcra ve İflas Yasası'nın hapis cezası öngören 2 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Yapı ve Kredi Bankası avukatı, İstanbul 13. İcra Müdürlüğü'nde hakkında icra takibi başlatılan Hayrettin Çokcan'ın usulüne uygun mal beyanında bulunmadığı gerekçesiyle İcra İflas Yasası'nın (İİY) 337. maddesi uyarınca cezalandırılması istemiyle, İstanbul 10. İcra Mahkemesi'nde dava açtı.

Davada sanık avukatı, söz konusu yasa maddesinin Anayasaya aykırı olduğu iddiasında bulundu.

Avukatın talebini inceleyen mahkeme, iddiayı ciddi bularak yasa maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına karar verdi.

Ayrıca mahkeme, Bahar Etiket Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin avukatının, sanık Arif Kan'ın İstanbul 13. İcra Müdürlüğü'ndeki icra takibi dosyasında ödeme taahhüdünde bulunup gereklerini yerine getirmediği gerekçesiyle İYY'nin 340. maddesi uyarınca açtığı davada da söz konusu maddenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına karar verdi.

Diğer davadaki gerekçelerin tekrarlandığı kararda şöyle denildi:

"Ödeme sözleşmesinde yükümlüğünü yerine getirmemekle ihlal edilen değer, toplumsal olmayıp bireyseldir. Bu düzenleme cezalandırmanın temel ilke ve esaslarına uygun değildir. Zira hapis cezasının amacı bir yükümlülüğün ihlalinin yaptırımı olmaktan ziyade borcun tahsilini sağlamaya yöneliktir.

Özel hukuktan doğan bir edimin yerine getirilmemesi nedeniyle borçlunun cezalandırılması evrensel hukuk ilkelerinin yanı sıra AİHS hükümlerine ve Anayasa'nın hukuk devleti ilkesine aykırıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber