Danıştay'dan, polise evlenme izni
Danıştay, polis memurunun evlenme talebinin uygun görülmemesi yönündeki işlemin iptaline karar verdi.
Mahkeme söz konusu karara varırken, uluslararası sözleşmelere atıfta bulundu ve emniyet örgütü mensupları için evlenme konusunda getirilen kriterlerin, "kanun önünde eşitlik ilkesini ortadan kaldıracak veya bu hakkın özünü zedeleyecek biçimde işlem tesisine izin verecek şekilde yorumlanamayacağı" belirtti.
İŞTE DANIŞTAY KARARI
T.C.
D A N I Ş T A Y
Beşinci Daire
Esas No : 2009/5816
Karar No : 2012/5858
Anahtar Kelimeler :
Özeti : Anayasa'nın 38. maddesinde cezaların şahsiliği ilkesinin temel hukuk prensibi olarak benimsendiği, İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin 16. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 12. maddesinde, erginlik yaşından başlayarak erkek ve kadının yürürlükteki mevzuat kurallarına göre evlenme ve aile kurma hakkına sahip olduğunun belirtildiği; emniyet örgütü mensupları için evlenme konusunda getirilen kriterlerin, kanun önünde eşitlik ilkesini ortadan kaldıracak veya bu hakkın özünü zedeleyecek biçimde işlem tesisine izin verecek şekilde yorumlanamayacağı hakkında.
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : İstanbul Valiliği
Karşı Taraf : ...
İsteğin Özeti : Polis memuru olan davacının, evlenme talebinin uygun görülmemesine ilişkin 04.11.2008 tarih ve 11594 sayılı işlemin iptalini istemiyle açtığı davada; davalı idarenin işlemin gerekçesi olarak gösterilen Polis Okulları Yönetmeliğinin 8. maddesinin, polis memuru olan davacı açısından uygulanmasına olanak bulunmadığı, Anayasa'nın 38. maddesinde cezaların şahsiliği ilkesinin temel hukuk prensibi olarak benimsendiği, İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin 16. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 12. maddesinde, erginlik yaşından başlayarak erkek ve kadının yürürlükteki mevzuat kurallarına göre evlenme ve aile kurma hakkına sahip olduğunun belirtildiği, emniyet örgütü mensupları için evlenme konusunda getirilen kriterlerin, kanun önünde eşitlik ilkesini ortadan kaldıracak veya bu hakkın özünü zedeleyecek biçimde işlem tesisine izin verecek şekilde yorumlanamayacağı gerekçesiyle iptali yolunda İstanbul 10. İdare Mahkemesince verilen 15.04.2009 günlü, E:2008/1921, K:2009/739 sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : Mehmet Ali Aydın
Düşüncesi : İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü: İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. İstanbul 10. İdare Mahkemesince verilen 15.04.2009 günlü, E:2008/1921, K:2009/739 sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı üzerinde bırakılmasına, 05.10.2012 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY
Davacının evlenmek istediği kişinin ağabeyinin durumu itibariyle evlenmelerine izin verilmemesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır.
Bu nedenle davanın reddi yerine işlemin iptaline dair verilen kararın bozulması gerektiği görüşü ile onama kararına karşıyım.