Fırtına havayı temizledi

Çevre ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Yavuz Adanur, Çanakkale Boğazı'nda etkili olan fırtınanın kısa sürede havayı temizleyerek, bol oksijenli bir hava kütlesinin oluştuğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2013 18:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fırtına havayı temizledi

Marmara bölgesinde etkili olan ve saatte 80 kilometre hızla eserek hayatı olumsuz etkileyen fırtınanın faydalı yönlerinin de olduğunu, bu sayede katrilyonlarca metreküp havanın temizlendiğini belirten Adanur, "Rüzgar, yüksek basınçlı alanlardan alçak basınçlı alanlara doğru olan yatay yönlü hava hareketleridir. Rüzgarın tabiat ve insan üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri bulunmaktadır. Kabaca hafif şiddetle rüzgarın insan ve tabiat üzerinde olumlu etkilerinin olabileceğini, orta şiddette rüzgarın enerji üretimi için faydalı olabileceğini ve şiddetli rüzgarın insan ve tabiat üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceğini söylemek mümkündür. Rüzgarın olumlu etkileri arasında, tozlaşmayı temin ettiği için tabiatın ve bitkilerin devamını sağlaması, hava akımı sayesinde havanın temizlenmesi ve sıcak iklimlerinde havayı serinletmesi sayılabilir" dedi.

Orta şiddette rüzgarların enerji üretimi için faydalı bir kaynak gibi görülse de, tabiat ve insan üzerinde bazı olumsuz etkiler bırakabileceğini söyleyen Adanur, "Hafif rüzgarlar bitkilerin gelişimi, toprağa tutunmasını ve çoğalmasını sağladığı gibi, daha şiddetli rüzgarlar bitkilerde kopmalar, kırılmalar ve yerinden sökülmelere sebep olabilmektedir. İnsan üzerinde de orta şiddetli rüzgarların olumsuz etkileri olabilmektedir. Güney rüzgarları (lodos) migren, baş ağrıları, ruhi gerginlik, kalp hastalarında olumsuz etkiler, mide bağırsak hastalarında şikayetlerin artmasına sebep olabiliyor. Kuzey rüzgarları (poyraz) soğuk algınlıkları, akut bronşit, akut ve kronik sinüzitler ve yine kalp damar hastalığı olan hastalarda kalp krizi riskini artırmaktadır. Rüzgarlardan korunmak için güney rüzgarlarından etkilenenler lodoslu havalarda dışarı çıkmamalı. Kuzey rüzgarlarından korunmak için ise ince ve çok katlı giyinmek ve mutlaka burnumuzu ve kafamızı kapatarak korunmak durumundayız. Daha şiddetli rüzgarların (fırtına ve hortum) tabiat ve insan üzerinde yıkıcı tesirleri olmaktadır. Ülkemizde çokça rastlanmasa da tabii afet boyutunda çok şiddetli rüzgarların olduğu bilinmektedir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber