Hesap uzmanlarından İstanbul'a denetim turnesi

Haber Giriş : 20 Nisan 2006 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara ve İzmir'den yaklaşık 50 hesap uzmanı turne (uzun süreli denetim) için İstanbul'a gitti. Üç ay sürecek denetimlerde bilgisayar sistemi yardımıyla vergi kaçağı riski yüksek mükellefler üzerinde yoğunlaşılacak.

Maliye Bakanlığı, Anadolu'da bazı mükelleflerin merkezlerini İstanbul'a kaydırdıklarını belirleyince Ankara ve İzmir'den 50 hesap uzmanını denetim için buraya yolladı. Hesap uzmanları, denetimlerini 3 ay sürdürecek.

Maliye Bakanlığı'na bağlı hesap uzmanları, bu yıl değişik bir uygulamaya giderek İstanbul'a kamp kurdu. Ankara ve İzmir'den yaklaşık 50 hesap uzmanı turne için İstanbul'a gitti. Anadolu'ya ise İstanbul'dan hesap uzmanları gidecek. Anadolu'da bazı mükelleflerin merkezlerini İstanbul'a kaydırdıklarından hareket eden hesap uzmanları, İstanbul'daki denetim oranını artırmayı hedefliyor. Yetkililer, Anadolu'da bir mükellefin incelenme ihtimalinin örneğin yüzde 5'ken, İstanbul'da bunun binde 5 olduğunu belirterek oranı yükseltmeyi hedeflediklerini söylediler.

Büyük vergi mükellefleri yoğunlaştı

Bu yıl farklı bir uygulamaya giden hesap uzmanları, İstanbul'un kapasitesinin fazla olduğunu belirterek Anadolu'da gidilecek yerlerin kapasitesinin dar ve belli olduğunu söylediler. Aynı zamanda İstanbul'daki inceleme oranını yükseltmek isteyen hesap uzmanları, zaten genel denetim oranının yüzde 2'ler seviyesinde olduğunu belirterek İstanbul'da daha çok mükellef olduğunu, matrah itibariyle de büyük mükelleflerin yine İstanbul'da yoğunlaştığını bildirdiler. Ankara ve İzmir'den İstanbul'a giden hesap uzmanlarının nisan ayında turneye çıktığı ifade edilerek denetimlerin 3 ay boyunca devam edeceği bildirildi. Ayrıca İstanbul'dan turneye çıkacak ekiplerin de mayıs ayında Adana, Konya, Antalya ve Bursa gibi illerde denetim yapacağı bildirildi.

Yer değiştirme de bir risktir

İstanbul'a yapılan yoğun denetimlerde riske göre hareket edildiği ifade edilirken analizde "riskli" çıkan mükellefler nezdinde denetim yapıldığı kaydedildi. Son dönemlerde Anadolu'da faaliyette bulunan mükelleflerin İstanbul'da denetlenme ihtimalinin daha zayıf olduğundan hareket ederek merkezini İstanbul'a kaydırdığı ancak faaliyetini yine eski yerinde devam ettirdiğini anlatan yetkililer, bu yer değişikliklerini Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) vasıtasıyla tespit ettiklerini anlattılar. Yer değiştirmenin de bir risk olarak algılanabileceğini vurgulayan yetkililer, denetimlerde bu hususlara da dikkat ettiklerini bildirdiler.

2005 denetim sonuçları hâlâ açıklanmadı

Bu arada özellikle geçen yıl bankacılık sektöründe yoğun bir denetim yapan hesap uzmanlarının 6 bin 398 hesap üzerinde yaptığı denetimlere ilişkin sonuçlar hâlâ açıklanmadı. Geçen yıl yine nisan-mayıs aylarında yapılan denetimlerin kasım ayı gibi açıklanabileceği belirtilmişti. Buna karşılık bir açıklama henüz yapılmadı. Hesap uzmanlarının finans kesimine yönelik bu çalışması sırasında, 2003 yılında 96 bin gerçek, 68 bin tüzelkişinin 500 bin YTL'nin üzerinde çek, havale ve EFT işlemi olduğu ortaya çıkmıştı. Söz konusu tutarın üzerinde işlem yapanların sayısı, 2004 yılı listelerinde de 150 bin gerçek ve 86 bin tüzelkişi olarak yer almıştı. Analiz sonucunda 6 bin 398 kişi hakkında inceleme başlatılmıştı. Bu kişilere ait hesap sayısı 18 bin, bu hesaplardaki işlem hacmi de 100 milyar YTL olarak tespit edilmişti. İncelemelerde, kâğıt üzerinde patron görünen odacı ve çaycılara ulaşılmış, İstanbul'da, banka kayıtlarında adına 52 milyon YTL'lik (52 trilyon TL) işlem yapılan bir ofisboy bulunmuştu. Bu arada bankacılığın yanı sıra Maliye'nin genel denetim sonuçları da hâlâ kamuoyuna açıklanmış değil.

Rekortmenler 'göz önünde' bulunmak istemiyorlar

Vergi ödemelerinde ilk 100 içinde yer alıp da isminin açıklanmasını istemeyen mükelleflerin fazla "göz önünde" olmak istemedikleri için bu yolu tercih ettikleri belirtildi. Özellikle birçok gayrimenkulü olup da bunlardan kira geliri elde edenler ya da faiz geliri elde edenler, zengin olduklarının kamuoyunda bilinmesini istemiyorlar. Bu kişilerde çoğunlukla, para sahibi olmanın dikkat çekeceği ve mafya tipi örgütlenmelerin hedefi haline gelinebileceği endişesi bulunduğu ifade edildi.

'Aydın Doğan para verdi, altın bulsun'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, son 5 yılın İstanbul Gelir Vergisi rekortmeni Doğan Holding Yönetim Kurulu Aydın Doğan'a plaket verdi. 10 milyon 320 bin 542 YTL tahakkuk eden vergi ile ilk sıradaki yerini bu yıl da koruyan Aydın Doğan'ı Nakkaştepe'deki Doğan Holding binasında önceki gün ziyaret eden Bakan Unakıtan, plaketi verirken ?Maliye Bakanlığı olarak çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'de son 10 yılda 8 defa, son 5 yılda ise üst üste birinci oldunuz, bundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Bizim örnek bir mükellefimiz oldunuz. Bu, Türkiye adına çok güzel bir hadise, daha nice birinciliklere diyorum ve sizi tebrik ediyorum? dedi. Aydın Doğan, Bakan Unakıtan'la Gelir İdaresi Genel Mürürü Osman Arıoğlu, İstanbul Gelir Dairesi Başkanı Akif Ulusoy, Bakanlık Müsteşarı Basri Aktan ve İstanbul Defterdarı Şükrü Dilaver'den oluşan heyetle birlikte öğle yemeği yedi. Unakıtan, sohbet sırasında ?Para veren altın bulsun? diyerek espri yaptı. Aydın Doğan, Bakan Unakıtan'ın bu esprisi üzerine ?Allah herkese çok vergi vermeyi nasip etsin. Çok kazanalım, çok verelim? karşılığını verdi

Referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber