Atatürk Havalimanı'nda uçaklar alkol ile yıkanıyor

stanbul’u etkisi altına alan olumsuz hava şartları ve kar yağışı hava trafiğinde gecikmelere neden oluyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2013 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atatürk Havalimanı'nda uçaklar alkol ile yıkanıyor

Devlet Hava Meydanları İşletmesi ekipleri aralıksız kar temizleme çalışmaları yapıyor. Uçaklar ise pist başında buzlanmaya karşı, alkol ve glikoz karışımı bir sıvı ile yıkanıyor. Atatürk Havalimanı'nda 2 günlük kar çalışmasının maliyeti 300 bin lira.

Havayolu şirketlerinin, özellikle Doğu ve Güney Doğu seferleri bu illerdeki elverişsiz hava şartları nedeniyle gecikmeli hareket ediyor. Kar yağışı nedeniyle hem Atatürk, hem de Sabiha Gökçen Havalimanı'nda sürekli pistlerde temizlik çalışması yapılıyor. Kar yağışının etkili olduğu saatlerde, Atatürk Havalimanı'na iniş için sıraya giren uçaklar havada tur attı. İniş için sıra bekleyen ve yakıt kritiğine giren Onur Havayolları'na ait Trabzon-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı, Bursa Yenişehir Havalimanı'na iniş yapmak zorunda kaldı.

THY SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Yurt genelinde olumsuz hava koşulları nedeniyle Türk Hava Yolları iç hatlarda 22 seferini karşılıklı olarak iptal etmek zorunda kaldı. Türk Hava Yolları varış meydanlarındaki olumsuz hava koşulları nedeniyle İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkacak olan bazı iç hat seferlerini iptal etti.Batman, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Erzincan, Trabzon, Konya, Diyarbakır, Antalya, Nevşehir ve Sivas seferlerinin iptal edildiğini duyurdu ve yolcuların alternatif seferlere yönlendirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

UÇAKLAR BUZLANMAYA KARŞI ALKOL İLE YIKANIYOR

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda buzlanmaya karşı pistler de gün boyu temizlik çalışmaları yapılırken, apron trafiğinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Pistlerde cihazlarla buzlanma dereceleri ölçüldü. Görevliler, buzlanmayı önlemek için büyük çaba harcadılar. Pistin başı, ortası ve sonu olmak üzere, 3 ayrı ölçüm alındıktan sonra zayıftan iyiye kadar bir değerlendirme tablosu çıkartılıyor. Bu durum havalimanını kullanacak uçaklara otomatik yayınla bildiriliyor. Atatürk Havalimanı'ndaki uçaklar sefer öncesi buzlanmaya karşı alkol ve glikoz karışımı bir sıvıyla yıkanıyor. Uçakların buzlanmaya karşı yıkanması işlemi nedeniyle beklemesi ise gecikmelere yol açıyor. Olası buzlanma tehlikesine karşı, havayolu şirketlerinin uçakları 'De-icing' ve 'Anti-icing' adı verilen buzlanmaya karşı alkolle yıkanıyor. Bu işlemle uçakların; kanat, motor, kuyruk ve gövdesi özel bir araçtan püskürtülen alkolle buzlanmaya karşı korunuyor. Atatürk Havalimanı'nda 2 günde pistleri, uçak park yerleri, ana taksi yolları buzdan temizleme işlemi olan "De-icing" yapılmasının maliyetinin, yaklaşık 300 bin lira olduğu öğrenildi.Devlet Hava Meydanları Ekipleri apronda karla mücadele etmek için 24 saat çalışıyor. Atatürk Devlet Hava Meydanları İşletmesinde çalışanlar dışında, Havalimanında olası bir olumsuzluğa anında müdahale etmek için DHMİ Baş Müdürü Sıtkı Zeybel ve tüm müdürler mesaiye kaldı.

APRONDA ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

İstanbul Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri ve aynı zamanda Vali Yardımcısı olan Celalettin Yüksel, apronda alınan önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yüksel, "Gece boyunca ara ara ve bölgelere göre değişen yağışlar oldu. Bu yağışlar havalimanımızı önemli ölçüde etkilemedi. Çünkü DHMİ Başmüdürlüğü Başkanlığındaki kar ile mücadele ekibimiz, 24 saat esasına göre görev başındaydı. Havalimanlarımızla ilgili bir sıkıntı yok. İptaller daha çok karşıdaki alanlarla ilgilidir. Kar mücadele ekibimizle muhtelif ebat ve cinslerde 20'ye yakın aracımızla yapılıyor. Seferlerde gecikmenin sebebi de, de-iceing uygulamalarının aldığı zamanlardan kaynaklıdır. Bu da doğaldır. Çünkü meydanda ve pistte uçaklar buzlanmaya karşı ilaçlanıyor. 50'ye yakın personelimiz, 24 saat esasına göre dönüşümlü olarak çalışmalara devam ediyor. İnşallah daha önemli bir sıkıntı ile karşılaşmayız" dedi. Atatürk Havalimanı DHMİ Başmüdürü Sıtkı Zeybel ise, "10 tane büyük kar aracı, 2 adet de-iceing, 3 rotatif kar püstkürtme, 2 tane greyder, 2 tane de küçük köprü altında çalıştığımız kar küreme araçlarımız var. Buna ek olarak özel şirketlerin araçları da hizmet veriyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber