Bakanlar Kurulu 9. Kalkınma Planı görüştü

Haber Giriş : 24 Nisan 2006 19:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 9. Kalkınma Planı ve Stratejisi'nin ele alındığını belirtirken, Türkiye'de ilk kez 1961 Anayasası ile planlı döneme geçildiğini anımsattı.

Her 5 yılda bir 5'er yıllık kalkınma planları hazırlandığını anlatan Bakan Çiçek, bu planlarla, ülke kaynakları ve varılmak istenen hedeflerle ilgili olarak hükümetlere yol gösterici nitelikte çalışmalar yapıldığını anlattı.

Türkiye'nin kalkınması için temel dokümanların oluşturulduğunu anlatan Bakan Çiçek, 2006 yılının bu anlamda bir geçiş yılı olduğunu belirtti.

Bir yılık bir geçiş döneminin ardından 2007-2013 yıllarını kapsayan 9. Kalkınma Planı ile ilgili hazırlıkların bir süreden beri devam ettiğini kaydeden Çiçek, bununla ilgili bugünkü toplantıda bir sunum yapıldığını söyledi. Gelecek Bakanlar Kurulu toplantısında bu değerlendirmelere devam edeceklerini belirten Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

?Bu planı biz önemsiyoruz. Bu planın geçmiş 8 plana nazaran bazı özellikleri var. Bunlardan bir tanesi; eskiden bu planlar 5'er yıllık yapılırken, 9. plan 7 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Planla ilgili 57 özel ihtisas komisyonu kuruldu, 2 bin 252 kişi bu çalışmalarda görev aldı. Bu planın 7 yıllık dönemi kapsamış olmasının getirdiği bazı özellikler var. 2013 yılına kadar olan zaman sürecini içine aldığına göre, Türkiye herhangi bir aksaklık sözkonusu olmadığı takdirde, AB ile müzakereler açısından da dönemin sonuna gelmiş olmaktadır. İkinci olarak 2013 yılı söz konusu olduğunda da AB için yeni bir bütçe dönemi başlayacak. Dolayısıyla, AB müzakere süreci ile de Türkiye'nin tam üyeliğiyle de irtibatlı olarak yapılmış bir plan olma özelliği taşımaktadır. O bakımdan da geçmişteki planlara nazaran farklı bir yanı var. Hiç şüphesiz bu planla ön görülen hususlar; Türkiye'nin istikrar içinde büyümesini temin etmek, gelir dağılımını daha adil hale getirmek, küresel ölçekte rekabet gücünü artırmak ve AB'ye üyelik için uyum sürecini tamamlamaya yönelik bir vizyonu öngörmektedir.?

?POLİTİKA OLUŞTURMA...?

Bu planın, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan bazı ilkeleri bulunduğunu anlatan Bakan Çiçek, bu planını, sektör bazında değil, bütüncül bir yaklaşım içinde hazırlandığını söyledi.

Bu planda, kamu hizmetlerinin sunumunda, şeffaflığı, hesap verilebilirliği, katılımcılığı ve verimliliği esas olarak ilke edindiklerini kaydeden Çiçek, bu 7 yıllık plan içinde devletin, ticari mal ve hizmet üretiminden çekilmesini hedeflerken, politika oluşturma, düzenleme ve denetleme işlevlerinin güçlenmesi gibi bir kısım ilkeleri de içerdiğini söyledi. Bu ay sonuna kadar plan metninin oluşturulacağını bildiren Bakan Çiçek, şöyle devam etti:

?Rekabet gücünün artırılması, istihdamın artırılması, sosyal dayanışmanın güçlendirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması, kamu hizmetlerinde kalite ve etkinliğin artırılması istikametinde bu plan hazırlanmaktadır. Ana strateji olarak bu eksenlere oturan plan ile ilgili değerlendirmeyi gelecek hafta da yapacağız. Nisan sonu itibariyle Bakanlar Kurulu'na gelecek, bu stratejik unsurlarla hazırlanan metini Haziran başında TBMM'ye göndereceğiz. Meclisin çalışma takvimine göre de 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girebilmesi için uygun zaman ne zaman olacaksa, tabiatıyla TBMM'de görüşülerek, anayasadaki süreç içinde bunu mecliste konuştuktan sonra da bu yürürlüğe girmiş olacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber