İzmir'deki yabancı öğrencilere kokteyl verildi

Vali Toprak: "Kalkınma stratejimize, İzmir'i uluslararası yükseköğrenim merkezi ve üniversite şehri yapmayı büyük harflerle yazdık"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2013 21:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir'deki yabancı öğrencilere kokteyl verildi

İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, İzmir'deki üniversitelerde 2013-2014 akademik yılında eğitim görmeye başlayan yabancı öğrencilerle kokteylde bir araya geldi.

Toprak, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İzmir Bölge Koordinasyon Ofisince yabancı öğrenciler için verilen kokteylde yaptığı konuşmada, İzmir'de bin 258'i burslu 4 bin civarında yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, öğrencilerin İzmirliler'in misafiri olduğunu söyledi.

İzmir'in imkanlarıyla ve üniversitelerin altyapısıyla tam bir öğrenci şehri olduğunu dile getiren Toprak, "Bunun ileriye yönelik çalışmasını da yaptık. İzmir Kalkınma Ajansı aracılığıyla hazırlanan 2014-2023 yıllarını kapsayan kalkınma stratejimize, burayı uluslararası yükseköğrenim merkezi ve üniversite şehri yapmayı büyük harflerle yazdık. 4 bin değil, 14 bin öğrenciyi en güzel şekilde ağırlayacak altyapıya sahibiz" diye konuştu.

Öğrencilerin insanlar arasında barış köprüsü olduğunu vurgulayan Toprak, onları bir para kazanma ve ekonomik çıkar sağlama olarak görmediklerini belirterek, bunun göstergesinin bütçeden ayrılan yüksek burs payları olduğunu söyledi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ise Türkiye'de 44 bin yabancı öğrenci bulunduğunu, bunların 13 bininin burslu eğitim gördüğünü belirtti. Yurtnaç, şunları söyledi:

"Dünyada öğrenci pazarı önemli. 4 milyon 300 bin üniversite öğrencisinin yüzde 20'si ABD'de. Bu pastadan aldıkları pay, 20 milyar dolar. Biz elbette olaya ekonomik kazanç olarak bakmıyoruz. Amacımız, 140 ülkeden öğrencinin başarılı bir şekilde eğitim hayatını tamamlamasının ardından ülkesi ile ülkemiz arasında köprü kurmasına vesile olmak. Bize emanet olan bu gençlere el birliğiyle Türkiye'yi sevdireceğiz. Onlar, ülkelerine döndüğünde Türkiye'nin gönüllü elçileri olacak."

Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Afgan Atiqurrahman Mayar da konuk öğrenciler adına yaptığı konuşmada, Türkiye'de kültürel farklılıklarını ortaya koyma fırsatı bulduklarını belirterek, eğitim, barınma, burs gibi imkanlar için yetkililere teşekkür etti.

Birçok öğrencinin ilk yurt dışı deneyimini burada yaşadığını anlatan Mayar, gelirken akıllarında bazı soru işaretleri olduğunu ancak Türkiye'de sıcak ve içten bir yaklaşımla karşılaştıklarını söyledi.

Kokteylde, iki öğrenci, 104 ülkeden bin 258 konuk öğrenci adına Toprak ve Yurtnaç'a çiçek verdi. Yabancı öğrenciler, programın sonunda türküler söyledi.

Muhabir: Halil Şahin

Yayınlayan: Ahmet Ekici

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber