Arınç, 3 bin YTL fazla emekli maaşı için şahsına özel yasa değişikliğine göz yumdu...

Haber Giriş : 29 Nisan 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

27.04.2006 Emeklilikte asıl kıyak Arınç'a yapılmış
27.04.2006 'Arınç'a kıyak emeklilik yolu açıldı' iddiasına yalanlama
28.04.2006 Vekilden Arınç'a kıyak maaş mektubu: Haram ediyorum

Kıyak emeklilik ve maaş zammı milletvekillerinin hayallerini süslemeye devam ederken, TBMM'de kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda sessiz sedasız yapılan bir değişiklik, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eski Meclis Başkanlarına "katmerli emekli aylığı" imkânı sağladı.

İlk kez oluyor
Değişiklikle ilk kez TBMM Başkanı'nın emekli aylığının diğer milletvekillerinden ayrı olarak Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi özel bir hesapla belirlenmesi hükme bağlandı.

Buna göre Arınç, TBMM Başkanlığı'ndan ayrılması durumunda düz milletvekillerinden yaklaşık 3 bin YTL fazla emekli aylığı alacak. Emekliliğe hak kazanan normal bir milletvekili parlamento dışında kalması durumunda 3 bin 486 YTL emekli aylığı alacakken, aynı durumda yani TBMM Başkanlığı'ndan hem de milletvekilliğinden ayrılması durumunda Arınç, 6 bin 330 YTL emekli maaşı alacak. "Katmerli emekli aylığı" düzenlemesi, Bülent Arınç'ın yanısıra, önceki Meclis Başkanları'na da yarayacak.

Eskilere de avantaj
Katmerli emekli aylığından yararlanacak hayattaki eski Meclis Başkanları şunlar: Hüsamettin Cindoruk, îsmet Sezgin, Yıldırım Akbulut, Kaya Erdem, Mustafa Kalemli, Hikmet Çetin, Ömer İzgi.

İşte Bülent Arınç'ın Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi özel bir hesapla belirlenen maaşının detayları:

* 2006 bütçe kanununda Cumhurbaşkanı ödeneği aylık 21 bin 100 YTL olarak belirlendi.

* Yasaya göre Sezer 'e Cumhurbaşkanlığından ayrıldığında bu maaşının yüzde 40'ı oranında yani 8 bin 440 YTL yaşlılık aylığı ödenecek.

* Başbakan ve Meclis Başkanları ise bu görevlerinden ayrıldıklarında, Sezer 'e bağlanan emekli aylığının yüzde 75'i oranında yani 6 bin 330 YTL emekli aylığı alacaklar.

İş kendinize gelince halk unutuldu
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Bülent Arınç'ı gönderdiği mektupla protesto etti. Mektupta şu noktaların altı çizildi: "Milletvekillerinin özlük hakları konusunda sorunlar var. Lojmanlar sizin vurdumduymazlığınız sonucu çürümeye terk edildi. Özlük hakları konusunda halkımızın durumu dikkate alındığında bu tepkinizi anlayışla karşılamaktayım. Ama iş kendinize gelince, o halkın durumu nedense unutuldu."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber