Yükseköğretim kurulunca sağlanan destekler bütçeleştirilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Aralık 2013 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yükseköğretim kurulunca sağlanan destekler bütçeleştirilecek

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı : 74587075.38.01.390
Konu : Yükseköğretim Kurulunca Sağlanan Desteklerin BütçeleştirilmesiP>

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞINA ......................... REKTÖRLÜĞÜNE

Bilindiği üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesiyle Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının bir önceki yıla ait bütçe geliri ile bütçe gideri farkının yüzde 25'inin her yıl şubat ayı sonuna kadar Yükseköğretim Kurulu hesabına aktarılacağı, aktarılan bu tutarın öncelikle yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri ile yurt içi ve yurt dışı öğretim elemanı ve öğrenci değişim programlarının desteklenmesi, yurt içi ve yurt dışında öğretim üyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi ve Yükseköğretim Kurulunun fiziki ve beşeri altyapısının güçlendirilmesi amacıyla kullanılacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı maddede bilimsel araştırma projeleri ile yurt içi ve yurt dışı öğretim elemanı ve öğrenci değişim programlarının desteklenmesi amacıyla aktarılacak tutarların açılacak özel hesaplar aracılığıyla, yurt içi ve yurt dışında öğretim üyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla aktarılacak tutarların ise yükseköğretim kurumu bütçesiyle ilişkilendirilmek suretiyle kullanılması öngörülmüştür.

Ayrıca, 20/12/2013 tarihli ve 6512 sayılı 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasında, Yükseköğretim Kurulu bütçesinin Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı tertibinde yer alan ödeneğin, bu Program kapsamında lisansüstü eğitim veren yükseköğretim kuramlarına, mal ve hizmet alımlarmda kullanılmak üzere, tahakkuk ettirilmek suretiyle ödeneceği, ödenen bu tutar karşılığını bir yandan ilgili yükseköğretim kurumunun (B) işaretli cetveline öz gelir, diğer yandan (A) işaretli cetveline ödenek kaydetmeye ilgili yükseköğretim kurumunun yetkili olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Bu kapsamda, anılan hükümlere istinaden aktarılan kaynakların ve idarelerce yapılan harcamaların sağlıklı bir şekilde takip edilmesi bakımından söz konusu kaynaklarla ilgili bütçeleştirme işlemlerinin 01/01/2014 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

1. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı bütçesinden Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı hesabına aktarılacak tutarlar, likit karşılığı ödenek kaydı suretiyle bütçeleştirilecek ve "05.8.2.03- Yükseköğretim Kurulu'na Verilen Paylar" ekonomik kodundan tahakkuka bağlanmak suretiyle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına ödenecektir. Ödenen bu tutarlar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bütçesinin (B) işaretli cetvelinde "05.2.6.17- ÖSYM Gelir Fazlaları Payı" ekonomik koduna gelir kaydedilecektir.

2. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerine sağlanacak destekler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca aşağıdaki şekilde bütçeleştirilecektir;

i. yurt içi öğretim elemanı ve öğrenci değişim programları için aktarılacak tutarlar, "09.4.1.20- FARABİ Değişim Programı" fonksiyonel kodunda, yurt dışı öğretim elemanı ve öğrenci değişim programları için aktarılacak tutarlar ise "09.4.1.21- MEVLANA Değişim Programı" fonksiyonel kodunda,

ii. yurtiçi ve yurtdışında öğretim üyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla aktarılacak tutarlardan, öğretim üyesi yetiştirme programı kapsamındakiler "09.4.2.20- Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı", yurtdışı destekler kapsamındakiler ise "09.4.2.21- Yurtdışı Destekleri" fonksiyonel kodlarında,

iii. usul ve esasları belirlenmesi halinde, bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi için aktarılacak tutarlar, "09.8.8.20- Bilimsel Araştırma Destekleri" fonksiyonel kodunda,

ve "05.2- Hazine Yardımları" ekonomik kodunda gelir fazlası ve likit karşılığı ödenek kaydına ilişkin esaslara göre bütçeleştirilecek, "05.2.9.90- Diğer Hazine Yardımları" ekonomik kodundan tahakkuka bağlanmak suretiyle yükseköğretim kuramlarına ödenecektir.

3. Yurt içi ve yurt dışı öğretim elemanı ve öğrenci değişim programlarının desteklenmesi amacıyla aktarılan tutarlar, üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerinin bütçeleriyle ilişkilendirilmeksizin FARABİ Değişim Programı ve MEVLANA Değişim Programına ilişkin usul ve esaslara göre özel hesap aracılığıyla kullanılmaya devam edilecektir.

4. Yurtiçi ve yurtdışında öğretim üyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerine aktarılan tutarlar, 2013 Yılı sonunda kadar 18/8/2009 tarihli ve 10689 sayılı Genel Yazımız çerçevesinde şartlı bağış ve yardımlara ilişkin esaslara göre bütçeleştirilmeye ve kullanılmaya devam edilecek, 01/01/2014 tarihinden itibaren ise şartlı bağış ve yardım yerine aşağıda belirtildiği şekilde öz gelir kaydı, gelir fazlası ve likit karşılığı ödenek kaydına ilişkin esaslara göre bütçeleştirilerek kullanılacaktır;

i. Öğretim üyesi yetiştirme programı ve yurtdışı desteklerinin tamamı, yükseköğretim kurumlan bütçelerinde "2- Özel Bütçeli İdareler" finansman tipi kodunda bütçeleştirilecek ve rektörlük "özel kalem" birim kodunda izlenecektir.

ii. Öğretim üyesi yetiştirme programı kapsamında aktarılan tutarlar, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bütçelerinin (B) işaretli cetvelinde "04.5.1.10- YÖK Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı Destekleri" gelir ekonomik koduna gelir, (A) işaretli cetvelinde "09.4.2.20- Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı" fonksiyonel kodunda ilgili ekonomik kodlara gider; yurtdışı destekler kapsamında aktarılan tutarlar ise "04.5.1.11- YÖK Yurtdışı Destekleri" gelir ekonomik koduna gelir, (A) işaretli cetvelinde "09.4.2.21- Yurtdışı Destekleri" fonksiyonel kodunda ilgili ekonomik kodlara ödenek kaydedilerek kullanılacaktır.

iii. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yıl içinde ödenen tutarlar, üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerince gelir fazlası karşılığı ödenek kaydına ilişkin esaslara göre ödenekleştirilmek suretiyle kullanılacaktır. Gelir kaydedilen tutarlardan yılı içerisinde kullanılmayan kısımlar ise ertesi yıl bütçesinde likit karşılığı ödenek kaydına ilişkin esaslara göre ödenekleştirilmek suretiyle kullanımına devam edilebilecektir. Aktarılan tutarlardan kullanılmayacağı anlaşılan kısımlar, ilgili red ve iadeler gelir kodundan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına iade edilecektir.

5. 2013 Yılında öğretim üyesi yetiştirme programı ve yurtdışı destekler kapsamında aktarılan tutarların şartlı bağış ve yardım olarak bütçeleştirilmesi nedeniyle

uygulamanın 2014 yılında sağlıklı bir şekilde yürütülmesi bakımından, 2013 Yıl sonu işlemlerinde aşağıdaki hususlara riayet edilecektir;

i. 2013 Yılı ve önceki yıllarda söz konusu amaçla aktarılan ve üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerince "04.4.1.03- Kurumlardan Alman Şartlı Bağış ve Yardımlar" gelir ekonomik koduna gelir kaydedilen tutarlardan kullanılmayan kısımlar; 2013 Yılı sonunda muhasebe hesaplarında emanet nitelikli hesaplara alınması yerine öğretim üyesi yetiştirme programı kapsamındakiler, "04.5.1.10- YÖK Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı Destekleri" gelir ekonomik koduna, yurtdışı destekler kapsamındakiler ise "04.5.1.11- YÖK Yurtdışı Destekleri" gelir ekonomik koduna aktarılacaktır.

ii. 2013 Yılında belirtilen amaçla (8) finansman tipi kodunda ödenekleştirilen ve yıl sonuna kadar harcanmayan tutarlara ait ödenekler için yıl sonunda herhangi bir işlem (ertesi yıla devre ilişkin muhasebe kaydı) yapılmayacak, kesin hesapta yıl sonunda iptal edilen ödenek sütununa yansıtılacaktır.

Söz konusu programlarla ilgili karar bilgi desteğinin doğru sağlanabilmesi ve merkezi yönetim kesin hesabında net gelir, net gider ve net denge hesaplamalarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi bakımından uygulamanın yukarıdaki esaslara göre yürütülmesi hususunda gerekli her türlü tedbir, ilgili idarelerce alınacaktır.

Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber