Çevre laboratuvarlarına yeni düzenleme

İki yılda 200 ceza puanını dolduran laboratuvarların yetkisi en az 2 ay süreyle geri alınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2014 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çevre laboratuvarlarına yeni düzenleme

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre laboratuvarlarına yönelik yeni düzenlemesiyle, kirlilik tespiti kolaylaşacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 25 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği değişikliğiyle, Türkiye'deki mevcut 160 çevre laboratuvarı kirlilik tespitinde daha etkin kullanılacak.

Çevre laboratuvarları, kamuya açık alanlarda yaşanabilecek çevre felaketlerinde, analiz bedeliyle ilgili herhangi işlemi beklemeden Bakanlığın talep ettiği ölçümleri yapacak. Böylece gecikmelerin önüne geçilecek.

Yönetmelikle, yeterlik belgesine sahip laboratuvarlarının dış cephe tabelalarında, Bakanlık logosunun kullanımı zorunlu oldu.

Laboratuvarda çalışacak personelin kriterlerinde de değişiklik yapıldı. Ölçüm ve analiz yapacak personelin, üniversitelerin mühendislik, tıp, fen, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden, meslek yüksekokulu, meslek lisesi veya teknik liselerin çevre, kimya, gıda, sağlık, makine ve elektrik-elektronik gibi laboratuvarla ilgili bölümlerden mezun olma şartı getirildi.

Ayrıca mevzuata aykırı hareket eden çevre laboratuvarlarında, ceza puanı uygulamasına gidilecek. İki yılda 200 ceza puanını dolduran laboratuvarın yetkisi, en az 2 ay geri alınacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konuyla ilgili, çevre politikalarının oluşturulması, denetimlerin etkinleştirilmesi ve sürdürülebilir çevre yönetimi için ölçüm ve analiz altyapısının gereklilik olduğunu belirtti.

Bu konuda Bakanlığa ait çevre referans laboratuvarının etkin hizmet verdiğini ve kendini her geçen gün daha da geliştirdiğini ifade eden Güllüce, özel sektörün de yeni düzenlemelerle, Bakanlık koordinasyonunda laboratuvar hizmetlerini daha etkin hale getireceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber