Şener: Türkiye borçlarını plan dışı ödeyebilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, düne kadar IMF desteğine ihtiyaç duyan Türkiye'nin, bugün borçlarının bir kısmını "plan dışı ödeyebilecek" düzeye geldiğine vurgu yaparken, IMF-Türkiye ilişkilerinin, başka boyutlar da dikkate alınarak sürdürüldüğünü bildirdi.

KOSGEB Genel Kurulu'nda konuşan Bakan Şener, ülkeyi ulusal rekabette başarılı yapacak işletmelerin küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğunu vurgulayarek, "KOBİ'lerimiz dünyaya açılabilecek en önemli pencerelerimizdir" dedi.

Enflasyondaki düşme, kamu borçlanma ihtiyacındaki azalma gibi son yıllarda Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelere de işaret eden Şener, istikrar ve güvene dayalı sürdürülen ekonomik program sayesinde 2016'da Türkiye'nin milli gelirinin trilyon doları aşacağını söyledi.

Öte yandan 20 yılda 10 milyar dolar doğrudan yatırım alabilen Türkiye'nin sadece 2005 yılında 10 milyar dolara yakın doğrudan yatırım çektiğine işaret eden Şener, "Türkiye 60 milyar doları aşan rezervi ile plan dışı borcunu kapatabilir hale gelmiştir" dedi.

Döviz rezervlerinin 62 milyar dolar civarında olduğu bir ortamda, IMF bağlantılı bir takım değerlendirmeler yapıldığına işaret eden Şener, şöyle konuştu:

"İzlenen programın neticesi 80 ile 2000 arasındaki 20 yılda 10 milyar dolar yatırımcı çekmişiz. 2005 yılında ise 1 yılda Türkiye'ye gelen yabancı yatırım miktarı 10 milyar dolara yakındır. Güven, istikrar, ekonominin rasyonelleşmesi dediğimizde, ortaya çıkan tablo ve sonuç budur. Böyle bir ortamda 62 milyar dolar rezervi olan Türkiye'nin elbette borçlarının bir kısmını, plan dışı ödeyebilecek gücü var demektir. Yani IMF borçlarını tamamıyla kapatabilecek güçte bir ekonomiye sahiptir."

Şener, "ama bu demek değildir ki (ilişki sona erecek), imkanlar çerçevesinde IMF ile Türkiye arasındaki ilişki, başka boyutlar da dikkate alınmak suretiyle sürdürülmektedir" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber