Dekandan 'hamsi sezonu' değerlendirmesi

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Karadeniz’de su sıcaklığına göre hamsinin azaldığını veya yoğunlaştığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2014 21:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dekandan 'hamsi sezonu' değerlendirmesi

Ekim ayı ortalarından itibaren hamsinin yoğun av vermeye başladığını, bu durumun kasım ayı ortalarına kadar sürdüğünü belirten İsmet Balık, kasım ayı ortalarından itibaren su sıcaklığının tekrar yükselmeye başlamasıyla birlikte hamsi avının düşmeye başladığını ifade etti.

Aralık ayında geçmiş yıllardan farklı olarak Karadeniz'de görülen yoğun kar yağışı ve deniz şartlarının avcılık için elverişli olmaması nedeniyle çok fazla hamsi avcılığı yapılamadığını hatırlatan Balık, "Genel bir değerlendirme yapacak olursak bizim sularımızda özellikle iri hamsinin avlanacağı zaman dilimi ekim ayı ortalarından aralık ayı ortalarına kadar olan süreçtir. Diğer aylarda yoğun bir hamsi avcılığı beklenmemelidir. Çünkü göçmen olan bu türün bir göç periyodu ve ekolojik istekleri vardır. Bu da, ancak Ekim ayı ile Aralık ayı arasında mümkün olabilmektedir. Bugün için hamsi av sezonunun artık sona erdiğini söylemek mümkündür. Tabi bu ocak-şubat aylarında hamsinin hiç yakalanmayacağı anlamına gelmez. Ancak, yoğun bir hamsi avcılığı beklenmemelidir. Bir önceki sezon ile mukayese ettiğimizde bu sezon hamsi avcılığı için daha iyi bir sezon geçirdiğimiz söylenebilir. Ancak, sezon kısa sürdü. Hamsi seven vatandaşlarımız yılın diğer aylarında ülkemizde de artık marketlerde yaygın olarak bulunabilen dondurulmuş hamsi tüketebilirler. Her ne kadar Pazar açısından av sezonunun uzun sürmesi arzu edilirse de sezonun kısa sürmesi hamsi stoku üzerindeki aşırı avcılığın kalkmasına da yardımcı olmaktadır. Karadeniz kıyısında 6 ülke olmasına rağmen hamsinin % 85'ini bizim balıkçılarımız avlıyor. Yani bizim avlamadığımız hamsiyi bir başka ülke balıkçısı avlamıyor. Hamsi üzerindeki aşırı av baskısını da bizim av filomuz oluşturuyor. Bu nedenle, aşırı avcılığı da önlemek bize düşüyor. Bu konuda Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan denizlerdeki av gücünün azaltılmasına yönelik uygulamalar ve derinliği 24 metreden daha az olan sularda gırgır avcılığının yasaklanması bu konuda atılmış önemli adımlardır. Bu uygulamaların hamsi balıkçılığında sürdürülebilirliğinin sağlanmasına önemli katkı yapacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber