BDDK başkanı başarılarını siyasi istikrara bağlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgin: Bankacılık sistemi son 25 yılın en iyi dönemini yaşıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı (BDDK) Tevfik Bilgin, ''Türk bankacılık sistemi son 25 yılın en iyi dönemini yaşıyor'' dedi.
Bilgin, Atatürk Üniversitesi Yönetim ve Ekonomi Kulübünün davetlisi olarak geldiği Erzurum'da düzenlenen ''Türkiye'de Bankacılık'' sistemi konulu konferansta yaptığı konuşmada, bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.

Türk finans sisteminin yüzde 80'ini bankacılık sisteminin oluşturduğunu anlatan Bilgin, bankacılık sisteminin büyüklüğünün 290 milyar dolar olduğunu söyledi. Bilgin, ''Sistem o kadar etkili ki küçük bir sorun sistemin tamamını etkileyebiliyor'' diye konuştu.

Türkiye'de şu anda 51 tane banka bulunduğunu belirten Bilgin, şunları kaydetti:

''Türk bankacılık sistemi son 25 yılın en iyi dönemini yaşıyor. Artık müşterinin ayağına gitmezseniz parayı satamazsınız dönemini yaşıyoruz. Bankalar bugün topladıkların mevduatın yüzde 62'sini kredi olarak kullandırır hale gelmişlerdir. Bu oran büyüdükçe reel sektörün finansmanı da artacaktır.''

KONUT KREDİSİ KULLANIMINDAKİ ARTIŞ...

Bilgin, Türkiye'de son dönemde özellikle konut kredisi kullanımında önemli bir artış görüldüğünü belirterek, '''Şu anda moda konut kredileri. Vatandaş artık makete bakıp ev satın alıyor'' dedi.

Türkiye'de şu anda 350 bin kişinin konut kredisi kullandığını belirten Bilgin, şunları kaydetti:

''Vatandaşımız birçok neden dolayısıyla konut kredisine büyük rağbet gösteriyor. Konut kredisinin artış oranı yüzde 372 oranında. 350 bin civarında konut kredisi kullanılmış. Bu milli gelirde yüzde 2'lik bir orana tekabül ediyor. ABD'de ise bu oran yüzde 60 düzeyinde. Ayrıca halkımızın genelinin konut kredilerinde vade sürelerini 5-6 yıl olarak belirlemeleri de bir başka olumlu yön.''

''SİYASİ İSTİKRAR OLMADAN BDDK BU BAŞARIYI SAĞLAYAMAZDI

Bilgin, Türkiye'deki siyasi istikrarın bankacılık sistemini olumlu etkilediğine dikkat çekerek, bu duruma paralel olarak bankacılık sektörünün en iyi dönemini yaşadığını ifade etti.

2001 Şubat ayında yaşanan krizin ardından sorunlu bankaların ayıklanması, bankacıların akıllanması ve halkın büyük özverisiyle zararın kapandığını bildiren Bilgin, ''Siyasi istikrar olmadan BDDK ağzıyla kuş tutsa bankacılık sistemindeki bu başarıyı sağlayamazdı'' diye konuştu.

Bilgin ayrıca, 2001 yılı şubat ayına bankaların 21 milyar dolar açıkla girdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Bankalarımız oksijen çadırındaydı. Bu çadır 2001 Şubat'ında yırtıldı. Bankalarımız 2001 Şubat'ına 21 milyar dolar açıkla girdiler. Açık pozisyon bizim için çok önemli. Açık pozisyona dikkat etmeyene acımayız. Ama bugün bankalarımız mücadele eder hale gelmişlerdir.''

''YABANCI BANKALARIN SİSTEMDEKİ AĞIRLIĞI CÜZİDİR''

Bilgin, son dönemlerde yabancı bankalarla ilgili olarak yapılan eleştirilere de değinerek, ''Yabancı bankaların sistemdeki ağırlığı cüzidir. Yabancı bankalar bir terbiye disiplini getiriyor'' diye konuştu.

Banka patronlarının özellikle ellerini ceplerine atıp para koymadıklarını anlatan Bilgin, şunları kaydetti:

''Yabancı bankacılar için (Kriz döneminde kaçarlar) deniliyor. Yabancı bankaların sistemdeki ağırlığı kamu bankalarına oranla cüzidir. Bu ağırlığın çok da fazla olacağına inanmıyorum. Asıl önemli olan kamu bankalarımızdır.'' Bilgin son olarak, 5411 sayılı Bankacılık Düzenleme Kanunu ile ilgili olarak leasing, faktöring ve tüketici finansman şirketlerinin tamamının kendilerinin sorumluluğuna geçtiğini belirterek, bunlarla ilgili yapılacak bir takım düzenlemelerin önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber