'Gala Gölü'ndeki kuş türleri tehlikede'

Kuraklığın, Gala Gölü'ndeki nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kuş türlerini etkilediği bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2014 20:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Gala Gölü'ndeki kuş türleri tehlikede'

Kuraklığın, Gala Gölü'ndeki nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kuş türlerini etkilediği bildirildi.

Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meriç Deltası'nda yer alan Gala Gölü Milli Parkı'nın, Türkiye'nin ve dünyanın önemli kuş barınma alanlarından biri olduğunu söyledi.

Dünyanın önemli kuş göç yollarından birinin üzerinde bulunan gölde önemli bilimsel incelemeler yapıldığını belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Mevsim normallerinin dışında bir iklim yaşanıyor. Bu durum da canlıları olumsuz etkiliyor. Normalde bu mevsimlerde su seviyesinin kıyılara kadar gelmesi gerekirken, kıyılar yaklaşık 100-150 metre içeri doğru çekilmiş. Mevsimlerin böyle devam etmesi kuraklığa işarettir ve gölün su rejiminin değişmesi demektir. Gölün su rejiminin değişmesi göldeki biyoçeşitliliği ve ekosistemi direkt olarak olumsuz yönde etkileyecektir. Kuraklık nedeniyle Gala Gölü Milli Parkı'ndaki kuşların hayatları risk altında."

Kaya, Gala Gölü Milli Parkı'nda 163 kuş türü tespit edildiğini, bu türlerden yaklaşık 50 tanesinin gölde kuluçkaya yattığını kaydetti.

"Bu mevsimde olmaması gereken leylekleri gördük"

Kaya, iklim değişikliğinin, yaz göçmeni olan leylekleri de olumsuz etkilediğini, Gala Gölü'nde yaptıkları incelemelerde beyaz ve siyah leyleğe rastladıklarını söyledi.

Göç etmeyen kuşların risk altında olduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Meriç deltasında yaptığımız incelemelere bu mevsimde olmaması gereken beyaz ve siyah leylek gördük. Kuraklık nedeniyle bu kuşların hayatları risk altındadır. Çünkü bu kuşlar yaz göçmeni kuşlardır ve ancak yaz aylarında görülür. Bu durum leylekler için anormal bir durumdur ve yaşamları tehlikededir. Umarım mevsim normale döner yağışlar olur göldeki su seviyesi de normale döner."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber