'Vicdan - cüzdan' isyanı 8 yıl sonra karşılığını buldu: Hâkim-savcı maaşları iyileşiyor

Haber Giriş : 07 Mayıs 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, dönemin Yargıtay Başkanı Mehmet Uygun, 1998 Adli Yıl açılışında , "Vicdanıyla cüzdanı arasına sıkışan hâkimin kararının tam ve sağlıklı olacağını düşünmek, insan aklına ters düşer" demesinin üzerinden 8 yıl geçtikten sonra hâkim ve savcı maaşları konusunda harekete geçti.

Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'na hâkim ve savcılara yeni bir maaş sistemi getirilmesi talebini iletti. Yeni sistemin kabul edilmesi halinde hâkim ve savcılar milletvekilleri gibi en yüksek devlet memuru statüsünden, kıdeme göre maaş alacaklar. Sistemin hâkim ve savcı maaşlarını hangi oranda artıracağı net olarak belirtilmezken, kulislerde bu oranın yaklaşık yüzde 20 olacağı kaydediliyor.

Halen Başbakanlık Müsteşarı yaklaşık 6 bin YTL, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanları ise yaklaşık 3 bin 500 YTL maaş alıyor. Yeni sistemle Başbakanlık Müsteşarı ile yüksek yargı başkanlarının maaşının eşitlenmesi ve diğer yargı mensuplarının da kıdemlerine göre maaşlarının belirlenmesi bekleniyor.
Emekli Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Adalet Bakanlığı'nın önerisinin "çok olumlu bir adım" olduğunu belirtirken, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da üç temel erkin temsilcilerinin aynı maaşı alması gerektiğini dile getirdi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber