Türk kamu sistemindeki en ilginç usulsüzlükler

Haber Giriş : 09 Mayıs 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok kamu kurumunun mali faaliyetlerin mercek altına alan Sayıştay'ın raporları Türk kamu sisteminin ilginç usulsüzlüklerini ortaya çıkardı.

Sayıştay Digitürk parasını devlete ödeten valilikten, spor klübüne haksız yardım yapan belediyeye değin saptadığı usulsüzlüklerde paranın ilgililerden tahsiline karar verdi.

KARARLARDAN ÖRNEKLER

İmar işleri özele verilemez: Sayıştay 2.Dairesi, 16 Aralık 2005'te ele aldığı Aydın Belediyesi'nin kendi personeli tarafından yürütülmesi gereken imar işlerini, hizmet alımı şeklinde bir özel şirkete yaptırmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti. 2.Daire, 2001 yılıyla ilgili konunun tüm yönleriyle araştırılıp gerekli kovuşturmanın yapılması istemiyle İçişleri Bakanlığı'na yazı yazdı.

Beldenin trafik işi ihale edilmiş: 4.Daire de benzer bir kararla İstanbul Büyükçekmece Yakuplu Belediyesi'nin trafik işlerini inceledi. Daire, "Belediyenin trafik ile ilgili işlerinin yapılması uzmanlık isteyen bir konu olmadığından ve bu tür işlemler herhangi bir memur eliyle kısa bir süre içerisinde yapılabileceğinden, belediye personelini olmayan trafik müşavirliğine yapılan işler nedeniyle ödenen tutarın sorumlulara ödettirilmesine" karar verdi.

Araç sigortası cepten ödensin: Sayıştay 5.Daire, 17 Mayıs 2005'teki duruşmasında, Kuşadası Belediyesi'nin, Belediyeye ait araçlarının 2003 yılı zorunlu mali sorumluluk poliçelerinde hasarsızlık indiriminin uygulanmaması veya eksik uygulanması nedeniyle yapılan fazla ödemenin sorumlulara ödettirilmesini istedi.

Digitürk yayınını kendi cebinizden ödeyin: Konya Valilik Konağındaki Digitürk uydu yayınıyla ilgili olarak bütçeden yapılan ödemeye, 5.Daire 10 Mart 2005'te karşı çıkarak, sorumluların ödemesine hükmetti.

Aşırı kamulaştırma bedelleri: Sayıştay 7.Daire, 8 Şubat 2005'te Diyarbakır Büyükşehir belediyesinin kamulaştırma çalışmalarını da inceledi. Daire, Belediye'nin piyasa fiyatlarından daha yüksek bedelle kamulaştırma yaptığını belirleyerek, rayiç bedelinden fazla ödenen paranın sorumlularca ödenmesini istedi.

Diyarbakırspor'a yapılan yardım yanlış: Sayıştay 7.Daire, 8 Şubat 2005'te yaptığı duruşmada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, Diyarbakırspor'a yaptığı nakdi yardımın, sorumlularca ödenmesini karşılanmasını istedi.

Sünnet hediyeleri devletten olamaz: 8.Daire ise 2004 yılında aldığı bir kararla, Tekirdağ Belediyesi'nin sünnet, evlenme düğünlerine gönderdiği hediyelerin bütçeden karşılanamayacağına hükmetti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber