Bilimin Sultanları Bursa'da sergilenecek

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde (BTM) Türkiye'de ilk defa Bilimin Sultanları sergisi açılış için gün sayıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2014 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilimin Sultanları Bursa'da sergilenecek

Geleceğin bilim insanlarının yetişmesi amacıyla hayata geçirilen BTM, Bilimin Sultanları sergisi ile geleceğin mucitlerine ışık tutmayı hedefliyor. Kanada, ABD, Güney Afrika, Norveç, Malezya ve Dubai'de bulunan birçok bilim merkezinde sergilenen Bilimin Sultanları sergisi, Türkiye'de ilk kez, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde sergilenecek. Dünyanın ortak mirası olan bilime öncülük eden Müslüman bilim insanlarının icat ve keşiflerinin uygulamalı, enteraktif ve görsel olarak sunulacağı Bilimin Sultanları sergisi, bugünün bilim adamlarına yol gösterecek. 25 Ocak'ta kapılarını bilim severlere açmayı planlayan BTM, 5 ay süresince sergiye ev sahipliği yapacak.

Sergi hakkında bilgi veren BTM'nin koordinasyon çalışmalarını yürüten Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan, şöyle konuştu: "25 Ocak'ta uluslararası bir sergiye kapılarımızı açacağız. Serginin içeriğinde Avrupa'da bir karanlık çağ yaşanırken, aslında dünyanın öbür tarafında aydınlık çağ yaşanıyordu. Aydınlık zaman dediğimiz altın çağda aslında bugünkü buluşların temelleri atıldı. Burada bir çok çalışma yer alıyor. İnsanlar buraya geldiğinde zihinsel bir devrim yaşayacak. Bütün ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Çünkü 2014 Haziran ayına kadar açık olacak. O tarihten sonra Toronto'ya doğru yola çıkacak. Gelmeyenler çok şey kaybedecekler."

Sergide neler olduğundan bahseden Bakan, şunları söyledi: "El Cezire'nin bir cihazı var. İlk robot teknolojisinin temellerini oluşturdu. Başlıca suyun yüksek noktalara tefli edilmesi, oradan başka noktalara transfer edilmesi ile ilgili cihazlar yapılmıştı. Suyun yüksek noktaya taşınırken, ilk krank millerinin oluşturulması, dişli çarkların nasıl meydana geldiğini görüyoruz. Daha sonra bunu geliştiren Takiyüddin Efendi'nin bugünkü motorların temelini oluşturan 6 zamanlı pompaların, suyun sürekliliğini sağlamak için yaptığı cihazlar, otomatik döner makineleri gibi buluşlarını göreceğiz. Bu sergide tıp ile ilgili yapılan çok ciddi gelişmelerin ilk izlenimleri var. Bu dönemde kullanılan cerrahi aletlerin bundan 800-900 yıl önce üretildiğini ve insanların kullanımına sunulduğunu, ayrıca ilk dolaşım sisteminin kimin bulduğunu görüyoruz. Astronomi ile ilgili çok ciddi çalışmalar var. Semerkant'taki bir rasathanenin bir benzeri burada var. Semerkant'taki çalışmalar oldukça önemli. Bunların dışından gemicilik, denizcilik ve kullanılan pusulalar ilgili çalışmalar var. Buraya gelen vatandaşlarımız ilk defa kamerayı kimin bulduğunu uygulamalı olarak görecekler. Buraya gelen insanlar zihinsel bir devrim yaşayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber