Tonlarca mandalinayı denize döktüler

Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde, mandalina üreticileri, para etmediği gerekçesiyle ürünlerini dalında çürümeye terk ederken, toplanmasına rağmen satılamayan yüzlerce ton mandalina da toptancılar tarafından Ege Denizi’ne döküldü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2014 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Narenciye üretimi yapılan Edremit Körfezi'nin Havran, Edremit, Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde bu sezon mandalina bolluğu yaşanıyor. İç pazarda masrafı karşılayacak kadar bile kar etmeyen ve yurt dışına da ihracatı yapılamayan mandalina üreticileri iflasa sürükledi. Üreticilerin büyük çoğunluğu, para etmediği gerekçesiyle binlerce ton mandalinayı toplamadı. Dalınca çürüyen mandalinalar, asitli olması sebebiyle toprağa zarar vermeye başladı. Mahsullerini toplatan bazı üreticiler de toplantıcılara verdi. İhtiyaç fazlası olduğu için iç pazarda rağbet görmeyen yüzlerce ton mandalina toptancılar tarafından Ege Denizi'nin Dalyan mevkiine döküldü. Teknelerden denize bırakıldığı tahmin edilen mandalinalar, lodos ile birlikte Dalyan, Altınkum ve Akçay sahilinde karaya vurdu. Sahil şeridi turuncu renge bürünürken, lodos yüzünden balık bulamayan martılar mandalinalara akın etti.

780 BİN MANDALİNA AĞACI SAYISI 400 BİNE DÜŞTÜ

Bölgede üretimi yapılan mandalinanın 30 kuruşa tarladan kabzımala çıktığı, pazarda da 50 kuruşla 1 TL arasında alıcı bulmakta zorlandığı öğrenildi. Üreticinin zarara uğradığını söyleyen Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, sahil şeridinde inceleme yaptıktan sonra mandalina tarlalarını gezdi.

Satılamayan mandalinaların denize döküldüğünü belirten Diker, "Edremit Dalyan sahilinde yaklaşık 5-6 kilometrelik alanda mandalinalar karaya vurmuş. Tahminimize göre toptancılar satamadığı malı denize dökmüş. Üreticilerin büyük çoğunluğu ürünü ağaçtan toplamamış. Dalında çürüyen mandalina döküldüğü için toprağa ve ağaca zarar veriyor. Son 10 yıldır ülkemizde yanlış tarım politikaları uygulanıyor. Narenciye üreticileri talep fazlası ürünü ihraç edemiyor. Her sene tarıma küsen binlerce üretici ağaçlarını söküyor. Edremit Körfezi'nde 780 bin mandalina ağacı vardı, 400 binlere düştü. Ürünler talep olmadığı için toplanmadı. Yazık oluyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber