Öğretmen adayları nelere dikkat etmeli?

Öğretmen kontenjanlarına başvuracak adayların dikkat etmesi gereken hususlar...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Ocak 2014 18:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmen adayları nelere dikkat etmeli?

10 bin öğretmen atamasına başvuracak adaylar için hazırladığımız başvuru rehberi

MEVZUAT HÜKMÜ

06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma yükümlülüğü süreleri" başlıklı 27. maddesi şu şekildedir:

"(1) Türkiye üç hizmet bölgesine ve altı hizmet alanına ayrılmıştır. Bunlardan 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanları öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirecekleri hizmet alanlarıdır.
(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanlar;
a) Üçüncü hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl,
b) İkinci hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
c) Birinci hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 7 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl
çalışmakla yükümlüdürler."

Yukarıda yer alan yönetmelik hükmü gereğince, 06/05/2010 tarihinden sonra göreve başlayanlar zorunlu çalışma yükümlüsüdür.

ÖNEMLİ OLAN HİZMET BÖLGESİ DEĞİL, HİZMET ALANIDIR

Öğretmen olarak atanacak öğretmenlerin tercih edecekleri okulların Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları önem taşımaktadır. Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesi Haziran 2013 tarihli Tebliğler Dergisinde yayımlanmıştır.

Okul bazında hizmet alanı ve hizmet bölgesi çizelgesine ulaşmak için tıklayınız.

Yukarıdaki linkte yer alan "Hizmet alanı" ve "hizmet puanları çizelgesi", okul bazında şu şekilde görünmektedir.

İL/İLÇE KURUM ADI VE KODU HİZMET BÖLGESİ HİZMET ALANI YERLEŞİM YERİ ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜĞÜ SÜRESİ(YIL) HİZMET PUANI
Atatürk İlkokulu 1 4 BELDE 7 14

Bu çizelgede yer alan bilgilerde okulun adı, hizmet bölgesi, hizmet alanı, yerleşim yeri, zorunlu çalışma süresi yükümlülüğü ve hizmet puanı görülmektedir.

Öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik ve yakınlık gösteren hizmet bölgelerinin il ve ilçelerine bağlı eğitim kurumları gruplandırılarak altı hizmet alanına ayrılmıştır. Bu hizmet alanlarının 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumları zorunlu çalışma yükümlülüğü dışında, 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumları ise zorunlu çalışma yükümlülüğü içindedir.

Tercihte bulunacak öğretmenlerimizin tercihlerinde 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okulları tercih etmeleri zorunlu hizmetlerini ilk atandıkları okullarında yapmaları açısından faydalı olacaktır.

Tercihte bulunacağınız okul araştırırken okulun hangi hizmet bölgesinde olduğuna değil hangi hizmet alanında olduğuna bakmalısınız. 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okullar zorunlu hizmet kapsamındaki okullardır.

Bu okulların 1., 2. ve 3. hizmet bölgesinde olması sadece orada kalınacak zorunlu hizmet süresini belirlemektedir.

Belirlenen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere bir yıllık çalışmaları karşılığında aşağıdaki puanlar verilmektedir.

Hizmet Alanları 1.Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan 2.Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan 3.Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan
1 10 12 14
2 11 13 16
3 12 14 18
4 14 18 22
5 16 20 26
6 18 22 30

Yüksek puan alınan yerleri tercih etmeleri daha sonraki yer değiştirmelerinde puanlarına göre yer değiştirdiklerinden kısa sürede en çok puanı almaları kendi menfaatlerine olacaktır.

Yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu okullarda görev yaptıkları her yıl için; bayan öğretmenlere ayrıca on puan, erkek öğretmenlere ayrıca altı puan eklendiğinden öğretmenlerin tercihlerinde Yatılı ilköğretim bölge okulları seçmeleri yüksek puan almalarına neden olacaktır.

Aşagıda yer alan tabloda hizmet bölgelerindeki hizmet alanlarında zorunlu hizmet süreleri görülmektedir.

Hizmet Alanları 1. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi 2. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi 3. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi
1 Zorunlu Hizmet Yok Zorunlu Hizmet Yok Zorunlu Hizmet Yok
2
3
4 7 Yıl 6 Yıl 5 Yıl
5 6 Yıl 5 Yıl 4 Yıl
6 5 Yıl 4 Yıl 3 Yıl

Tercih ekranınızında karşısında 1/4, 2/3, 3/5 şeklinde kodlanan okullarda ilk sayı Hizmet Bölgesini temsil etmekte ikinci sayı ise Hizmet Alanını temsil etmektedir. İlk sayı 1, 2, ve 3 Hizmet Bölgesi sayıları olup ikinci sayı ise 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 şeklinde Hizmet Alanı sayılarıdır.

Buradaki işin püf noktası ikinci sayı 4, 5 ve 6. Hizmet Alanlarındaki okullar zorunlu hizmet kapsamındaki okullardır.

Örneğin yukarıdaki tablodan da bakacağımız üzere karşısında 3/6 yazan bir okulu tercih edersek bu okul 3. Hizmet Bölgesinde ve 6. Hizmet Alanında 3 yıl süreyle görev yapacagınız zorunlu hizmet kapsamında bir okuldur.

HİZMET PUANI HESABINDA DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR

Ayrıca hangi sürelerin zorunlu hizmet süresinden ve hizmet puanından sayıldığına dair daha kapsamlı hazırladığımız "Öğretmenlerin; Hizmet Bölgeleri, Alanları ve Hizmet Puanı Hesabında Dikkate Alınacak Hususlar" haberimizi okumanızda fayda bulunmaktadır.

TERCİHLERDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Bu bilgiler ışığında; Yeni atanacak öğretmenlerin tercihlerini yaparken dikkat edecekleri hususlar şunlardır.

1- Tercihte bulunduğunuz okulların 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki eğitim kurumları olması önemlidir. (Zorunlu hizmet görevini en başından yapmanız için)

2- Tercihte bulunduğunuz okulların Yatılı Bölge Orta Okulu olması ekstradan her yıl bayan öğretmenlere on puan, erkek öğretmenlere altı puan eklenmektedir. (Yer değiştirmelerde yüksek puana sahip olmanız için)

3- Tercihte bulunduğunuz okulların 6. hizmet alanlarındaki eğitim kurumları olması önemlidir. (Yer değiştirmelerde yüksek puana sahip olmanız için)

4- Tercihte bulunduğunuz okulların hizmet puanı yüksek olan okullardan seçmeleri gerekmektedir. (Yer değiştirmelerde yüksek puana sahip olmanız için)

5- Tercihte bulunduğunuz okulların kalkınmada birinci derecede öncelikli yerlerin 4.,5.,ve 6. hizmet alanlarında olması önemlidir. (Her iki yılınıza ilaveten bir kademe almanız için)

6- Tercihte bulunduğunuz okulların memleketinize ulaşım imkanları son derece önemlidir. Tercihte bulunacağınız okulunun memleketinize bayram ve tatillerde gelmek için ulaşım araçları güzergahında olup olmadığı (otobüs, tren ve uçak) araştırılmalıdır. Kaç araç değiştirerek memleketinize ulaşabiliyorsunuz?

7- Tercihte bulunduğunuz okulların yerleşim yerlerine uzaklıkları son derece önemlidir. Mesaiden sonra veya hafta sonu tatillerinde vakit geçirebileceğiniz yerler, sanatsal etkinlikler vb durumlar gözden geçirilmelidir.

8- Tercihte bulunduğunuz okulların lojman durumları araştırılmalıdır.

9- Tercihte bulunduğunuz okulların ulaşım imkanları araştırılmalıdır. Toplu taşıma olup olmadığı araştırılmalıdır. Okul köyde, siz şehirde kalacaksanız şehirden okula servis olup olmadığı, okuldaki diğer öğretmenlerin nasıl ulaşımlarını sağladıkları araştırılmalıdır.

10- Tercihte bulunduğunuz okulların fiziki olanakları, laboratuvar sayısı, derslik sayısı, spor sahaları vb durumlar araştırılmalıdır.

11- Tercihte bulunduğunuz okulların yönetici, öğretmen ve yardımcı personel sayısı araştırılmalıdır.

12- Eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunacaksanız istediğiniz yeri yazabilirsiniz. Bu durumda Dikkat etmeniz gereken durum; eşiniz öğretmense onun zorunlu hizmetini tamamlamış olup olmaması, Sigortalı ise gerekli sigortalılık sürelerini doldurup doldurmadığıdır. Eşin memur olması halinde adaylık süresi bitiminde, eş sigortalı ise son iki yıl içinde 360 gün sigortalı olup olmadığına bakılmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

13- Memleketinizde veya yakın illerde bir yer istiyorsanız bu illerin 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarını tercih ediniz.

Bu konuda o bölgenin yerel sendika yöneticilerinden bu bilgiler edinilebilir. Veya okulların internet sitelerinden bazı bilgilere ulaşabilirsiniz. Okuldaki yetkili kişilerle telefon görüşmesi yapılabilir. Google Earthtan okulun bulunduğu bölgenin coğrafi bilgilerine bakabilirsiniz.

14- Memurlar.net Öğretmen Servisinden faydalanabilirsiniz.

Hem öğretmen adaylarının ilk ataması hem de öğretmen olarak çalışan arkadaşların yer değiştirme işlemleri, okul bazında yapılmaktadır. Ancak, tercih edilecek okullara dair yapılan araştırmalarda, hep resmi verilerle karşılaşılmakta, yeterli bilgi bulunamamaktadır.

Memurlar.net forumlarında yer alan yorumlar ise bir sistematik içermemektedir. Memurlar.net tarafından, bu sorunu aşabilmek ve tercihte bulunacak adaylara yol gösterebilmesi amacıyla, ogretmen.memurlar.net servisi oluşturulmuştur.

ogretmen.memurlar.net projesindeki veriler, Tebliğler Dergisinde yer alan Hizmet bölgesi, Hizmet alanı, Hizmet puanı, Yerleşim birimi, Zorunlu çalışma yükümlülüğü süresi, İki yıla bir kademe alınıp alınmayacağı gibi resmi veriler ve Atama İstatistikleri derlenerek oluşturulmuştur. Ayrıca her okulun sayfasında; okulla ilgili yorumlar, adresi, resimler ve dökümanlar ve çeşitli bilgiler yer almaktadır.

Özellikle atanmak istediğiniz okulun Atama İstatistiklerine bakarak bu okula atanan branştaki öğretmenlerin en düşük puanı ve bu alanda tercih edilen kaçıncı sıradaki okul olduğu görülebilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber