Şimşek: Elektronik denetime geçeceğiz

Maliye Bakanı Şimşek: Elektronik denetime geçeceğiz. Her mükellef denetimi eninde sonunda tadacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2014 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şimşek: Elektronik denetime geçeceğiz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Merkez Bankasının (Fed) parasal sıkılaştırma noktasında attığı adımların bir miktar tedirginlik yaratsa da Türkiye'nin orta uzun vadeli görünümünün olumlu olduğunu belirterek, "Bu sene itibariyle inanıyorum ki çok önemli bir sermaye çıkışı yaşanmayacak" dedi.

Şimşek, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfında (SETA) düzenlenen "Geçmişten Günümüze Kamu Maliyesi" panelinde yaptığı konuşmada, vergi denetimleri konusunda çok önemli reformlar yaptıklarını belirtti.

Geçmiş dönemlerde vergi denetimlerini Bakanlık bünyesindeki 4 ayrı grubun gerçekleştirdiğini hatırlatan Şimşek, "Bunlar arasında koordinasyon yoktu. Ciddi anlamda keyfi uygulamalara da zemin söz konusuydu. Bu grupları birleştirdik. 2011'de 11 bin denetim yapmışız, geçen yıl ise 70 bin denetim yaptık. Bu bir şey değil, daha bu işin başındayız. Elektronik denetime geçeceğiz. İstisnasız herkes incelenecek. Her mükellef denetimi eninde sonunda tadacak. Şu anda öyle programlar yapıyoruz ki denetimin önemli bir kısmını bilgisayar yaparak, tutarlı olmayan noktaları denetçinin önüne koyacak" diye konuştu.

Türkiye'de kamu yönetimi alanında köklü bir zihniyet değişimi gerçekleştirdiklerini belirten Şimşek, hesap verilebilirliği ön planda tuttuklarını ve daha şeffaf bir yapıya kavuştuklarını ifade etti.

Bütçe uygulamalarında da önemli adımlar attıklarına değinen Şimşek, bütçe içi ve bütçe dışı fon uygulamalarını önemli ölçüde kaldırdıklarını ve bütçe birliğini sağladıklarını dile getirdi.

İstihdam ve yatırımı desteklemek için vergi oranlarını düşürdüklerini ifade eden Şimşek, bunun bir siyasi tercih olduğunu, istihdam ve yatırım üzerindeki vergileri çok ciddi oranda aşağıya çektiklerini vurguladı.

Bireysel emeklilikteki verilen teşviklerin başarılı olduğunu kaydeden Şimşek, katılımcı sayısının 3 milyondan 4 milyonun üzerine çıktığını bildirdi.

Kamu İhale Kanunu kurgulanırken AB ile paralel bir yapı oluşturulmadığını ifade eden Şimşek, "İtiraz mekanizması çok uzun vakit aldığı için, birçok kurum acil konularda istisna talep ediyor. Kamu İhale Kurumuna açık ve net olarak, 'gelin şu yasayı gözden geçirelim' talimatı verdim. İstisnaların tamamını kaldıralım. AB değerlerini kabul edelim ve paralel bir mevzuat geliştirelim. Ufak bir şey için itirazlar bazen aylar, bazen yıllar alıyor. Bu konuda birkaç adım atıyoruz" diye konuştu.

- "Herşeyi dijital ortamda yapmak istiyoruz"

Bakanlık olarak önemli reformlara imza attıklarına değinen Şimşek, "Maliye Bakanlığı, hizmet odaklı. Herşeyi dijital ortamda kolaylaştırarak yapmak istiyoruz. e-Fatura, e-Beyanname, e-Defter bunların hepsi şu anda uygulamada. Beyannamelerin neredeyse yüzde 100'üne yakınını artık elektronik ortamda alıyoruz. Bunlar verimliliği arttıran unsurlar" değerlendirmesinde bulundu.

Mükelleflerin hizmetinde olduklarını ifade eden Şimşek, kim olursa olsun, kendileri için istihdam, yatırım ve üretimin önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de kayıt dışılığın giderek azaldığına dikkati çeken Şimşek, Türkiye'nin bu konuda 5 AB ülkesinden daha iyi konumda olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını ve çok hızlı bir şekilde hareket ederek AB ortalamalarını yakalamaları gerektiğini söyledi.

- "Elimde olsa vergi mahremiyetini kaldırırım"

Vergi mahremiyeti nedeniyle, bazı şirketlerin vergi denetimleri hakkında yalan yanlış açıklamalarına cevap veremediklerini belirten Şimşek, "Bunun o kadar örneğini geçen sene yaşadım ki... 'Keşke vergi mahremiyeti olmasa çıkıp yüzlerine vursak' diye çok düşündüm. Samimi olarak söylüyorum, elimde olsa vergi mahremiyetini külliyen kaldırırım. Kim ne vergi veriyor, herkes bilsin" ifadesini kullandı.

- "Önemli bir çıkış yaşanmayacak"

ABD Merkez Bankasının parasal sıkılaştırma noktasında attığı adımların bir miktar tedirginlik yaratsa da Türkiye'nin orta-uzun vadeli görünümünün olumlu olduğunu belirten Şimşek, "Bu sene itibariyle inanıyorum ki çok önemli bir sermaye çıkışı yaşanmayacak. Çıkış yaşanmaması sadece yeterli değil, Türkiye'nin sermaye çekmesi de gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber