202 önergeye eksik cevap verildi

Kadına yönelik şiddet ve cinayet vakalarına ilişkin son 3 yıldır TBMM’ye 202 soru önergesi verilirken, yanıtlarda şiddete uğrayan kadınlara ilişkin veri paylaşımından kaçınılması dikkati çekti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Ocak 2014 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
202 önergeye eksik cevap verildi

DAMLA YUR

Kadına yönelik şiddete ilişkin soru önergeleri Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yürüttüğü proje kapsamında incelendi. Hazırlanan 'Erkek şiddetiyle ilgili bilgilere ulaşmak neden güçtür?' başlıklı rapora göre, son hükümet döneminde Meclis'te kadına yönelik şiddet hakkında 202 soru önergesi verildi.

Kadın vekiller sordu

Bu önergelerin 117'si eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e, 27'si eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e, 25'i eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, 23'ü eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'e, 10'u Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yöneltildi. Çoğunluğu kadın milletvekilleri tarafından verilen soru önergelerini daha çok CHP ve BDP'li vekillerin vermesi dikkati çekti. Raporda, soru önergelerine verilen yanıtlarda şiddete, tecavüze uğrayan ya da cinayete kurban giden kadınlara ilişkin veri paylaşımından kaçınıldığına dikkat çekilirken, paylaşılan verilerin de gerçeğin oldukça altında olduğu belirtildi. Raporda gerçek verinin paylaşılmamasına BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in soru önergesi örnek gösterildi.

Sadece evli kadın mı?

Tuncel, 29 Mart 2013'te Fatma Şahin'e yönelik soru önergesinde, bakanlığa göre aile içi şiddet nedeniyle 2012 yılında 155 kadının hayatını kaybettiğini ancak, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun sadece basından toparladığı verilere göre bu sayının 210 olduğunu belirtmişti. "Veriler nasıl hesaplanıyor?" diye soran Tuncel, bakanlığın sadece evli kadını istatistiklere yansıttığı şüphesini dile getirmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber