Mübadelede ölenler için denize karanfiller atıldı

Mudanya Mübadiller Derneği üyeleri, mübadelenin 91. yıldönümünde göç yollarında ölenleri denize karanfil atarak andı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2014 20:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mübadelede ölenler için denize karanfiller atıldı

Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde savaşlarda ve göç yollarında ölenler Bursa'nın Mudanya ilçesinde törenle anıldı. Türkiye'de ikisi vakıf, 25 mübadil kuruluşunun ortak düzenlediği törenlerin Bursa ayağı Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği'nin ev sahipliğinde yapıldı.

Mudanya'da Giritliler mahallesi olarak bilinen Halitpaşa Mahallesi'nde 12 Eylül Caddesi'ndeki sahilde yapılan törene, Balkansiad Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin ile Bursa Edirneliler Kültür Dernekleri Başkanı Ahmet Güneş'in yanı sıra CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Hayri Türkyılmaz ve Tirilye Yelken Kulübü Başkanı Serkan Sorguç ile mübadil yakınları katıldı. Denize karanfil atılması ve saygı duruşunun ardından mübadil kuruluşlarının ortak açıklamasını İbrahim Turan okudu.

90 yıl önce, Türkiye ile Yunanistan arasında, Türkiye'deki Rumlar ile Yunanistan'daki Müslüman Türklerin karşılıklı göçünü öngören mübadele sözleşmesinin imzalandığını hatırlatan Turan, mübadil torunları olarak, başta vize duvarının kaldırılmasını ve kültürel mirasın korunmasını istediklerini belirtti.

Mübadillerin geride bıraktıkları cami, kilise, tekke, türbe, şehitlik ve mezarlıkların restore edilmesini de mübadiller olarak talep ettiklerini ifade eden Turan, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının mimari mirasın korunması konusunda hassasiyet göstermelerini istedi. Turhan, Yunanistan hükümetinden ve AB yöneticilerinden iki halk arasına örülen vize duvarını kaldırmalarını talep etti.

Daha sonra savaşlarda ve göç yollarında ölenler için denize kırmızı karanfiller bırakan dernek üyeleri, bir daha aynı acının yaşanmaması dileğinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber