Merkez Bankası 21 ilde şirketlerin kapısına gitti

Merkez Bankası, 21 ilde şirketlerin kapısına gitti, azar işitti. Yüksek faiz artışını eleştiren reel sektör, 'istikrar' vurgusu yaptı. Büyümenin olumsuz etkileneceğini belirten işadamları, bankaları da şikâyet etti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Şubat 2014 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Merkez Bankası 21 ilde şirketlerin kapısına gitti

HAZAL ATEŞ

Merkez Bankası, rekor faiz artışından sonra sahaya inip reel sektörü dinledi. Bankanın 21 ildeki şube müdürleri sanayi bölgelerini ziyaret etti. Müdürler, çaldıkları tüm kapılarda yüksek faiz nedeniyle sitemle karşılaştı. Patronlar, yüksek kur ve faizin reel sektörü sıkıntıya soktuğunu belirtirken Merkez'e, "Dövizdeki oynaklık maliyet hesabını zorlaştırıyor. Kurdaki iniş-çıkışlar ihracatçı ve ithalatçıya zarar veriyor. TL'nin imajı zedelenmemeli. Faizlerdeki artış büyümeyi olumsuz etkiliyor" mesajı verdi.

BANKALARI ŞİKAYET ETTİLER

Son faiz artışıyla birlikte maliyetlerinin arttığını vurgulayan iş dünyası, bankaları da Merkez'e şikayet etti. Patronlar, kredi faizlerinin artırmasından dert yandı. Şirketlerin zorlu bir dönemden geçtiğini anlatan reel sektör temsilcileri, şu tespitleri yaptı:

ÜRETİM ESAS ALINMALI: Türkiye üretim esaslı bir büyüme modeliyle kalkınabilir. Yüksek faiz, üreten kesimi zora sokuyor. Sanayici paradan para kazanmıyor, üreterek kazanıyor.

YARITIMCI KORKUYOR: Faizdeki artış yatırımı zorlaştırıyor. Şirketler küçülmek durumunda kalıyor. Bu da işsizliği beraberinde getiriyor. Faiz artınca piyasadan likidite çekiliyor. Faturayı en ağır ödeyen kesim ise küçük işletmeler oluyor.

% 10 KREDİYİ İKİ KAT ETKİLEDİ

ENSTRÜMANLAR ARTSIN: Merkez Bankası faiz silahı yerine farklı enstrümanlara yönelmeli. Bankanın faizi yüzde 10 olunca işletmelerin kullandığı kredinin faizi de ikiye katlanıyor. Bu da TL'nin imajına zarar veriyor.

İTHAL ÜRÜNLERDE SIKINTI: Teknoloji pazarının önemli bölümünün ithalata dayalı olduğu unutulmamalı. Dolardaki artış ithal ürünlerde de yeni fiyatlandırmayı kaçınılmaz kılıyor. Bu da iç pazardaki talebi olumsuz etkiliyor.

GÜVEN ZORUNLU: İstikrarlı bir para politikası piyasalara da güven mesajı verir. Bu nedenle istikrarın korunması ve sürdürülebilir olması önemli. Para politikasında esnek tutum piyasaları da rahatlatan bir unsur.

DÖVİZ SATIM İHALELERİ DEVAM EDECEK

Kısa vadeli faizlerde oynaklık sıfıra yaklaşacak.

Düzenli döviz satım ihaleleri devam edecek.

Kredi büyümesinin ticariye yönlenmesine katkı sağlanacak.

Fonlama vadesi kısa tutulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber