HSYK'dan yargıya 'ÖYM' dizaynı

'ÖYM'leri kaldıran yasanın yürürlüğe girmesiyle HSYK yargıyı yeniden şekillendiriyor. Dosyalar ağır cezalara dağıtıldı. Yeni mahkemeler kuruluyor.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 13 Mart 2014 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK'dan yargıya 'ÖYM' dizaynı

MESUT HASAN BENLİ/OYA ARMUTÇU

Terör ve Özel Yetkili Mahkemeleri ve savcılıkların kaldırılmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girmesi ile bu mahkemeler, herhangi bir talep ve evrak almamaya başladı. Mahkeme kapılarına "Mahkememiz TBMM kararıyla kapatıldığından hiçbir talep /evrak alınmamaktadır. Ayrıca duruşma da yapılmamaktadır" yazısı asılırken, TMK savcılıkları da dosyalarını devretmeye başladı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, TMK kapsamında görev yapan savcıların tamamını yenilerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı TMK kapsamında görevli bulunan savcılarla 'şimdilik' göreve devam etme kararı aldı. Ankara Başsavcılığı ise mevcut savcılarla mı yoksa yeni savcılarla mı devam edeceğine ilişkin çalışmasını sürdürüyor.

HSYK talepleri alıyor

Bu mahkemelerde görev yapan hakim ve savcılar, HSYK tarafından çıkartılacak kararname ile yeni görevlerine atanacak. HSYK bu nedenle, bu mahkemelerde görev yapan hakim ve savcıların atanmalarına ilişkin taleplerini 14 Mart tarihine kadar kendilerine iletmesini istedi. HSYK Birinci Dairesi, TMK 10. madde ile yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasından sonra oluşan 'mahkeme ihtiyaçları'nı görüşerek karara bağladı. Bu kapsamda HSYK 1'inci Dairesi, Ankara, İstanbul ve Diyarbakır gibi illerde mevcutlara ek olarak yeni ağır ceza mahkemelerinin kurulmasını kararlaştırdı. Buna göre, Ankara'da 2 veya 3 ağır ceza mahkemesi daha kurulacak. Dairenin 'dinleme mahkemesi'nin hangisi olacağını yeni kurulacak ağır ceza mahkemeleri oluştuktan sonra karara bağlayacağı öğrenildi. Buna göre, 'dinleme mahkemesi' Ankara'da yeni kurulacak 14, 15 veya 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nden biri olacak.

İnternet suçlarına sulh ceza bakacak

Daire, internetteki ses ve görüntülerin kaldırılıp kaldırılmayacağını karara bağlayacak olan sulh ceza mahkemelerini de belirledi. Buna göre Ankara, İstanbul ve İzmir gibi 5'ten fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde 'internete düşen ses ve görüntülerle' ilgili şikayetlere 5. Sulh Ceza Mahkemesi bakacak. Ancak bir yerde tek bir sulh ceza mahkemesi varsa o sulh ceza mahkemesi, 2 sulh ceza mahkemesi varsa 1 numaralı olan, sayıları 4'e kadarsa 3. Sulh Ceza Mahkemesi görevli olacak. HSYK Birinci Dairesi, kaldırılan 'Özel Yetkili Mahkemeler'de bitmiş olan davaların dosyalarının arşivlerinin hangi ağır ceza mahkemesine gönderileceğini de belirledi. İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde biten dosyalar İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyaları 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin biten dosyaları da 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi arşivine konulacak. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sonuçlandırdığı dosyalar Ankara 1 ve 2. ağır ceza mahkemelerinin arşivine paylaştırılacak. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sonuçlandırılan dosyalar Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sonuçlandırılan dosyalar Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin arşivine kaldırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber