Özel ağız ve diş sağlığı merkezleriyle ilgili görüş yazısı

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları İle İlgili Duyuru

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Mart 2014 20:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel ağız ve diş sağlığı merkezleriyle ilgili görüş yazısı

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 64047795/180
Konu : Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları

........................... VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)

Bilindiği üzere ülkemizde ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan özel sağlık kuruluşlarının açılışı, işleyişi ve denetimine ilişkin işlemler, 14.10.1999 tarihli ve 23846 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan '"Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" hükümleri kapsamında İl Sağlık Müdürlüklerince yürütülmektedir.

Söz konusu Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin Bakanlığımızdan çok sayıda görüş talebinde bulunulması nedeniyle Bakanlığımızca ülke genelinde uygulama birliğinin sağlanması ve yapılacak işleme esas olmak üzere aşağıdaki açıklamaların yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

1) Sahiplik durumu;

Mezkür Yönetmeliğin 5 inci maddesinde polikliniğin tanımı; "Birden fazla diş hekiminin müştereken açtıkları ve en az iki diş ünitinin bulunduğu ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan sağlık kuruluşudur. " şeklinde yer almaktadır.

Ayrıca 7 nci maddenin (e) bendinde "Sağlık kuruluşu bir ticaret şirketi tarafından açılacak ise; ticaret sicili gazetesinin ve ortaklarının tamamının tabip veya diş hekimi olduklarını gösteren belgenin, diplomalarının ve var ise uzmanlık belgelerinin müdürlükçe tasdikli suretleri," hükmü ile (i) bendinde "Sağlık kuruluşu, adi şirket tarafından açılacak ise; tabiplerin veya diş hekimlerinin diplomalarının ve var ise uzmanlık belgelerinin müdürlükçe tasdikli suretleri ve sağlık kuruluşunun bağlı bulunduğu vergi dairesi adı ve vergi kimlik numarası beyanı," hükmü yer almaktadır.

Mezkür hükümler kapsamında ağız ve diş sağlığı polikliniklerinin en az iki diş hekimi ortaklığında açılması zorunlu olup, poliklinikte çalışacak diş hekimlerinin şirket ortağı olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ayrıca, polikliniğin veya merkezin sahibi olan şirkete tabiplerin ortak olabileceğine dair düzenleme olması nedeniyle tabip ve diş hekimi ortaklığında poliklinik veya merkez açılabilecektir. Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi hükümleri kapsamında tek diş hekimi/tabip sahipliğinde poliklinik veya merkezin açılmasına izin verilmemelidir. Bu nedenle diş hekimi ortaklığında kurulan şirket tarafından açılan ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde ortak olmayan diş hekimleri çalışabilecektir.

2) Muayenehanenin şirket sahipliğinde açılıp açılamayacağı hususu:

Mezkur Yönetmelik ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarınm Tarzı İcrasına Dair Kanun hükümleri kapsamında serbest çalışma ile bir sağlık kuruluşunda çalışma durumu avrı değerlendirilmiş olup, muayenehanede hekimler kendi hesabına hizmet sunmaktadırlar. 2012 yılında yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu hükümlerinde tek kişi ile şirket kurulabileceğine dair düzenleme yapılması nedeniyle serbest meslek faaliyetinde bulunan tabip/diş hekiminin tek başına şirket kurmasına engel bir durum bulunmamaktadır. Serbest meslek icrasında bulunulan muayenehanelerin Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararlarına göre, ticari işletme olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, tek tabip/dişhekiıni veya birden fazla diş hekimi/tabip tarafından açılan şirketler tarafından muayenehane hizmeti sunulmasına izin verilememektedir.

3) Röntgen hizmeti:

Mezkür Yönetmeliğin 18 inci maddesinde "Diş hekimleri tarafından hastalarının teşhisinde kullanılacak olan röntgen cihazları için ilgili 3153 sayılı Kanun hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

3153 sayılı Radiyoloji, Radiyom ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Miiesseseleri Hakkında Kanun'un 7 nci maddesinin birinci fıkrasında "Tabipler ve diş tabipleri muayenehanelerinde yalnız tedavileri altında bulunan hastalarda teşhis için kullanılmak üzere röntgen teşhis aletleri veya tedavi için faradizasyon, galvanizasyon, diyatermi ve sair cihazları bulundurabilirler... ", üçüncü fıkrasında "Tabip ve diş tabipleri muayenehanelerinde bulunduracakları ve kendilerinin kullanacakları bu cihaz ve aletleri iyi kullanmağa muktedir olduklarını bir vesika ile isbata veya bir mütehassıs yanında en az üç aylık bir kurs veya staj yapmağa mecburdurlar. " hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümler kapsamında poliklinik, merkez ve muayenehanelerde bulundurulan röntgen cihazları için Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan alınmış lisans belgesi ile cihazın sorumluğunu yürütecek diş tabiplerinin röntgen cihaz ve aletlerini iyi kullanabileceklerine dair belge veya 3 ay kurs gördüğüne dair belgenin Müdürlüğünüze ibraz edilmesi gerekmektedir.

4) Laboratuvar kurulması:

Diş Protez Laboratuvarları Yönetmeliğinin Laboratuvarları açmaya ve işletmeye yetkili kişiler başlıklı 9 uncu maddesinde '"Laboratuvarlar, bünyesinde ağız ve diş sağlığı hizmeti verilen kamu ve özele ait hastane ve ağız ve diş sağlığı merkezleri ile Kanuna göre mesleğini serbest olarak icra etme yetkisine sahip diş hekimi ve diş protez teknisyeni ve ayrıca ortaklarının tamamı diş hekimi ve/veya diş protez teknisyeni olan şirketler tarafından açılabilir.

Diş hekimleri, münhasıran kendi klinik hastalarının protezlerini yapmak şartıyla diş protez teknisyeni istihdam etmeden asgari araç ve gereçleri bulundurmak kaydı ile laboratuvar işleri yapabilirler.

Diş hekimleri, kendi klinik hastaları dışındaki hastaların protez ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla laboratuvar sorumlusu olarak en az bir diş protez teknisyenini istihdam etmek suretiyle laboratuvar açabilirler. Ancak dişhekimleri, diş protez teknisyeni çalıştırmaksızm dışarıdan gelen protez başvurularını bizzat çalışarak karşılamak isterlerse hiçbir şekilde klinik hizmeti yürütemezler. Bu şekilde açılacak laboratuvarlar ruhsata tabidir.

Birinci fıkrada belirtilen kamu ve özel sağlık kuruluşları bünyesinde açılan laboratuvar!arda diş protez teknisyeni veya diş hekimi sorumluluğunda hizmet yürütülür ve bu Yönetmelik hükümlerine uygunlukları aranır. Bu şekilde açılacak laboratlivarlara ayrıca ruhsat düzenlenmez. " hükmü yer almaktadır.

MezkCır hüküm kapsamında muayenehane ve polikliniklerde diş protez teknisyeni istihdam etmek suretiyle laboratuvar hizmeti verilmesi mümkün değildir. Ancak, diş protez teknisyeni istihdam etmek suretiyle ağız ve diş sağlığı merkezi bünyesinde laboratuvar açılmasına izin verilebilecektir.

5) Ameliyathane şartı gerektiren işlemler:

Mezkür Yönetmelik hükümleri kapsamında hizmet veren muayenehane veya ağız ve diş sağlığı polikliniğinde çalışan diş hekimlerinin hastalarının ameliyathane şartı gerektiren tedavilerini, özel hastane/ ağız ve diş sağlığı merkezi bünyesinde bulunan ameliyathanelerde tedavi giderlerinin hasta tarafından karşılanması ve tedaviyi yapan diş hekimi tarafından ayrıntılı fatura düzenlenmesi kaydıyla yapılmasına izin verilebilecektir. Bu durumda hastaların, hastanedeki tedavi masraflarının kendileri tarafından karşılanacağı hususunda bilgilendirilmesi, bu diş hekimlerine hizmet sunan hastane/merkezin mesul müdürünün her ay sonu itibariyle tedavi edilen hasta sayısı ve hekim ismini Müdürlüğe bildirmesi gerekmektedir.

Daha önce yukarıda yer verilen hususlarla ilgili olarak Müdürlüklere gönderilen görüş yazılarının dikkate alınmaması ve mezkür Yönetmelik hükümleri kapsamında ilinizde ağız diş sağlığı hizmeti sunulan/sunulacak muayenehane, poliklinik ve merkezlerinde yukarıda yer verilen hususlara ilişkin iş ve işlemlerin iş bu yazımız doğrultusunda yürütülmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Uzm.Dr.Zafer ÇUKUROVA Bakan a. Müsteşar Yardımcısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber