Okulun hizmet puanı sonradan değişirse hangi işlem yapılır?
Zorunlu çalışma yükümlülüğü süreleri ne kadardır?
06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma yükümlülüğü süreleri" başlıklı 27. maddesi şu şekildedir:
"(1) Türkiye üç hizmet bölgesine ve altı hizmet alanına ayrılmıştır. Bunlardan 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanları öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirecekleri hizmet alanlarıdır.
(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanlar;
a) Üçüncü hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl,
b) İkinci hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
c) Birinci hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 7 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl
çalışmakla yükümlüdürler."
Yukarıda yer alan yönetmelik hükmü gereğince, 06.05.2010 tarihinden sonra göreve başlayanlar zorunlu çalışma yükümlüsüdür.
Eğitim kurumları hangi hizmet alanları içerisinde yer alır?
Eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağı ise Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının belirlenmesi" başlıklı 49. maddesi 3. fıkrasındaki "Eğitim ve öğretime yeni açılan ya da dönüştürülen eğitim kurumları ile eğitim kurumlarının yer aldığı yerleşim yerlerinin idari bağlılıklarının değiştirilmesi ve benzeri nedenlerden dolayı hizmet alanlarının yeniden belirlenmesi gereken eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağına ilişkin düzenlemeler, her yıl valiliklerin kasım ayı içinde yapacakları teklifler doğrultusunda Aralık ayı içinde Bakanlıkça değerlendirilir ve Bakanlık Tebliğler Dergisinde yayımlanarak Ocak ayında yürürlüğe konulur." hükümlerine göre belirlenir.
Hizmet alanları ve hizmet puanları nasıl belirlenir?
Hizmet alanları ve hizmet puanları ise Yönetmeliğin "Hizmet alanları ve hizmet puanı" başlıklı 47. maddesi 8. fıkrasındaki; "Eğitim ve öğretime yeni açılması, dönüştürülmesi ya da benzeri nedenlerden dolayı bu Yönetmelik eki EK-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde yer almayan eğitim kurumlarının yer alacağı hizmet alanları ile hizmet puanları, EK-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesine ekleninceye kadar o eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumları emsal alınarak değerlendirilir. Bu durumdaki eğitim kurumları her yıl kasım ayı içinde Bakanlığa bildirilir. Bakanlıkça yapılacak değerlendirmeden sonra EK-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde yer verilerek Tebliğler Dergisinde yayımlanır." hükümlerine göre belirlenir.
Hizmet alanları ve hizmet puanları sonradan değişirse hangi işlem yapılır?
Zorunlu çalışma yükümlülüğü süresi ya da Hizmet alanları ve hizmet puanları sonradan değişirse bu okulda görevli öğretmenler eski duruma göre mi yoksa yeni duruma göre mi değerlendirileceklerdir?
Bu soru; 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler" başlıklı 31. maddesi 3. fıkrasında cevap bulmaktadır.
"(3) Zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamına alınan eğitim kurumlarında görevli zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerin, kurumun zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamına alındığı tarihten sonra bu kurumlarda geçen hizmet süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılır. Bunların eğitim kurumunun zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamı dışında iken bu kurumda geçirmiş olduğu hizmet süreleri zorunlu çalışma yükümlülüğünden sayılmaz."
Bu fıkraya göre; Eski okulu sonradan zorunlu olan öğretmenin bu okuldaki eski görev süreleri zorunlu hizmete sayılmaz.
Bu konuda daha önceki Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre E sınıfı bir zorunlu hizmet içerisinde bir ilçede görev yapan öğretmen yönetmelik değişikliği ile görev yaptığı ilçenin C sınıfı ve zorunlu hizmet dışında bir bölge olarak belirlenmesine karşılık daha önce bu ilçede görev yapmasına istinaden zorunlu hizmetten muaf sayılması gerektiğine dair açtığı idari davayı kazanmış dava Danıştay'da da onaylanmıştır.
Buna göre; Zorunlu çalışma yükümlülüğü süresi ya da Hizmet alanları ve hizmet puanları sonradan değişen okulda görevli öğretmenler eski duruma göre değerlendirilerek işlem yapılmalı ya da lehine olan durum uygulanması konusunda MEB acilen düzenleme yapmalıdır. Bu durumdaki öğretmenler okullarına verecekleri dilekçe ile eski sürrelerinin zorunlu hizmetten sayılmasını talep etmeli ve yönetmeliğin 31/3 maddesine göre reddedilen talebinin iptali ve yönetmeliğin 31. maddesi 3. fıkrasının iptali için dava açmalıdırlar.
Ahmet KANDEMİR