Bu kanun teklifi yasalaşırsa kiracılar rastgele çıkarılamayacak

Haber Giriş : 28 Mayıs 2006 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekili Tekin Börü'nün hazırladığı kanun teklifi, kiracıların sıkıntılarını bitirecek. Tahliye taahhütnamesi imzalatılamayacak

KİRACILARA müjdeli haber... Kiracılar rasgele evden çıkarılamayacak. Ev sahipleri artık kiracılara boş sözleşme ve noter dışı sözleşme imzalatamayacak. AKP Adana Milletvekili Zeynep Ayhan Tekin Börü, kiracıdan kira sözleşmesi yapıldığı an alınan ve tarihi sonradan konulmak üzere boş bıraktırılan tahliye taahhüdü uygulamalarına son verecek bir kanun teklifi hazırladı. Börü tarafından hazırlanan Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, kiracıların mağduriyetleri önlenecek ve hileli yolların da önüne geçilecek.

Kiracıların, kiralayan tarafından haklarının bir nevi önceden elinden alındığı ve şekle bağlı olmayan kira tahliye sözleşmesinin kiracı aleyhine suiistimal edildiği vakaların giderek arttığına işaret eden Börü, kiracıların mağdur duruma düştüğünü söyledi. Kiracıların ev sahiplerine kayıtsız şartsız teslim edildiğini ifade eden Börü, 'Kiracılar, hukuki haklarını ileri sürme fırsatını dahi kullanamamaktadır. Tüm bunların sonucu telafisi çoğu zaman imkansız bir takım mağduriyetler doğmakta ve tasvip görmeyen bu hileli yollarla hukuka olan güven yara almaktadır' dedi.

Boş sözleşme bitiyor

Teklifin yasallaşması ile birlikte boş sözleşmeler de tarihe karışacak. Türkiye'de yaygın bir şekilde boş sözleşmelerin yapıldığına işaret eden Börü, teklifin yasallaşması ile birlikte zor durumda bulunan kiracıdan, kira sözleşmesi yapıldığı anda alınan ve tarihi sonradan konulmak üzere boş bıraktırılan tahliye taahhüdü uygulamalarına son verileceğini söyledi.

Kiracıların zor durumundan haydanıldığına işaret eden Börü, 'Çoğu kez bireylerin zor durumundan istifade edilerek alınan ve keyfice uygulamalara son derece müsait, kiracının kiracılık hukukundan kaynaklanan haklarını kullanmasına tamamen mani ve kolayca icra edilebilen bu uygulama, hem kişi haklarının, hem de mevcut hukukun suiistimaline sebebiyet vermektedir' dedi.

Noter dışı anlaşma

Teklifin gerekçesinde, kira sözleşmesi kurulduktan sonra noterde düzenlenen taahhüdün dışında taahhütlerin olduğu belirtilerek, 'Noter dışında adi şekilde yapılmış taahhütlerin resmi daireler huzurunda kabul olunmayacağının hükme bağlanması gerekmektedir' denildi.

Kanunun 7'nci maddesinde tahliye davası açılabilmesi için 'kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye isteyebileceği gibi' ibaresi yer alıyordu. Börü'nün teklifi bu düzenlemeyi, 'Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği noterden yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse, icra dairesine müracaatla tahliye isteyebileceği gibi' şeklinde değiştirdi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber