15 yılını dolduranların zorunlu tasarruflarının ödenenip ödenmeyeceğine ilişkin karmaşa sürüyor

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 yılını dolduranların zorunlu tasarruflarının ödenenip ödenmeyeceğine ilişkin karmaşa sürüyor

Mevcut Çalışanların Tasarrufa Teşvik Edilmesi ve Bu Tasarrufların Değerlendirilmesine Dair Kanunu'na göre, 15 yıl tasarrufta bulunanlara, istemeleri halinde, anaparanın tamamı ile nemanın 5'te 3'ünün ödenmesi gerekiyor.

Ancak Şubat ayında nema ödenmemesi ve yeni yasa beklentisi nedeniyle, ortaya çıkan farklı yorumlar yüzünden emeklilik hariç tüm uygulamalar beklemeye alındı.

Halen yürürlükte olan yasanın 6. maddesi, 15 yıl tasarrufta bulunanlara paralarının belirli bir kısmını çekme hakkı getiriyor.

Uzmanlar, halen yürürlükteki yasanın bu maddesinin, uzlaşmaya varılan yeni yasanın çıkma beklentisi nedeniyle uygulamaya konulamayacağını ifade ederken, ayrıca şu yorumu yapıyorlar:

"Yasada geçen (tasarrufta bulunma) ifadesini maaştan para kesilmesi şeklinde algılıyoruz. Zorunlu tasarruf kesintisi 3 yıldır uygulanmıyor, bu nedenle yasanın çıktığı 1988 yılından bu yana fiilen 12 yıl kesinti yapılmıştır. Bu çerçevede 15 yıllık tasarrufta bulunma hususu hiç bir çalışan için dolmamıştır."

"Ödememe" tutumunun tamamen yorum olduğunu ve yeni yasa çıkmadığı takdirde konunun mahkemelik olacağının şimdiden görüldüğünü dile getiren hukukçular ise "Çalışanların 12 yıl parası kesilmiş ama Hazine bunu 15 yıldır nemalandırıyor. Bu kapsamda çalışanların 15 yıl tasarruf etme süresi Nisan 2003'te dolmuştur ve bu haktan yararlanabilirler" yorumunu yapıyorlar.
Haberx

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber