Sağlık Bakanlığı?Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Tesislerinin Ortak Kullanım Protokolünün uygulamasına yönelik husuları açıklayan bir genelge yayınlandı.

Haber Giriş : 23 Ocak 2004 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı?Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Tesislerinin Ortak Kullanım Protokolünün uygulamasına yönelik husuları açıklayan bir genelge yayınlandı.

Memurlar.net haber

SAĞLIK BAKANLIĞI ? SOSYAL SİGORTALAR KURUMU SAĞLIK TESİSLERİNİN ORTAK KULLANIM PROTOKOLÜ GENELGESİ

Sağlık hizmetlerinde kaynak tasarrufu, hizmette etkinliği ve verimliliği sağlamak için Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensubu, aktif devlet memuru, yeşil kart sahibi ve 2022 sayılı, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz, Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun uyarınca kendilerine aylık bağlananları (Yeşil Kart sahiplerinin tabi olduğu hükümleri çerçevesinde) ile Sosyal Sigortalar Kurumunun sağlık yardımından yararlanmakta olan hastaların, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı sağlık tesislerinde muayene, tetkik, tahlil ve tedavilerinin sağlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlıkları arasında düzenlenen protokol 01.01.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Yürürlüğe giren ?Sağlık Bakanlığı ? Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Tesislerinin Ortak Kullanım Protokolü? ile 04.07.2002 tarihinde imzalanan ?Sağlık Bakanlığı-SSK Sağlık Hizmetleri Protokolü? ve 01.07.2003 tarihinde imzalanan ?Sağlık Bakanlığı-SSK Sağlık Tesislerinin Ortak Kullanım Protokolü? yürürlükten kaldırılmıştır. Bu protokolün uygulanmasına ilişkin temel bilgiler ve dikkat edilmesi gereken hususlar, aşağıda belirtilmiştir.

1. GENEL BİLGİ

1.1. Bu Protokol, 01.01.2004 tarihinden itibaren tüm illerde yürürlüğe girer.

1.2. Protokol kapsamındaki hastalar Bakanlık ve SSK'na ait sağlık tesislerine ayaktan ve/veya yatarak muayene, tetkik, tahlil ve/veya tedavi için doğrudan müracaat edilebilecektir. Yeşil kartlı hastaların, acil haller dışında 3816 sayılı kanun ve bu kanuna dayalı mevzuat uyarınca Bakanlık hastanelerinden sevk edilmeleri halinde tedavileri yapılacaktır.

1.3. SSK mevzuatı gereğince Protokol kapsamına dahil olmayan sigorta kolları :

1.3.1. İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası (acil haller haricinde)

1.3.2. Diğer ülkeler ile yapılan Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri kapsamında yer alan yurtdışı sigortalısı

Protokol kapsamı dışındadır.

1.4. Hastaların Bakanlık veya SSK sağlık tesislerine müracaat etmeleri halinde; bu Protokolde yer alan belgeler ve resimli kimlik belgelerini ilgililere göstermek, resimli kimlik belgesi dışındaki diğer belgelerin; suretlerini veya fotokopilerini (Hastalar istenilen belgelerinin fotokopilerini ibraz etmek zorunda değillerdir) veya asıllarını gösterdikleri belgelerin tamamının yerine geçmek üzere kontrol eden görevli tarafından tek nüsha olarak ?asılları görülmüştür? şeklinde düzenlenerek onaylanmış matbu ?onay formları? yeterli olacaktır.

Sağlık tesislerinden sevkle gelen hastalardan sadece sevk belgesi alınır. Bu belgelerin kontrolü esnasında dikkat edilecek hususlara ilişkin düzenlemeler Bakanlık ve SSK tarafından yapılacaktır.

Bakanlık sağlık tesislerinde; SSK'lı hastaların sigortalılıklarını ve sağlık yardımlarına müstehak olup olmadıklarını, ibraz edilen sağlık karnesinin geçerliliğini kontrol etmek amacıyla, gerekli olan cihaz ve altyapısı (İnternet bağlantısı yeterli olacaktır) Bakanlık sağlık tesisi tarafından karşılanmak üzere il merkezlerinde en geç 4 (dört) ay ve diğer yerlerde en geç 6 (altı) ay içerisinde olmak üzere SSK'nın bildireceği şekilde provizyon merkezleri kurulur.

Hastaların müracaatında kontrol edilmesi gereken belgelerin eksik veya sahte olması halinde; sorumluluk kontrolü yapan sağlık tesisine aittir.

1.5. Bakanlık sağlık tesislerinde 506 Sayılı Kanuna tabi olan aktif sigortalının kendisi hariç tüm diğer SSK sağlık yardımlarından yararlandırılanlardan ?SSK Poliklinik Muayene Ücreti? tahsil edilecektir. SSK'lı hastalardan 506 Sayılı Yasa ile tanımlanmış ?SSK Poliklinik Muayene Ücreti? dışında herhangi bir isim altında nakit ilave ücret alınamaz. SSK'na ibraz edilecek ödeme belgelerinde bu muayene ücretleri ayrı kalem olarak gösterilecek ve ilgili sağlık tesisine geri ödeme yapılırken ?SSK poliklinik ücretleri? tenzil edilerek ödeme yapılacaktır. Hastalar tarafından bu tür bir ücret alındığının belgelenmesi halinde, bahse konu bedel SSK tarafından hastaya ödenerek ilgili Bakanlık sağlık tesisine yapılacak ödemelerden mahsup edilir.

1.6. Aynı il sınırları içinde bulunması kaydıyla, gerek sağlık kurullarının oluşturulması, gerekse söz konusu ilde herhangi bir uzmanlık dalında boşluk yaşanmaması amacıyla uzman tabiplerin icap nöbetleri ve yıllık izin tarihlerinin belirlenmesi işlemi Bakanlık ve SSK hastaneleri baştabiplerinin ortak çalışmaları ile gerçekleştirilir.

1.7. Protokole dahil sağlık tesis ve kuruluşlarında koordinasyon ve denetimin sağlanması, sağlık personelinin ve imkanların gerektiğinde bu sağlık kuruluşları arasında aktarılması, ihtiyaç halinde İl Özel İdaresi kaynaklarından bu sağlık kuruluşlarına ( il özel idaresi yetkili organlarının kararları uyarınca ) destek sağlanması Protokolün uygulandığı İl Valileri tarafından gerçekleştirilir.

1.8. Sosyal Sigortalar Kurumu eczaneleri veya ilaç birimlerinden karşılanmak kaydıyla Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık tesislerinden ?Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı? hükümlerine uygun olarak hastalara yazılan reçetelerde ve sevk belgelerinde bu sağlık tesisine ait mühür, yetkili imza ve hekim kaşesi bulunması kaydıyla gönderilen sevk ve reçete kabul edilecektir. Ayrıca tek tek hekimlere ait imza sirküleri alınmayacaktır.

1.9. Sağlık Bakanlığı ve SSK sağlık tesislerinde ilgili kurumlar tarafından gönderilen ?Sözleşmeli Merkezler Listesi? ile ?Sözleşmeli Eczanelerin Listesi? hastaların görebilecekleri yerlerde güncellenerek duyurulacaktır.

2. SAĞLIK BAKANLIĞI ve SSK SAĞLIK TESİSLERİNDE UYGULAMA

2.1. Genel:

2.1.1. Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde yatarak veya ayakta tedavi, kontrol ve bakımı yapılan hastalar için tedavi sırasında müdavi tabipçe diş protezi gerekli görülürse, bu hastalar SSK sağlık tesisine (varsa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne) sevk edilir.

2.1.2. SSK mensuplarına yazılacak gözlük reçetelerinin göz uzmanı tarafından yazılması ve gözlük camı numaraları organik cam yazılması sınırları içinde ise reçeteyi yazan hekim tarafından tıbbi gerekçe belirtilerek, rakamların el yazısı ile de yazılması gereklidir. Bu konudaki uygulamalarda SSK tarafından yayımlanmış mevzuat hükümlerine uyulması zorunludur.

2.1.3. Acil haller dışında, il dışına sevk edilen hastalar ambulans, yolluk vb. işlemlerin yapılması amacıyla; tedavinin başlangıcı ve bitişinde mutlaka SSK sağlık tesisine müracaat edeceklerdir.

2.1.4. Bakanlığa ait sağlık tesislerinde SSK İlaç Listesi ve Talimatı'nda (EK?2) belirtilen kurallar ve ilaçlar doğrultusunda reçete tanzim edilir. Buna aykırı yazılan ilaç bedelleri SSK tarafından karşılanmaz.

2.1.5. Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde görevli hekimler tarafından bu tanımlamalara uygun olarak düzenlenmiş 20 (yirmi) günü aşmayan raporlar, SSK sağlık tesislerince verilmiş raporlar gibi işlem görür. Yirmi güne kadar olan raporların, hastalık ödemesine ilişkin mevzuat gereği, 10 (on) gün sonu kontrol ve ikinci muayenede zorunlu görülmesi halinde ikinci bir 10 (on) günlük rapor ile iki seferde verilmesi ve uygun evrakın tanzimi gerekmektedir. 20 (yirmi) günü aşan raporlar için sağlık kurulu kararı gereklidir. Bakanlık hastanelerinin sağlık kurullarınca 6 aya kadar verilen istirahat raporları SSK Hastanelerince verilen raporlar hükmündedir. Ancak, sigortalının çalışma gücünün en az 2/3'sini yitirmiş olduğuna dair raporlar ile katkı payı alınmayacak hastalıklar ve ilaçlar için düzenlenecek raporlar mutlak surette SSK sağlık tesislerinden verilecektir. Sağlık Bakanlığı yataklı sağlık tesislerinde protokol hükümlerine göre SSK mensuplarına tanzim edilen raporlar ve işbaşı belgelerinde baştabiplik onayı ve mührü gereklidir

2.1.6. SSK tarafından ihtiyaç duyulan ve Bakanlıkça uygun görülen yataklı sağlık tesislerinde ?irtibat bürosu? ve ?ilaç birimi? kurulabilir. İlaç birimi, SSK kapsamındaki hastaların; ilaç, çeşitli protez ve ortezler, tedavi cihaz ve malzemeleri, sıhhi sarf ve iyileştirici nitelikteki sarf malzemesi temini gibi işlemleri yürütür.

2.1.7. Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde bulunan ?irtibat bürosu? ile ?ilaç birimi?nde çalışan personel görev yapmakta oldukları hastanenin düzen ve kurallarına uymak zorundadır.

2.1.8. İrtibat bürosu olmayan, yataklı sağlık tesislerinde Başhekim yardımcısı, diğer sağlık tesislerinde ise idari görevli bir hekim görevlendirilir. Görevlendirilen ?ortak protokol sorumluları? karşılıklı olarak protokole taraf sağlık tesislerine bildirilir. Bakanlık ve SSK dışında kalan protokol kapsamındaki diğer Kuruluşlar da protokol sorumlusu tayin ederek sağlık tesislerine bildirebilirler.

2.1.9. Daha önce değişik tarihlerde talimatlandırılmış olan kullanımına sadece bazı SSK sağlık tesislerinde uygunluk verilmiş malzemeler (endovaskuler greft, yüksek pnömatik drill sistem, vb) ve operasyonlar (laparoskopik, artroskopik op., penil protez vb) ile SSK sağlık tesislerinde de kullanılmasına izin verilmeyen malzemeler (insülin pompası vb.) konusundaki uygulamalar aynen devam ettirilecektir. SSK, yayımladığı ve yayımlayacağı hastalık sigortası ve sigortalılarının tedavileri ile ilgili her türlü talimat ve genelgeleri, uygulamada paralellik sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığına gönderir. Sağlık Bakanlığı da, uygulamalarla ilgili her türlü talimat ve genelgelerini SSK'na iletir.

2.1.10. Protokol kapsamındaki hizmetlerin sunumu için gerekli tüm matbu evrak, en yakın ilgili kurum yetkililerince tutanakla Bakanlık veya SSK ilgili sağlık tesislerine teslim edilecektir.

2.1.11. Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde yapılacak tüm işlemlerde SSK'lı ve hak sahiplerinin yeni tip otokopili karne kullanımı zorunludur. SSK'lı hastalar tarafından kullanılan sağlık karneleri sadece ilaç ve malzeme yazılımı amacıyla kullanılacaktır. Otokopili karnelere yazılarak sevk işlemi yapılmayacaktır. Sevk işlemleri EK-3'de yer alan ?Hasta sevk form?ları ile yapılacaktır.

2.1.12. SSK sağlık tesislerinde muayene, tetkik, tahlil ve/veya tedavileri sağlanan hastaların işlemlerinde bağlı oldukları ilgili kurum mevzuat hükümleri uygulanır.

2.1.13. Her iki kuruma ait sağlık tesislerinin kendi bünyesinde yapacakları tüm tetkik ve tahliller için hekimin talebi yeterli kabul edilecektir.

2.2. SSK'na ve Bakanlığa ait sağlık tesislerinden yapılacak hasta sevklerinde izlenecek yol :
2.2.1. Birinci basamak sağlık tesislerinde tanı ve tedavisi tamamlanamayan veya mümkün olmayan hastaların ileri tetkik, tahlil, tedavi ve muayene için SSK'na veya Bakanlığa bağlı olup olmadığına bakılmaksızın, hastane ve hekim adı belirtmeksizin resmi sevk belgesine sadece ilgili uzmanlık dalının ismi yazılarak, hastalar, belediye mücavir alanları içerisinde yahut en yakın SSK veya Bakanlık ikinci veya üçüncü basamak sağlık tesislerine sevk edilecektir.

2.2.2. Sevkin yapıldığı veya hastanın doğrudan başvurduğu ikinci veya üçüncü basamak SSK veya Bakanlık sağlık tesisinde tetkik, tahlil ve tedavileri sonuçlandırılamayanlar;

İl sınırları içinde, istenilen tetkik, tahlil ve/veya tedavi konusunda ilgili kurumların sözleşmeli merkezleri varsa bu merkezlere (Sözleşmeli merkezleri gösteren listeler sağlık tesislerince hastalara verilecektir.) veya SSK veya Bakanlık sağlık tesislerine, tetkik ve/veya tahlili isteyen ve yapan ilgili branş hekimlerinin isteği ve Baştabiplik onayı ile sevk edilecektir.

İl sınırları içerisinde tetkik, tahlil ve/veya tedavileri mümkün değilse, tetkik, tahlil ve/veya tedavinin sağlanabileceği başka bir ildeki SSK veya Sağlık Bakanlığı hastanesine sevk edilir. Ancak SSK mensubu hastaların il dışına sevki, mutlaka o ildeki SSK sağlık tesisi tarafından, il içinde yataklı SSK sağlık tesisinin bulunmaması halinde ise Bakanlık sağlık tesisince yapılır. Üniversite hastanelerine sevk her durumda SSK sağlık tesislerince yapılır. Sevkin yapıldığı ildeki SSK sağlık tesisi tarafından da hastanın girişi ve tedavi sonucu çıkış işlemleri sonuçlandırılır.

2.2.3. Ayaktan veya yatarak tedavi edilen hastalar için bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, anjiyografi gibi ileri görüntüleme yöntemleri ve/veya ileri laboratuar tetkik ve tahlillerine ihtiyaç duyulması halinde bu işlemler ilgili sağlık tesisince sağlanır.
Söz konusu tetkik ve tahlillerin 24 saat içinde (acil hallerde hemen) ilgili sağlık tesisi bünyesinde yapılamaması ya da yapılma imkanının hiç bulunmaması halinde, düzenlenecek sevk evrakında Bütçe Uygulama Talimatında belirtilen formata uygun olarak tetkik ve/veya tahlili isteyen ve yapan ilgili branş hekimlerinin isteği ve Baştabiplik onayı ile sözleşmeli merkezlere veya acil zorunluluk hallerinde (aciliyeti belgelenmek kaydıyla) diğer resmi kuruluşlara sevk edilerek karşılanır.

3. İLAÇLARIN TEMİNİ

3.1. Sağlık Bakanlığı'na ait sağlık tesislerinde, SSK'lı hastalar için ilaç kullanımında SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatına uyulacaktır.

3.2. Sağlık Bakanlığına bağlı yataklı sağlık tesislerinde yatarak tedavi gören sigortalı ve hak sahiplerinin ilaçları, ilgili Sağlık Bakanlığı hastanesinde açılmış olan SSK ilaç biriminden sağlanacaktır. İlaç biriminin kapalı olduğu saatlerde yatarak tedavi gören hastalara kullanılacak ilaçlar hastanın tedavisinin yapıldığı Sağlık Bakanlığı tesisi eczanesinden ilk mesai gününe kadar olan miktarı karşılanarak fatura ekinde kullanılan ilaçların isim, miktar ve kullanım dozu gibi ayrıntılı listesi ile birlikte ücretlendirilecektir. Bu ilaçların yatışın yapıldığı Bakanlık yataklı sağlık tesisi eczanesinde de bulunmaması halinde ilaçlar için hastanın yattığı belirtilerek reçete düzenlenecek ve ?hastane eczanesinde yoktur? kaşesi basılarak, ilacın acil olduğu ve reçete düzenleme saati reçete üzerinde belirtilerek en yakın SSK eczanesinden, bu da mümkün değilse SSK tarafından bildirilecek sözleşmeli eczaneden, sözleşmeli eczane bulunmaması halinde diğer eczanelerden Kurum mevzuatı doğrultusunda temin edilir. Ancak Bakanlık yataklı sağlık tesislerinde yatarak tedavi gören SSK'lı hastaların serum, anestezi ve radyoopak ilaçları yatarak tedavi gördüğü hastanede bulunan ?SSK Eczanesi/İlaç biriminde? yoksa Bakanlık sağlık tesisinden karşılanacaktır.

Sağlık Bakanlığı hastanesinde Kuruma ait ilaç biriminin açılamadığı durumlarda; yatarak tedavi gören sigortalılara, tedavilerinde gerekli olan ilaçlar düzenlenecek yatan hasta reçetesi ile aynı ilde faaliyet gösteren ve ulaşımı mümkün kuruma ait sağlık tesisi eczanesinden karşılanır. Kurum eczanesinden de temin edilemeyen ilaçlar sözleşmeli eczanelerden, sözleşmeli eczane bulunmaması durumunda diğer eczanelerden karşılanır.

Ulaşımın mümkün olduğu mesafede Kuruma ait sağlık tesisi eczanesi bulunmaması durumunda, Sağlık Bakanlığı hastanesinde yatarak tedavi gören sigortalının tedavisinde gerekli olan ilaçlardan Sağlık Bakanlığı hastane eczanesinde mevcut olanlar bu eczaneden (taburcu işlemi sonrası düzenlenecek fatura ekinde kullanılan ilaçların isim, miktar ve kullanım dozu gibi ayrıntılar belirtilmek kaydıyla) karşılanır. Sağlık Bakanlığı hastane eczanesinde de bulunmayan ilaçlar yatarak tedavi gören sigortalı adına düzenlenen ?yatan hasta reçetesi? ile sözleşmeli, sözleşmeli eczane bulunmaması durumda diğer eczanelerden Kurum mevzuatı doğrultusunda karşılanır.

3.3. Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerine başvurup ayaktan sağlık hizmeti alan sigortalı ve hak sahiplerinin tedavileri için yazılmış olan ilaçları Sağlık Bakanlığı hastanesinde açılmış olan SSK ilaç biriminden veya SSK sağlık tesisi eczanelerinden Kurum mevzuatı doğrultusunda sağlanacaktır. SSK sağlık tesisi eczanesi veya Sağlık Bakanlığı yataklı sağlık tesisinde SSK ilaç biriminin bulunmadığı hallerde Kurum mevzuatı doğrultusunda ilaçlar sözleşmeli, sözleşmeli eczane bulunmaması durumunda diğer eczanelerden temin edilecektir.

3.4. Uzun süreli tedaviyi gerektiren hastalıklar için kullanılacak ilaçlar, bu tedavinin ?Uzun Süreli Tedavi? olduğunun reçeteyi düzenleyen hekim tarafından reçete üzerinde tedavi süresini ve ilacın dozunu belirtmesi kaydıyla (SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatında

belirtilen özel hükümler saklıdır) ve ?SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı? ekinde yer alan ?Katkı Payı Alınmayacak İlaçlar Listesi?nde belirtilen hastalıklarda kullanılacak ilaçlar (SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatında belirtilen özel hükümler saklıdır) Kurum mevzuatı çerçevesinde Kurum eczanelerinden temin edilecektir.

SSK sağlık tesisi eczanesi veya Sağlık Bakanlığı yataklı sağlık tesisinde SSK ilaç biriminin bulunmadığı hallerde; Kurum adına serbest eczanelerle sözleşme yapan her Kurum ünitesi il içindeki ulaşım durumunu tespit ederek;

- Olağan vasıta ile Kurum sağlık tesisi eczanesi veya Sağlık Bakanlığı yataklı sağlık tesisinde bulunan SSK ilaç birimine ulaşılabilen yerlerde bu eczanelerden, acil durumlarda ise sözleşmeli, bulunmaması durumunda diğer eczanelerden 5 günlük doz miktarında,

- Olağan vasıta ile Kurum sağlık tesisi eczanesi veya Sağlık Bakanlığı yataklı sağlık tesisinde bulunan SSK ilaç birimine ulaşımın tamamen imkansız olduğu yerleşim birimlerinde bu tür reçeteler sözleşmeli, bulunmaması durumunda diğer eczanelerden Kurum ilaç uygulama talimatında belirtilen sürelere yetecek miktarda karşılanır.

3.5. Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinin acil servisine başvuran hastalara acil serviste yapılan müdahalelerde kullanılan ilaçlar, hastanın faturasında, fatura ekinde ilaçların ismi, miktarı ve kullanım dozu da listelenerek ücretlendirilecektir. Acil tedavi sonrasında, bu hastalara ilaç yazılması gerekli ise yazılan reçete, ilgili hastanenin ilaç birimi tarafından veya SSK sağlık tesisi eczanelerinden Kurum mevzuatı doğrultusunda sağlanacaktır. Acil tedavinin yapıldığı Bakanlık sağlık tesisinde SSK'ya ait ilaç biriminin bulunmaması yada bu birimin kapalı olduğu durumlarda veya yakın bir mesafede SSK sağlık tesisi eczanesinin bulunmaması yada kapalı olması durumunda, acil tedavi sonrasında düzenlenen reçeteler, reçete muhteviyatı ilacın acil ve hemen temini gerektiğine dair, acil tedaviyi yapan hekim tarafından reçeteye verilecek şerhe dayalı olarak 5 (beş) günlük tedaviye yetecek miktarda SSK ile sözleşmeli eczanelerden, sözleşmeli eczane bulunmaması durumunda diğer eczanelerden temin edilir.

3.6. Vardiya kapsamında hizmet veren Sağlık Bakanlığı hastanelerine, bu hizmet süresinde başvuran sigortalıların muayeneleri sonucunda düzenlenen reçeteler; reçete üzerine basılacak ?Vardiya Hastasıdır? ibaresi ile ertesi gün aynı hastanede faaliyet gösteren Kuruma ait ilaç biriminden yoksa en yakın SSK'ya ait sağlık tesisi eczanesinden, bunların hiç birinin bulunmaması halinde sözleşmeli eczaneden, sözleşmeli eczane bulunmaması durumunda sözleşmesiz eczanelerden Kurum mevzuatı çerçevesinde temin edilir.

3.7. SSK hastaneleri başhekimleri ve ilaç birimleri gerekli olan ilaçların yeterli miktarda bulundurulmasından sorumludur.

3.8. Yeşil Kart kullanarak sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın SSK sağlık tesislerinden sağlık hizmeti almaları durumunda, bu hastalara yazılacak olan ilaçlar Sağlık Bakanlığı kardeş hastanelerince temin edilen ?Resmi Reçete?lere yazılacaktır. Bu uygulamanın yürütülmesinden Ankara, İstanbul ve İzmir'de SSK Sağlık İşleri İl Müdürleri, diğer illerde ise ilgili başhekimler sorumludur.

4. MALZEMELERİN TEMİNİ

4.1. Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde SSK mensubu hastalara kullanılacak çeşitli protez ve ortezler, tedavi cihaz ve malzemeleri, sıhhi sarf ve iyileştirici nitelikteki sarf malzemelerden; İlgili yıl Bütçe Uygulama Talimatı ekinde yer alan ?resmi sağlık kurumları tarafından temini zorunlu yatan hastalara reçete edilemeyecek ve faturada gösterilecek tıbbi sarf malzeme listesinde? bahsedildiği üzere Sağlık Bakanlığı sağlık tesisleri tarafından temin edilerek faturalandırılacaktır. Diğer malzemeler Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından temin edilecektir. SSK sağlık tesisince istenilen malzemenin depolarında mevcut olması halinde buradan, depolarında olmaması halinde; Kamu İhale Kanununun ilgili maddeleri çerçevesinde temin edilir. Sağlık Bakanlığı sağlık tesisinden bu malzemenin reçete ile talep edilen hastaya kullanıldığına dair kullanan hekim imzalı, hastane baştabibi tarafından onaylanmış ve mühürlenmiş ?Kullanıldı Raporu?nun faturaya eklenmesi gerekmektedir.

4.2. Hastanın bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumları tarafından temin edilemeyen iyileştirici nitelikteki sarf malzemeleri Sağlık Bakanlığı veya SSK yataklı sağlık tesisi tarafından temin edilecektir. İyileştirici nitelikteki sarf malzemeleri için yatarak tedavi gören hastalara Bütçe Uygulama Talimatında yer alan ?Çeşitli Protez ve Ortezler, Tedavi Cihaz ve Malzemeleri ile Sarf Malzemelerin Temini? başlıklı maddedeki ilgili hükümler uygulanır. Bu madde kapsamı dışında kalan iyileştirici nitelikteki tıbbi sarf malzemeleri için ise, Sağlık Bakanlığı veya SSK yataklı sağlık tesisince malzemelerin faturalandırılmasında genel hükümler uygulanır.

4.3. Bütçe Uygulama Talimatının ait olduğu yıl ekinde "Bedeli Ödenmeyecek Basit Sıhhi Sarf Malzemeleri Listesi" başlığı altında yer verilen malzemeler hiçbir şekilde ücretlendirilmeyecek, SSK ilaç birimi ve eczanelerinden istenmeyecek ve hastalara da aldırılmayacaktır.

5. FATURALANDIRMA ve ÖDEME İŞLEMLERİ

5.1. Fatura Düzenlenmesi:

5.1.1. Faturalar protokolün 13. Maddesinde yer alan hükümlere göre düzenlenmelidir.
5.1.2. Birinci basamak sağlık tesislerince yapılan işlemlerin faturalamasında aşırı evrak tanzimini ve iş kaybını azaltmak için her hastanın adının, yapılan hizmetlerin ve tahakkuk miktarının liste halinde yer aldığı toplu ödeme belgeleri düzenlenebilir.
5.1.3. Ayaktan tedavisi yapılan hastaların faturalarına tanı veya öntanı yazılacak veya tanının yazıldığı belge eklenecektir.
5.1.4. Yatan hastalar için epikriz, hastanın faturasına eklenecektir.
5.1.5. Sağlık tesisleri tarafından hastalara kullanılan ilaçlar ile protez, ortez ve diğer iyileştirici tıbbi malzemeler (Bütçe Uygulama Talimatı ekinde belirtilen basit sarf malzemeleri hariç) sağlık tesisi faturalarında dökümlü olarak birim fiyatları belirtilmek suretiyle gösterilir veya dökümlü ilaç ve malzeme listesi faturaya eklenir.
5.1.6. Sağlık tesislerinde yatan hastalar için düzenlenen faturalar, işlemin yapıldığı sağlık tesisi ilgili hekimi ve Başhekimlik (görevlendirilecek başhekim yardımcısı) tarafından, mükerrer veya gereksiz tetkik, tahlil, işlem veya fazla ilaç ve malzeme yazılıp yazılmadığı bakımından incelenerek, faturanın arka yüzü ?ödenmesi uygundur? ibaresi yazılarak imzalanacaktır. Yapılacak incelemelerde; konulan tanı ile uyumsuz muayene, tetkik, tahlil ve/veya tedavi işlemlerinin; abartılı ilaç, tıbbi sarf malzemesi ve benzerlerinin; hastaya uygulanmamış işlemlerin fatura edildiğinin tespiti halinde, yasal işlemler yapılır, söz konusu işlemleri gerçekleştiren hekim ve gerekli denetimi yapmayan baştabipler idari, mali ve hukuki yönlerden şahsen sorumlu tutulur ve sorumlular hakkında gerekli idari, mali ve cezai işlemler yapılır.

5.1.7. Alt yapısı uygun olan sağlık tesisleri tanımlanmış olan belge ve raporları tam ve doğru olarak bilgi işlem sistemi aracılığıyla günlük olarak tanzim edeceklerdir. Manyetik ortamda ya da iletişim alt yapısı üzerinden bilgi aktarımı için kurulacak sistemin Bakanlık veya SSK tesisi sınırları içinde kalan bölümü ilgili tesis tarafından finanse edilecektir.

5.1.8. Faturalar sağlık tesisi tarafından hastanın kimlik bilgileri, kurumu, tedavinin başlama ve bitiş tarihleri belirtilmek suretiyle, ayın ilk 10 (on) gününe kadar hastanın kurumuna gönderilecektir. Ayın ilk 10 (on) günü içerisinde hastanın Kurumuna gönderilmeyen faturalar gönderildiği aydan bir sonraki ayın ilk günü teslim edilmiş kabul edilerek ödeme işlemleri yapılır. ( Faturaların en geç tedavinin bitmesini takip eden 3 (üç) ay içerisinde hastanın kurumuna gönderilmesi esastır)

5.1.9. Bakanlık birinci basamak sağlık tesislerince düzenlenecek faturalar, varsa SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüklerince, yoksa SSK tarafından belirlenecek (EK-2) ve Sağlık Bakanlığı birimlerine bildirilecek Kurum sağlık tesislerince kabul edilecektir.

5.1.10. Yeşil kartlı hastalar adına düzenlenecek ödeme belgeleri, SSK hastanelerine sevkin yapıldığı Sağlık Bakanlığı hastanelerine (3816 sayılı kanun ve bu kanuna dayalı mevzuat hükümleri çerçevesinde) gönderilir.

5.2. Ödemeler:

5.2.1. Sağlık tesisi yetkilisine süresinde ( ayın ilk 10 (on) günü içerisinde) teslim edilen faturaların bedeli her türlü ön incelemesi yapılarak, incelemenin tamamlanıp tamamlanmadığına bakılmaksızın teslim tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içerisinde defaten ödenir.

5.2.2. İlgili Kurumlar tarafından süresi içinde ön incelemesi tamamlanamayan faturaların bedelleri de aynı süre içerisinde ödenir.

5.2.3. Faturaların her türlü incelemesi sağlık tesisine teslimlerinden itibaren 90 (doksan) gün içerisinde tamamlanır ve uzlaşma komisyonunca yersiz veya fazla tahakkuk ettirildiği tespit edilen faturalardaki fazla tahakkuk miktarları bir sonraki ayın ödemesinden mahsup edilir.
5.2.4. Ön inceleme sırasında fazla veya yersiz tahakkuk ettirildiğinden şüphelenilen faturalar hakkında uyuşmazlıklar meydana çıkması halinde; ilgili hastaneler arasında eşit sayıda üyenin katılacağı, başkanlığının dönüşümlü olarak aylık belirlendiği ve oylamada eşitlik halinde başkanın oyunun 2 (iki) oy sayılacağı ?uzlaşma komisyonu? marifetiyle 15 (onbeş) gün içerisinde uyuşmazlığa ilişkin ödeme belgeleri ve bu belgelerde ?ödenmesi uygundur? ibaresinin altında imzası bulunan hekimin görüşü de alınmak suretiyle incelenerek çözüme kavuşturulur. Uzlaşma komisyonu, incelemesini yaptığı ay için yapılması gereken toplam ödeme miktarını belirler.
5.2.5. Fatura inceleme ve uzlaşma çalışmaları, faturaların ilgili sağlık tesisine verildiği tarihten itibaren en geç 105 (yüzbeş) gün içerisinde tamamlanır.

5.2.6. Tahakkuk evrakını zamanında düzenlemeyen ve mücbir sebepler dışında ödemeleri zamanında yapmayan yetkililer hakkında Kurumlarınca idari, mali ve cezai işlemler yapılır..

Protokolün uygulanması sırasında sağlık tesislerinde yaşanan sorunların ve önerilerin tedbir alınması amacıyla illerde bulunan ?Eşgüdüm Merkezi?ne, protokol takip birimlerine ve ilgili Bakanlıklara bildirilmesi önem arz etmektedir.

Protokolün uygulanmasının yukarıda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştirilmesini teminen ilinizdeki Bakanlıklarımıza bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluş baştabipliklerine ivedilikle tebligatın yapılması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

EKLER :
1- Protokol metni
2- Faturaların Teslim edileceği SSK tesisleri
3- Hasta sevk formu örneği
4- Evrak Onay Formu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber