KPSS/2'ye İlişkin Soru ve Cevaplar
KPSS/2'nin başvuruları için para yatırma işleminin 26 Haziran, internet üzerinden başvuru işleminin ise 28 Haziran tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Bu sınav, ortaöğretim okullarından veya önlisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir. Sitemize sık sorulan sorulardan yola çıkarak hazırladığımız dosya için başlığa tıklayınız.
Lise ve ön lisans mezunları nasıl başvuru yapacak?
Lise ve önlisans düzeyinden KPSS'ye girecek olan adaylar için başvuru işlemleri ikiye ayrılmıştır. "Eski" ve "Yeni" adaylar olarak yapılan ayrıma ilişkin süreç şu şekildedir:
a- Eski adaylar:
2004 yılında yapılan KPSS'ye ortaöğretim ve önlisans düzeyinde girmiş olanlar "Eski Adaylar" olarak adlandırılmaktadır.
Bu adayların kılavuzu alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu adaylar, 22 Mayıs-26 Haziran 2006 tarihleri arasında belirtilen banka şubelerine 35,00 YTL sınav ücreti yatıracak, sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra da, 24 Mayıs-28 Haziran 2006 tarihleri arasında internet aracılığıyla başvuru işlemlerini bizzat kendileri yapacaklardır.
b- Yeni Adaylar:
2004 yılında yapılan KPSS'ye hiç girmemiş ya da ortaöğretim düzeyinde girmiş şimdi önlisans düzeyinde girmek isteyen adaylar "Yeni Aday"lardır. Bu adaylar için işlem sırası şu şekildedir:
Bu adaylar önce kılavuzu alacaklardır.
Kılavuz alınan yerden, randevu alınacaktır.
22 Mayıs- 26 Haziran 2006 tarihleri arasında belirtilen banka şubelerine 35,00
YTL sınav ücreti yatıracaklardır.
Sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra 24 Mayıs-28 Haziran 2006
tarihleri arasında randevu aldıkları başvuru merkezine Kılavuzda belirtilen
belgelerle birlikte gidecekler ve başvuru hizmet ücreti olarak 3,00 YTL ödeyeceklerdir.
35 YTL'nin yatırılacağı banka hesap numaraları
T.C. Ziraat Bankası
Ankara Güvenevler Şubesi
Hesap no: 6028011-5014
T. Halk Bankası
Ankara Küçükesat Şubesi
Hesap no: 44000006
T. Vakıflar Bankası
Ankara Şubesi
Hesap no: 2099586
KPSS'ye hangi öğrenim düzeyinden girilmelidir?
Bazı adaylar mezun oldukları en son öğreniminin iş alanı kısıtlı olduğu için bir alt öğrenimlerinden sınava girip giremeyeceğini sormaktadır.
Kılavuzda yapılan açıklamaya göre sınava en son öğrenim düzeyinden girilmelidir. Bu nedenle, adaylar örneğin, ön lisans mezunu olmasına rağmen sınava lise düzeyinde girmemelidir.
Sınava bir alt öğrenim düzeyinden girilirse ne olur?
Yukarıdaki açıklamaya karşın bir aday en son öğrenimi ön lisans veya lisans olmasına rağmen lise düzeyinden sınava girerse ne olacaktır?
Bu kişi, sınava girip, yüksek bir puan aldığında, ÖSYM tarafından bir kamu kurumuna yerleştirmesi yapılabilir. ÖSYM'nin teknik alt yapısı bugün itibariyle bu kişinin en son öğrenimini tespit edememektedir.
Ancak kişi, yerleştirmesi yapılan kamu kurumuna başvurduğunda, örneğin askerliğini kısa dönem yapmış ise sadece bu belgeden, sınav için belirlenen kurala uymadığı tespit edilecek ve ataması yapılmayacaktır.
2006 KPSS'den düşük puan alınırsa ne olur?
Köşemize gelen soruların bir kısmında adaylar 2004 KPSS'ye girdiklerini, iyi bir puan aldıklarını, 2006 KPSS'den düşük bir puan almaları halinde, 2004 KPSS puanının kullanılıp kullanılmayacağını sormaktadır.
Bu sorunun yanıtı hem ÖSYM tarafından yapılan basın açıklamasında hem de Kılavuzda yer almaktadır. Yapılan açıklamaya göre yüksek olan puan kullanılacaktır. Yani bir aday 2004 KPSS'den 83, 2006 KPSS'den 79 almış ise KPSS sınavından sonra yapılacak yerleştirme işlemlerinde 2004 KPSS puanı kullanılacaktır.
Memur yerleştirmeleri esnasında askerde olursam ne olur?
Memur yerleştirmeleri ÖSYM tarafından, artık internet üzerinden yaptırılmaktadır. Bu nedenle, sınava girdiğiniz taktirde, sınav sonrasındaki yerleştirmelere herhangi bir bilgisayardan internete bağlanarak katılabilmektesiniz.
Herhangi bir kuruma yerleşirseniz ne olacaktır? Bu konu Danıştay kararları ile çözüme ulaşmıştır. Buna göre bir aday, memurluğa yerleştiğinde askerde ise, memurluk hakkının saklı tutulması gerekmektedir. Eğer kamu kurumu saklı tutmaz ve kişiyi askerlik dönüşü işe başlatmaz ise bu halde aday 60 gün içinde dava açacaktır. Şu anki kararlara göre, açılan davalar kazanılmaktadır.
Sınava hangi düzeyden girildiyse o düzeyden memur kadrolarına başvuru yapılacak
En çok karıştırılan ve sorulan konulardan birisi şu şekildedir: "Ben sınava lise mezunu olarak giriyorum. Ancak gelecek yıl 4 yıllık bir bölümden mezun olacağım. Bu halde ben dört yıllık bölüm mezunu olma şartını arayan kadroları tercih edebilir miyim?"
Bu sorunun yanıtı "Hayır"dır. Kural şu şekildedir: Sınava hangi düzeyden girildiyse o düzeyden tercih yapılmalıdır.
Ben şimdi üniversite okuyorum?
Sık olarak sorulan birisi de şu şekildedir: "Ben şuan üniversite okuyorum. Sınava lise düzeyinden girip bir kuruma memur olarak atanırsam memurluk hakkımı dondurabilir miyim veya okuduğum yere tayin aldırabilir miyim?"
657 sayılı Kanunda bu nedenden dolayı memurluğun dondurulabilmesine imkan veren bir düzenleme yoktur. Aday, ataması yapıldıktan sonra işe başlamak zorundadır. İşe başlamayan adayların atamaları iptal edilir.
Okuduğum yere tayin aldırabilir miyim şeklindeki sorunun cevabı da ne yazıkki
"Evet" değildir. 657 sayılı Kanunda, öğrenim durumu bir tayin isteme
nedeni olarak öngörülmemiştir. Ancak MEB, Adalet ve Sağlık Bakanlığı kendi kurumlarında
çalışan memurlara eğitim durumundan dolayı naklen tayin isteme hakkı tanımıştır.
Ancak bu kurumlar bile beli bir süre ilk atanılan yerde çalışma şartı istemektedir.
Örneğin MEB adaylığın bitirilmesini, Adalet Bakanlığı ise bulunulan yerde iki
yıl çalışma şartını, tayin için istemektedir
Ben memur olarak çalışıyorum
Sık olarak sorulardan birisi de memur olarak çalışanlara ilişkindir. Bazı adaylar memur olarak çalıştığını veya 2004 KPSS ile memur olarak yerleştiğini, 2006 KPSS'ye girip memur olarak yerleştirmelere katılıp katılmadığını sormaktadır.
657 sayılı Kanunun, memurların bir kurumdan diğer bir kuruma naklinin düzenlendiği 74 üncü maddesinin birinci fıkrasında; "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan bir kadroya nakilleri mümkündür." denilmektedir.
ilgili Yönetmelikte 28/03/2005 tarihli ve 2005/8714 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikle, merkezi yerleştirme sonucu (B) grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanların, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamayacakları hükme bağlanarak, adayların aynı KPSS puanı ile birden fazla yerleşmelerine son verilmiştir.
Buna göre, halen Devlet memuru olarak çalışmakta olanlar, yeni bir KPSS sonucunu kullanarak merkezi yerleştirme işlemlerine başvurabilir ve ÖSYM'ce yerleştirilmeleri halinde, halen çalıştıkları kurumun muvafakatiyle atamaları yapılabilir.