Sessiz Devrim -2

Haber Giriş : 25 Ocak 2004 02:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sessiz Devrim -2

2004/12 sayılı Genelgeyi memurlar.net olarak Sessiz Devrim olarak tanımlamıştık. Bugün bunun nedenini ve genelgenin önemini açıklayacağız.

Açıklamalarımız altı ana başlık altında toplanacaktır.

DİLEKÇE İLE YAPILACAK BAŞVURULARDA ALINDI BELGESİ VERİLECEKTİR
1- Bundan sonra kamu kurumlarına dilekçe ile yapılan başvurularda, dilekçeyi alan idari makamlar, dilekçelerin alındığı tarih, kayıt numarası ve konusunu gösteren alındı belgesini düzenleyip, bu alındı belgelerini, herhangi bir ücret talep etmeden, başvuru sahiplerine vereceklerdir. (1/ a/ birinci fıkra)

SOMUT BİLGİ İHBAR KABUL EDİLEBİLECEKTİR
2- Ad, soyad, adres ve imza bulunmasa dahi, olayla ilgili inandırıcı mahiyette bilgi ve belgeler eklenmiş veya somut nitelikte bilgi, bulgu ya da olaylara dayanan başvurular, ihbar kabul edilerek idarece işlem yapılabilecektir. (1/ a/ ikinci fıkra)

DİLEKÇEYE VERİLECEK CEVAP AÇIK VE BİLGİLENDİRİCİ OLMALIDIR
3- Dilekçelere verilecek cevaplar bilgi edinmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır. Bu konudaki tanım genelgede şu şekilde yapılmıştır: "Dilekçe hakkı, sorulara cevap almak suretiyle bilgi edinmeyi, şikayette bulunmak suretiyle denetlemeyi, dilek ve öneride bulunmak suretiyle de demokratik katılımı sağlayan siyasal haklardandır." Dolaysıyla dilekçelere konu ile ilgili net açıklamalarla cevap verilmelidir. Dilekçelerine net cevap alamayan kişilerin konuyu Başbakanlık'a bildirmesi yararlı olacaktır. (Birinci madde)

İŞLEM DEĞİŞTİRİLEMİYORSA İLGİLİYE BAŞVURABİLECEĞİ KANUNİ YOLLAR GÖSTERİLECEKTİR
4- İdari işlemi değiştirmeyi, kaldırmayı veya geri alınmasını içeren başvurular konusunda yetkili makamlar işlemin yerindeliği yanında bütün unsurları bakımından hukukiliğini de değerlendirerek cevap verecektir. İdari işlemin değiştirilmesinin, kaldırılmasının veya geri alınmasının mümkün olmaması halinde, başvuru sahibine verilecek cevapta, bu idari işleme karşı başvurulabilecek kanun yolları ile başvuru süreleri de gösterilecektir. (1/ b/ iki ve üçüncü fıkra)

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER KAPSAMINDA PERSONEL BİLGİLENDİRİLECEKTİR
5- Kamu kurumları; Anayasada, Dilekçe ve Bilgi Edinme Kanunlarında yapılan değişikliklere ilişkin olarak tüm personelini bilgilendirecektir. Ayrıca, personele yönelik eğitim programlarında konuya ayrıntılı olarak yer verilecek ve bilgi edinme ve dilekçe haklarının kullanımı kapsamındaki başvurulara ilişkin uygulamalar mevzuat dahilinde denetlenecektir.

UYMAYANLAR HAKKINDA DİSİPLİN VE CEZA İŞLEMİ UYGULANACAKTIR
6- Genelgelerin emir niteliği göz önüne alındığında, Başbakan düzeyinde, Kanunlarla yapılan değişikliklere rağmen vatandaşlarına gerekli bilgileri süresinde vermeyen kamu görevlileri hakkında disiplin ve ceza işlemlerinin uygulanması istenmiştir.


- Son değişiklikleriyle 3071 sayılı Dilekçe Kanunu okumak için tıklayın.

- 24.4.2004 tarihinde yürürlüğe girecek olan 4982 sayılı "Bilgi Edinme Hakkı Kanunu"okumak için tıklayın.

- 2004/12 sayılı Başbakanlık Genelgesini okumak için tıklayın.

- Son olarak şunu belirtmek gerekmektedir. Her vatandaş kamu kurum ve kuruluşları karşısındaki haklarını bilmeli ve bu haklarını sonuna kadar kullanmalıdır. Bu nedenle de tüm ziyaretçilerimize, Dilekçe Kanunu, Bilgi Edinme Kanunu ve 2004/12 sayılı Başbakanlık Genelgesini en azından bir kez okumalarını ve dosyalamalarını öneriyoruz.

Memurlar.net haber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber