14 işçinin cesedine ulaşıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2006 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir'in Dursunbey İlçesi'ne bağlı Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 14 işçinin cesedi madenden çıkarılırken, ocaktaki 3 işçiye daha ulaşılmaya çalışıldığı arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de sabah saatlerinde patlamanın gerçekleştiği maden ocağına geldi.
Yetkililerden alınan bilgiye göre, 16.00-24.00 vardiyasında, saat 19.00 sıralarında Odaköy'deki Şentaş Madenciliğe ait kömür ocağında biriken metan gazı infilak etti. Yarı grizu olduğu belirtilen patlama sırasında ocakta 59 kişinin bulunduğu öğrenildi. Patlama bölgesine uzak olan 35 kişi yara almadan kurtulurken, ocakta kalan 24 kişiden 7'i yaralı olarak kurtarıldı. Bu arada, yaralıları kurtarmak için ocağa giren 2 kişi de zehirlendi. Dün akşam saatlerinden itibaren başlayan arama ve kurtarma çalışmaları bu sabaha kadar devam etti. Şu ana kadar 9 işçinin cesedinin çıkarıldığı, maden ocağında kalan 8 işçiye ise hala ulaşılmaya çalışıldığı bildirildi. Olayın hemen ardından bölgeye giden Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, çalışmaları yerinde takip etti. Maden ocağındaki patlamada yaralanan Başmühendis Mustafa Aydın (36), maden mühendisi Ramazan Mete (27) ile işçiler Nuri Kahraman (19), Necati Düzenli (42), İbrahim Debirbaş (34), İsmail Açık (23) ve Erdoğan İnce (22) Dursunbey Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Genel sağlık durumlarının iyi olduğu bildirilen yaralılardan başmühendis Mustafa Aydın'ın Balıkesir'e sevk edildiği bildirildi.

DEHŞETİ YAŞADILAR
Dursunbey'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili Balıkesir ve Bursa Sivil Savunma Müdürlüklerine bağlı arama kurtarma ekipleri ile, Balıkesir İtfaiye Müdürlüğü AKS ekibi, Tunçbilet İşletmesi Arama ve Kurtarma, Ege Linyit İşletmeleri Arama ve Kurtarma ekipleri de bölgeye intikal ederek maden ocağındaki arama ve kurtarma çalışmalarına katıldılar. Patlamadan sağ olarak kurtulan yaralılardan maden mühendisi Ramazan Mete, içeride kalan işçilerin sağ olarak kurtulmalarının mümkün olmadığını söyledi. Ramazan Mete, "Yerin altında sol bölümde oldu olay. Biz de sağ taraftaydık, basınç etkisiyle hissettik. Patlama olan yere gittik, bir süre sonra yanmış cesetlere ulaştık, biraz ilerledikten sonra geriye dönemedik. Orada kalanların kurtulma durumları maalesef yok. Orada metan gazı patladı, ateş topu büyük bir basınç ile önüne geleni savurdu" diyerek dehşet anını anlattı. Vardiyanın 62 kişi olarak tertip edildiği öğrenildi. Diğer yaralılardan Nuri Kahraman, "Ne olduğunu anlayamadık. Ocaktaydık, biz çalışırken arkadan geldi çarptı bizi. Yukarıdan taşlar düştü. büyük bir patlama oldu, arkadaşlar içeride kaldı. Onları kurtarma şansı yok" dedi. Necati Düzenli isimli işçi, "Biz kurtarmaya gittiğimiz zaman gaz çarptı bizi" dedi. İbrahim Demirbaş isimli işçi de, "Patlama olunca büyük bir duman geldi, o zaman grizu patlaması olduğunun farkına vardık. Hemen koştuk, oraya yaklaşınca bizi de gaz çarptı" diye konuştu. Patlamada hayatını kaybeden işçilerden İdris Gülenç (26), Özcan Bayram (28), Ramazan İnci, Salih Evcimen, Nuri Akcan, Sadettin Eryılmaz ve ön adı Timuçin olan 7 kişinin isimleri tesbit edilirken, diğer cesetlerin kimliklerinin tespit edilmesine çalışıldığı bildirildi. Bu arada, patlamayı haber alan Dursunbeyliler, hastaneye akın etti. Yakınlarının sağlık durumları hakkında bilgi almaya çalışan vatandaşlardan bazıları sinir krizi geçirdi. Maden ocağındaki patlamada hayatını kaybedenlerin yanarak öldükleri, soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber