2 müdür 6 aydır çeteyi biliyordu

Haber Giriş : 03 Haziran 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Askeri Savcılığı'nca sorgulanan 3 askerin ifadelerinden bu oluşumu 2 ayrı ilde görevli 2 Emniyet müdürünün 6 aydır bildiği ortaya çıktı. 'Teşvik eden kişi' olduğu belirtilenYüzbaşı Eren, tamamen 'milli heveslerle, kişisel inisiyatifle' davrandıklarını söyledi.

BAŞKENTTE bombalı çete operasyonunda gözaltına alınan Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli astsubaylar Erkut Taş ve Yasin Yaman'ı, 2 askeri savcı dün sabaha kadar Merkez Komutanlığı'nda sorguladı. Oluşumun 'teşvikçisi' diye nitelenen Eren'in sorgusunda, "Kişisel inisiyatif ve hezeyanla hareket ettik. Menfaat çıkar anlayışımız yok, heveslerle yöneldik" dediği öğrenildi.

3 asker sorgularının tamamlanmasından sonra dün Genelkurmay Askeri Savcılığı'na çıkarıldı ve ardından Askeri Ceza Kanunu'nun 131. maddesindeki 'Askeri mühimmatı çalmak' suçundan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Edinilen bilgiye göre, askeri savcılık, sorgular sırasında olayla ilgili 2 Emniyet müdürünün adına ve ilginç bilgilere de ulaştı. Sorguların ardından askeri savcılıkta şu değerlendirmeler yapıldı:

FİKİR DANIŞTILAR

Evine operasyon yapılan Yunis Akkaya'nın, tanıştığı şahıslar arasında halen 2 ayrı ilde Emniyet'te görevli 2 müdür de bulunmaktadır. Sözde çetenin faaliyetlerinden her 2 emniyet müdürü de Ocak/Şubat 2006 ayında fiilen ve resmen faillerin "fikir danışması" sonucu haberdar olmuşlardır. Ancak önlem alınmamıştır.

Merzifon'dan 'Vatansever' rumuzuyla Emniyet Genel Müdürlüğü'ne mail gönderilmesi tesadüf değildir. Bu mailin zamanlaması büyük önem arz etmektedir.

ÖNLEMEDİLER

Bu iki müdür olayları önceden haber alıp önlemedikleri gibi teşvik etmişlerdir. Hatta Ankara'da güvenlir isim bile önermişlerdir.

Oluşum faaliyetleri Nisan 2006'da "hiçbir eylem içine girilmeden ve kendiliğinden" sona erdirilmiştir. Buna karşın Emniyet müdürlerince şubat ayından beri tüm ayrıntısıyla bilinen bu olay bilinçli olarak kritik olan bugünlere taşınmıştır. Bilinçli bir zamanlama hesabı olduğu değerlendirilmektedir.

ÜÇ ASKERE TUTUK LAMA

Genelkurmay Askeri Mahkemesi sorgunun ardından asker sanıklar Murat Eren, Erkut Taş ve Yasin Yaman'ın, askeri mühimmatı çaldıkları ve zimmetlerine geçirdikleri gerekçesiyle dün akşam tutuklanmasına karar verdi. Üç asker Mamak Askeri Cezaevi'ne gönderildi.

Müdürle görüşmek prestij

Yunis Akkaya'nın varlıklı biri olduğu, üst düzey asker ve polislerle birlikte görünmeyi "prestij" olarak gördüğü, konuk ağırlamakta cömert davrandığı anlaşıldı. Akkaya'nın bu oluşumu bilen 2 Emniyet müdürünü de tanıdığı belirlendi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber