Vatandaş devletin kasasına 19 milyon TL kazandırdı

Kaçakçıyla mücadeleye katılan vatandaş devletin kasasına 19 milyon TL kazandırdı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Mayıs 2014 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vatandaş devletin kasasına 19 milyon TL kazandırdı

Kaçakçıyla mücadeleye katılan vatandaş devletin kasasına 19 milyon TL kazandırdı. Gümrük Bakanlığı'nın ALO 136 hattına geçen yıl 35 bin çağrı geldi. Bakan Yazıcı, vatandaşlara teşekkür etti

Devletin kaçakçılarla mücadelesine, vatandaştan da destek geldi. Kaçakçılıkla mücadeleye vatandaşın katkısını sağlamak amacıyla 2009'da oluşturulan "ALO 136" hattına ihbar yağıyor. 2013'te vatandaşın ihbarları sayesinde 18.3 milyon TL'lik kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrüklerde yaşanan kaçakçılık olaylarının son durumunu ve bakanlık olarak attıkları adımları SABAH'a anlattı. Yazıcı, "2013'te vatandaşlarımızdan 35 bin 309 çağrı aldık. Bunlardan ihbar niteliği taşıyan bin 668 çağrıyı değerlendirdik. 19 milyon TL'ye yakın kaçakçılık olayını ortaya çıkardık" dedi. Yazıcı, 2012'de 743 milyon 732 bin TL tutarında ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalandığını, 2013'te bu rakamın yüzde 46 artarak 1 milyar 88 milyon 759 bin TL'ye yükseldiğini belirtti.

13 BİN TELEFON

Gelen ihbarlardan örnekler veren Yazıcı, Atatürk Havalimanı gümrük sahasında 12.2 milyon TL değerinde 13 bin 387 adet cep telefonu yakaladıklarını söyledi. Bakan Yazıcı, "Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle vatandaşlarımızdan yüksek bir kamusal bilinç içerisinde, kaçakçılıkla mücadele çalışmalarımıza katkılarının devamını bekliyorum" diye konuştu.

DENİZLERE KAPSAMA

Denizlerde de kaçakçılıkla mcadele başlattıklarını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: "Almanya ve İngiltere ile müşterek bir AB projesi yürüttük. Proje kapsamında hem teknik araç-gereç alımı hem de personel eğitimine yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Denizlerdeki kaçakçılıkla mücadeleki operasyonel kabiliyetimizi artırmak amacıyla, mevcut 13 botumuza ilave olarak 10 adet deniz devriye botunu daha filomuza kattık. İzmir, İstanbul ve İzmit'te sürekli olarak faaliyet gösterecek gemi arama timleri kurduk. Gemi arama timlerimizin hizmet vermeye başlamasıyla kısa süre içerisinde 5 bin 900 paket kaçak sigara ile 725 kaçak alkollü içki yakalandı.

SINIR PERSONELİNE SOLUNUM TÜPÜ

Yazıcı, Suriye sınırında aldıkları ek tedbirler ve anlık takiplerle ilgili olarak da şunları söyledi: "Suriye'deki durumu göz önünde bulundurarak geçtiğimiz yıl içinde bu ülkeyle olan hudut kapılarımızda özel bir takım önlemler aldık. Bu kapsamda, başta Cilvegözü ve Öncüpınar olmak üzere Suriye'ye açılan sınır kapılarında ilave 180 personel daha görevlendirdik. Personel güvenliğini sağlamak için koruyucu kıyafet, maske, solunum tüpleri, CCTV, araç altı görüntü sistemleri, bomba ve patlayıcı dedektör köpekleri gibi ilave tedbirleri aldık."

MERKEZDEN ANLIK TAKİP

Son teknolojiyle donatılan Komuta Kontrol Merkezi'ni 2013'te bakanlığın ana binasında faaliyete geçirdiklerini söyleyen Yazıcı, "Burası sayesinde gümrüklü sahalarımız 7 gün 24 saat anlık olarak takip ediliyor. 2013'te Akçakale, Karkamış, Yayladağı, Pazarkule, Dereköy, Türkgözü ve Cilvegözü kapılarımıza kurulan toplam 350 adet kamerayla birlikte merkezden istihbarat ve operasyonel faaliyetleri yönetiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber