Öğrencilerin Askerlik Erteleme İşlemleri
Ön lisans ve lisans öğrenimi gören öğrencilerimizin üniversitelerde karşılaştıkları problemlere ilişkin olarak zaman sitemize çok sayıda soru oluşmaktadır. Bugün, bu çerçevede özellikle erkek öğrencileri yakından ilgilendiren "Askerlik Erteleme İşlemlerine" başlıklı bir dosya hazırladık. Sitemize gelen sorular genel olarak, bir ön lisans veya lisans öğrenimi görüldükten sonra askerlik yapmadan aynı düzeyde öğrenim görülüp görülemeyeceği veyahut en fazla kaç yaşına kadar askerlik yapılmadan öğrenim görülebileceğine ilişkin konularda yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede hazırlamış olduğumuz dosya için tıklayın.
Öğrencilerin Askerlik Erteleme İşlemleri
Ön lisans ve lisans öğrenimi gören öğrencilerimizin üniversitelerde karşılaştıkları problemlere ilişkin olarak zaman sitemize çok sayıda soru oluşmaktadır. Bugün, bu çerçevede özellikle erkek öğrencileri yakından ilgilendiren "Askerlik Erteleme İşlemlerine" başlıklı bir dosya hazırladık. Sitemize gelen sorular genel olarak, bir ön lisans veya lisans öğrenimi görüldükten sonra askerlik yapmadan aynı düzeyde öğrenim görülüp görülemeyeceği veyahut en fazla kaç yaşına kadar askerlik yapılmadan öğrenim görülebileceğine ilişkin konularda yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede hazırlamış olduğumuz dosya için tıklayın.
Kaynak: ASAL WEB sitesi
ÖĞRENCİLERİN ASKERLİK ERTELEME İŞLEMLERİ
Öğrencilerin askerlikleri konusundaki tüm açıklamalar 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35/c maddes'inde belirtilen esaslara göre yürütülmektedir.
ERTELEME ESASLARI
KAÇ YAŞINA
KADAR ASKERLİK YAPILMADAN ÖĞRENİM GÖRÜLEBİLİR?
Yurt içindeki öğretim kurumlarında okuyanların okula kayıtlarında bir defa,
kayıtlı oldukları askerlik şubesine gönderilen öğrenci durum belgelerine istinaden,
azami öğrenim süresi ve 29
yaş sınırına kadar ertesi yıla bırakılmaktadır.
Öğrencilerin, mezuniyet, ilişik kesilme, yatay geçiş, ilave öğrenim süresi kazanma, kayıt dondurma, kayıt canlandırma, kayıt yeniletmeme, yeniden kayıt gibi durumları (açık öğretim programlarında ayrıca, aynı sınıfta iki yıl üst üste kalma) en geç iki ay içinde kayıtlı bulundukları askerlik şubelerine öğrenci durum belgesi ile bildirilmesi gerekmektedir.
2 VEYA 4 YILLIK
FAKÜLTEYİ BİTİRENLER ASKERLİK YAPMADAN AYNI DÜZEYDE BİR ÖĞRENİM GÖREBİLİR Mİ?
Bitirdiği eğitim-öğretim kurumunun dengi veya daha aşağı seviyedeki (2 yıl
süreli meslek yüksek okulunu bitirip tekrar 2 yıl süreli bir başka meslek yüksek
okulunda/ 4 yıl süreli bir fakülteyi bitirip, tekrar 4 yıl süreli bir başka
fakülte veya 2-3 yıl süreli bir yüksek öğrenim kurumunda okuyanlar) bir okulda
okuyanların öğrencilikleri nedeniyle askerlikleri ertelenmemektedir.
Örgün öğretim lisans öğrencisi iken okuduğu alan dışında açıköğretim fakültesine, meslek yüksekokulu öğrencisi iken, okuduğu alan dışında açıköğretim fakültesine, açıköğretim fakültesi öğrencisi iken okuduğu alan dışında (kayıt sildirme şartı aranmaksızın/ okuduğu alan içinde ise kayıt sildirmek şartıyla) örgün öğretime, (bitirdikleri okulun aynı veya daha altı seviyesinde değilse) kayıt yaptıranların aynı anda iki yükseköğretim kurumunda okumalarına olanak sağladığından, bunların ertesi yıla bırakma işlemleri yapılacaktır.
Aynı anda iki yükseköğretim kurumunda okuyanların bu okulların birinden mezun olmaları halinde diğer okuldaki öğrenciliği nedeniyle ertesi yıla bırakma işlemi yapılmayacaktır.
Önlisans mezunu (açıköğretim dahil) olup, önlisans programlarına, lisans mezunu (açıköğretim dahil) önlisans veya lisans düzeyinde yeniden açıköğretim fakültesine kayıt yaptıranların ertesi yıla bırakma işlemi yapılmayacaktır.
İNTİBAK:
2 veya 3 yıllık önlisans programlarından mezun olup da lisans programlarına devam edebilmek için ÖSYM' ce açılacak dikey geçiş sınavlarına katılacaklar ile kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına sınavsız kayıt yaptıracaklar, kayıt yaptıracakları celp dönemlerinden birinde bakaya kalsalar dahi askerlikleri ertesi yıla bırakılır.
4 yıl veya daha fazla süreli örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapabilmek için intibak programlarına kayıt yaptıranlar ertesi yıla bırakılır. Örgün öğretimde intibak programlarına devam edenlerden başarılı olamayanların ( bu süre en fazla üç yarıyıldır.) okullarıyla ilişikleri kesilmeyecektir. Bu sebeple birinci defa ertesi yıla bırakılmaları sonucunda fakültelerin üçüncü sınıfına kayıt yaptırmaya hak kazandıklarına dair belge ibraz edemeyenlerin durumları okullarından sorulur ve olumlu cevap alınanların askerlikleri ertesi yıla bırakılır.
Ancak farklı alanlardaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin intibak programları sırasında süresiz sınav hakları bulunması ve bu sırada öğrencilik haklarlından yararlanmamaları sebebiyle ertesi yıla terk işlemi yapılmaz.
AZAMİ ÖĞRENCİLİK SÜRELERİ:
Hazırlık sınıflarında geçen süreler azami öğrencilik süresinin hesaplanmasında dikkate alınmamaktadır. Ayrıca, okulun yönetmeliğinde belirtilen mazeretleri nedeniyle kayıtlarını donduranların bu süreleri, bir dönem/sömestr olsa bile tam yıl olarak kabul edilmekte ve öğrencinin lehine değerlendirilerek azami öğrencilik süresine ilave edilmektedir. Bu süre hiçbir zaman iki yıl veya dört dönemi (sömestr) geçmeyecektir.
İşledikleri disiplin suçları sebebiyle en az bir dönem okuldan uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin de bu süreleri tam yıla tamamlanmak suretiyle azami öğrencilik sürelerine ilave edilmekte, ancak bu süre hiçbir zaman bir yıl veya 2 dönem/sömestri geçmemektedir. Öğrenci kayıt dondurduğu/disiplin suçu nedeniyle okuldan uzaklaştırıldığı süre içinde öğrenci kabul edilmekte ve ertesi yıla terk işlemi yapılmaktadır.
2547 sayılı yüksek öğretim kanununun 44 ncü maddesi gereğince, azami öğrencilik süresi sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerine (gülhane askeri tıp akademisi ve açık öğretim programları hariç) ilave sınav hakkı verilmektedir. Buna göre; mezun olabilmek için 6 ve daha fazla dersi olanlara bir yıl, bu süre sonunda ders sayısını 4 ve 5'e indirenlere ilave bir yıl daha, 4 veya 5 dersi olanlara ise ders sayısını 3 veya daha az sayıya indiremedikleri sürece birer yıllık sürelerle azami iki yıl ertesi yıla terk edilmektedir. 3 veya daha az sayıda dersi olanlara sınırsız sınav hakkı verildiğinden bunların askerlikleri ertelenmemektedir.
Özel/Akşam ve Açık Liseler :
Açık öğretim liselerinde okuyan öğrencilerin askerlikleri ertelenmemekte, akşam liselerinde okuyanların,625 sayılı kanun gereğince kurulmuş özel liselerde okuyanların ve açık öğretim lisesi meslek programlarına devam edenlerin askerlikleri ise ertelenmektedir.
Yurt Dışında Öğrenim Görenler :
Yurt dışında okuyan öğrencilerin askerliklerinin ertelenmesi öğrenciliklerinin millî eğitim bakanlığınca tanınması şartına bağlıdır. Yasanın kendisine tanıdığı süre içinde yurt dışında öğrenime başladığı halde öğrenciliğinin tanınması çeşitli nedenlerle gecikmiş ve fiilen öğrenciliği devam edenlere millî eğitim bakanlığı tarafından bildirilmesi durumunda altı aylık ek süre verilmekte bu süre içinde işlemlerini tamamlayanların ertelemesi yapılmaktadır.
Çıraklık/Meslek Eğitimi :
Çıraklık/meslek eğitimine katılanlar; yurt içinde 22 yaşını tamamladıkları yılın 31 ekım tarihine, yabancı ülkelerde ise eğitimin bitimini takip eden 31 ekım tarihine kadar, yurt içinde çıraklık eğitim merkezi müdürlükleri, yabancı ülkelerde konsolosluk veya çalışma ataşeliklerince doldurulup onaylanan belgeye istinaden ertelenmektedir.
Sevk Tehirleri :
1111 sayılı askerlik kanununun 36 ncı maddesi gereğince yapılan sevk tehir işlemleri; lise ve dengi okul mezunları için, askerliklerine karar aldırarak dilekçe ile talep etmeleri durumunda işleme tâbi oldukları doğumluların sevk tarihinden itibaren 2 yıl, 2-3 yıllık yüksek okul mezunu veya 4 yıl ve daha fazla süreli fakülte terkler için 1 yıl süreyle sevkleri tehir edilmektedir.
Sevkleri her ne sebeple olursa olsun tehir edilenlerden, sevk süresinin bitiminde öğrenci olduğu anlaşılanlar ertesi yıla bırakılırlar.
Sevkinin tehirine talep etmeyerek, askere gitmek isteyenler sevk tehir süresi içinde istedikleri zaman bu taleplerinden vazgeçebilirler.( Bakaya kalanlar dahil)
Öğrenci iken askere gitmek için dilekçe ile talepte bulunanların askerliklerine karar alınır ve askere sevkleri planlanır. Bunların okullarından ilişiklerini kesmeleri istenmez. Öğrenimlerine devam edeceklerinden yeniden ertesi yıla bırakılmalarını talep edenlerin bu talepleri kabul edilir.
Yoklama kaçağı veya bakaya olmamak (sınava girdiği yılın celp dönemlerinden birinde bakaya kalanlar hariç) kaydıyla, o yıl ÖSYM sınavına katılacaklarını belgeleyenlerin sevkleri önce Ağustos celbine, daha sonra ÖSYS sınavını kazandığını (ÖSYM'ce belirlenen barajın üstünde puan alanlar) belgelemeleri halinde Kasım celbine kadar, meslek lisesi mezunu olarak yükseköğretim programlarına sınavsız kayıt yaptıracaklarını belgeleyenler ile uzman erbaş ve uzman jandarma yetiştirilmek üzere yapılan sınavlarda başarılı olduğunu belgeleyenlerin sevkleri ise Kasım celbine kadar tehir edilir. (Sevk tehir süresi içinde olup, yoklama kaçağı-bakaya olanlar dahil) Bunlardan ek yerleştirme sonucu bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirilenlere sevkin son gününden sonraki bir tarihte kayıt hakkı verildiği taktirde kayıt tarihinin son gününe kadar belge verilir. Bu tarihe kadar kayıt yaptırmayanlar bakaya takibine alınır. Meslek Yüksek Okulu ve Açık öğretim ön lisans programlarından mezun olarak, lisans programına devam edebilmek için "Dikey Geçiş Sınavına" girecekler ile sınavsız olarak kayıt hakkı kazananlardan, sınava girdiği yılın celp dönemlerinden birinde bakaya kalanlar Kasım celbine ertelenir.
Diploma Denkliği:
Yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanların diplomalarının denkliğinin kabul veya reddi, yüksek öğretim kurulunun yetkisinde olduğundan, yök'ün denklik kararı (lisans düzeyinde, önlisans düzeyinde veya denkliğini kabul etmeme) sonucuna göre yükümlülerin statüleri belirlenmektedir.
Orta ve yüksek öğretİm kurumlarındaki azamİ öğrencİlİk sürelerİ:
Öğretim kurumu |
Eğitim öğretim süresi |
Azami öğrencilik süresi |
||
Orta öğretim kurumları |
Yıl |
Sömestr-dönem |
Yıl |
Sömestr-dönem |
3 |
6 |
5 |
10 |
|
4 |
8 |
6 |
12 |
|
Yüksek öğretim kurumları |
2 |
4 |
4 |
8 |
4 |
8 |
7 |
14 |
|
5 |
10 |
8 |
16 |
|
6 |
12 |
9 |
18 |
Örnek-2: 1980 doğumlu yükümlü 01.01.1999 yılında askerlik çağına girmektedir. Bu yükümlü 1999 yılında yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış ve 01.08.2000 tarihinde kaydı silinmiş ise, fakülte terk o1arak askerlik kararı aldırması ve sevk tehiri talebinde bulunması halinde 1 yıl sevk tehiri yapılacağından 31.12.2002 yılına kadar sevki tehir edilecek ve 2003 yılında şubesinin celp döneminde sevke tâbi olacaktır. 31 ekim 2000 tarihine kadar son yoklamasını yaptırmamış ise yoklama kaçağı (86.md.tâbi olarak) karar aldırdığında 02 Ocak 2003 tarihinde sevk edilecektir.
Son yoklama sırasında orta veya yüksek bir mektebi bitirerek memleket içinde ve dışında daha yüksek mekteplere kabul zamanı olmadığından dolayı girmemiş olanlar o sene içinde girerek lâzımgelen vesikaları gösterdikleri takdirde ertesi seneye bırakılırlar.
29 yaşına kadar ertesi seneye terkedilecek talebeler bir seferberlik halinde lüzum ve ihtiyaca göre, doğum sırasiyle asker edilir.
(Ek fıkra: 12/7/1941-4092/1; 9/5/1967-865/1md; Mülga: 27/7/1970-1315/3 md.)
Son yoklama sırasında yasada belirtilen sebeplerden dolayı (öğrenci,
hapis) bir sonraki doğumla işleme tâbi yükümlülerdir.
Yükseköğretim kurumlarında, önlisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler iki yıllık önlisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır.
Öğrenciler normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadırlar. Ancak bu süreler sonunda; kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir.
Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarı yıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarı yıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı); gülhane askeri tıp akademisi öğrencileri hariç, üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız, başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.
İzledikleri programdan mezun olabilmek için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde yönetmeliklerinde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda son sınıf) öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri son iki sınıf derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz.
Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim
yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu
haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci
katkı payını ödemeye devam ederler, ancak, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik
haklarından yararlanamazlar. Açık öğretim öğrencileri, öğrencilik haklarından
yararlanmamak kaydı ile bu sürelerle kısıtlı değildir.
Madde 36 - (Değişik : 16/4/1987 - 3358/7 md.)
Ertesi seneye bırakılanlar, erteleme süreleri dolmadan kendi istekleri ile veya ertesi seneye bırakılma sebeplerinin ortadan kalkması halinde o yıl askere sevk edilebilirler.
Ancak son yoklama sırasında lise veya dengi okulu bitirerek yurt içinde veya yurt dışında daha yüksek bir okula aynı yıl içerisinde giremediklerinden askerliklerine karar alınanların istekleri halinde askere celp ve sevkleri iki yıl geri bırakılır.
Üç yıl veya daha aşağı öğrenim veren yüksek okullardan mezun olanlarla, öğrenim gördükleri fakülte ve yüksek okulları bitiremeyerek ayrılanlardan, ayrıldıkları yıl askerliklerine karar alınanlardan öğrenime devam etmek isteyenlerin askere celp ve sevkleri bir yıl geri bırakılır.
İki ve üçüncü fıkralarda durumları açıklananlar müteakip yılın Aralık ayının son gününe kadar bir yüksek öğrenim kurumuna girdiklerine dair belge getirmeleri halinde haklarında alınan karar, askerlik meclisi toplu değilse idare kurullarınca ertesi seneye terk şeklinde değiştirilir.
Ertesi seneye terk edilenlerden mezun olanlar ile çeşitli nedenlerle okulları ile ilişiği kesilenlerin bu durumları fakülte ve yüksek okullar tarafından iki ay içinde kayıtlı bulundukları askerlik şubelerine bildirilir.