YÖK'ten 'vakıflara kefil olmayın' baskısı

Haber Giriş : 06 Haziran 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vakıf üniversitesi kurabilmek için devlet üniversitelerinin kefilliği gerekiyor. YÖK'ün bu konudaki 'kefil olmayın' baskısı vakıf üniversitelerinin en büyük engellerinden. Diyanet Vakfı da yaklaşımdan nasibini alanlar arasında

Vakıf üniversitelerinin kurulabilmesi için bir devlet üniversitesinin kefil olması gerekirken, YÖK'ün kurulmasını istemediği vakıf üniversiteleri için rektörlere 'kefil olmayın' baskısı yaptığı ortaya çıktı. Vakıflar üniversite kurma aşamasında devlet üniversiteleri ile irtibata geçerek 'kefil olmalarını' istiyor. Ancak, rektörlerin kefil olmadan önce YÖK'e sordukları, YÖK'ün ise kurulmasını istemediği vakıf üniversiteleri için 'Kefil olmayın' dediği belirtiliyor.

YÖK'ün bu talimatının ardından kurulması planlanan 25 vakıf üniversitesinin kurulamadığı öğrenildi.

DİYANET DE KURAMADI

Türkiye Diyanet Vakfı'nın da kendisine kefil olacak devlet üniversitesi bulamadığı için üniversite kuramadığı ortaya çıktı. AK Parti İstanbul Milletvekili Tayyar Altıkulaç, "Biz Diyanet Vakfı olarak vakıf üniversitesi kurmak için Marmara Üniversitesi'nden de bize kefil olmasını istedik. Marmara Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel, YÖK Başkanı'na sormuş. YÖK izin vermediği için Marmara Üniversitesi kefil olamadı ve üniversiteyi kuramadık" dedi. YÖK'ün 5 vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin karar almasına rağmen bu vakıf üniversitelerinin kurulmasını Başbakanlık'a bildirilmeyerek engelliyor. YÖK'ten bildirimi yapılmadığı için Başbakanlık'ta vakıf üniversitelerinin kurulmasına ilişkin kanun tasarılarını Meclis'e gönderemiyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber