TRT'de 'barış'a kınama ve iki ikramiye kesme cezası

Haber Giriş : 07 Haziran 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT yöneticilerinin karşı çıkmasına rağmen "barış" konulu programını değiştirmeyen prodüktör, "emre itaatsizlik" nedeniyle kınama ve iki ikramiye kesme cezası aldı

KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi olan TRT Genel Müdürlüğü çalışanlarını bugün eylem yapmaya iten süreç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Manisa'da bir çiftçiyle tartışmasına TRT ekranlarında yer verilmemesiyle başladı.

Bunu, TRT Ankara Radyosu'ndaki "Gündem" programına artık gazeteci konuk alınmaması yönündeki talimat izledi.
İstanbul'da bir TRT prodüktörü, Küresel Barış ve Adalet Komisyonu (Küresel-Bak) temsilcisini çağırarak dünyada barış sorununu işlemesi sonucu kınama cezasıyla karşılaştı.

Haber-Sen Basın-Yayın Sekreteri Mehmet Demir'in verdiği bilgiye göre, TRT'deki ilginç sansür örnekleri şöyle:
TRT Ankara Radyosu'nun ödüllü programı "Gündem"de, gazeteciler Nur Batur, Zeynep Gürcanlı, Bahadır Dilek ve Ayhan Şimşek güncel siyasi yorumları paylaşıyordu. Ancak gazeteciler hükümete yönelik eleştirilerde bulununca, TRT yönetiminde tepki uyandırdı.

TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Mete, Ankara Radyosu Müdürü Şenol Göka'yı martta arayarak, programa gazetecilerin alınmaması talimatını verdi.

Gazeteci konuk yasağı

Başka bir program metninde ise Uğur Mumcu'nun "Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olanlar..." sözü, TRT İstanbul Radyosu yöneticilerince karalandı.

Son olarak TRT prodüktörü Yeşim Elibol, canlı yayında Küresel-Bak'ın martta Kadıköy İskele Meydanı'ndaki "Barış Panayırı" etkinliğiyle amaçladığı barış mesajını anlatmak üzere konuk çağırdı.

Basın açıklaması bugün

Ancak Elibol'un "Gün Ortası" programını denetleyen yöneticiler, programdan bir gün önce barış konusuna gerekçe göstermeden karşı çıktı.

TRT'nin hangi yayın ilkesiyle ters düştüğünü soran Elibol, tatmin edici yanıt alamayınca programında aynı konuyu işledi. Bunun üzerine Elibol'a, yayından 13 gün sonra, "emre itaatsizlik" nedeniyle kınama ve iki ikramiye kesme cezası verildi.

Bu gelişmeler üzerine Haber-Sen üyeleri, bugün saat 12.30'da "sansür, kadrolaşmaya, baskıya ve artan dini yayınlara son vermek" amacıyla İstanbul Radyoevi'nde basın açıklaması yapma kararı aldı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber