İtiraz yolu 8 ay önce kapanmış
Yerel seçim sonuçlarına itiraz eden CHP’nin Ankara adayı Yavaş’ın, AYM’ye yaptığı başvurudan aylar önce başka bir davada ‘YSK kararlarına karşı AYM’ye başvurulamayacağı’ kararı alındığı ortaya çıktı
KEMAL GÖKTAŞ
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz eden CHP adayı Mansur Yavaş'ın yaptığı bireysel başvuruyla ilgili kararı merakla beklenirken sürpriz bir emsal olduğu anlaşıldı.
AYM'nin 8 ay önce verdiği bir kararında, "YSK kararlarına karşı AYM'ye başvurulamayacağı" gerekçesiyle başvuruyu kabul edilemez bularak incelemeden reddettiği belirtildi.
Kabul edilmemişti
Ankara Barosu avukatı Sedat Vural, Ankara Barosu Başkanlığı'na Metin Feyzioğlu'nun seçilmesinden sonra sırasıyla Altındağ İlçe Seçim Kurulu, Ankara İl Seçim Kurulu ve YSK'ya başvurarak seçimin iptalini istedi. Vural'ın, Feyzioğlu'nun seçilmek için gerekli şartları taşımadığı iddiasıyla yaptığı başvurular her üç kurulca da reddedildi.
Başvuruyu görüşen AYM 2. Bölüm 3. Komisyon üyeleri Serdar Özgüldür ve engin yıldırım'ın verdiği kararda, Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 45/3. maddesindeki, "Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler bireysel başvurunun konusu olamaz" hükmü hatırlatılarak şöyle denildi: "Anayasa'nın 79/2. maddesiyle de YSK'nın kararları yargı denetimi dışında bırakılmıştır. Dolayısıyla başvuru konusu işlem anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemlerden olduğundan bireysel başvuruya konu olamaz. Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı bir işleme karşı yapıldığı anlaşıldığından başvurunun diğer kabul edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin, 'konu bakımından yetkisizlik' nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir."
Başvuru sahibi Vural, konuya ilişkin açıklamasında AYM kararına göre YSK kararlarına karşı bireysel başvuru yoluna gidilemeyeceği gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) de sonuç alınamayacağını söyledi. AİHM'ye göre de, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "serbest ve özgür seçim hakkı" maddesi yasama organı seçimleri için geçerli olduğunu ve yerel seçimler ile halk oylamalarının maddenin kapsamı dışında olduğunu aktaran Vural, belediye seçimleri için AİHM'den de sonuç alınamayacağını söyledi.