Torba kanunla İ.M.D.'lerin maaşlarına ne kadar artış geliyor?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Haziran 2014 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taşeron ve madenlerde çalışanlara yönelik olarak düzenlemeler içeren 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başladı.

Tasarıda yapılan düzenlemeyle Türkiye İş Kurumu iş ve meslek danışmanlarının özel hizmet tazminatı %150 olarak belirleniyor. Bu artışın ne anlama geldiğini aşağıda izah edeceğiz.

Şu an itibarıyla Türkiye İş Kurumu'nda Görev Yapan İş ve Meslek Danışmanlarının Yan ödeme Kararnamesi'nde yer alan özel hizmet tazminatı oranları derecelerine göre belirlenmiştir. 4. Dereceli İMD'nin özel hizmet tazminat oranı % 68 iken 1. Dereceli İMD'nin özel hizmet tazminatı oranı % 100 olarak belirlenmiştir. Yapılan değişiklikle bunların özel hizmetlerinin tavanı % 150 olarak belirlenmiştir.

Özel hizmet tazminatındaki artışın İ.M.D.'lerin maaşlarında meydana getireceği artış ise brüt; 9500 * 0,076998* % 50 = 366 TL'dir. Bu tutardan 5434 sayılı Kanun'a tabi olanlardan sadece % 0,759 oranında damga vergisi kesilirken 5510 sayılı Kanun'a tabi olarak görev yapanlardan hem damga vergisi kesilecek hem de % 14 oranında sigorta primi kesilecektir. Yani İMD'lerin tabi oldukları kanuna göre ellerine geçen tutar farklılaşacaktır.

SGK'da 15 bin TL ücretle personel istihdamı komisyona takıldı

Tasarnın 31'inci maddesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü bünyesinde yirmi kişiyi geçmemek üzere uzman personel istihdam edilebilecek ve sözleşmeli personele 15.029 TL ile 11.372 TL arasında brüt ücret ödenebilecekti. Ancak, getirilmeye çalışılan düzenleme komisyona takıldı.

Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı ve Yardımcısı da komisyona takıldı

Meclis'e sevk edilen tasarı ile 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nda yapılan değişiklikle Bakan tarafından atanılacak Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı ve iki adet Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkan Yardımcısı kadrosu oluşturulmaktaydı. Ancak, yapılmak istenen değişiklik komisyona takıldı.

Yapılmaya çalışılan değişiklikle SGK İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan kurum personelinin eğitim planını hazırlamak, uygulamak ve değerlendirme görevi yeni kurulan daire başkanlığına devredilmekteydi.

Aday memurlar unvan değişikliği sınavına girebilir mi?

Bir ilçe belediyesinde memur olarak görev yapmaktayım. 1 yılım doldu fakat kurumum daha asaletimi tasdik etmedi. Ben de yaklaşık 1,5 yıllık memur iken mahalli idarelerin unvan değişikliği sınavına girdim (kabul edildi, çünkü yönetmelikte aday memur giremez yazmıyordu). Daha sonra kasım ayında sınav sonucum geldi ve unvan değişikliği yapılmaya müsait hale geldim. Hala yapılmamasının nedeni, kurumumun hala asaletimi onaylamamasından. Fakat 15 gün içerisinde onaylanacağı söylendi ve daha sonra unvan değişikliğimi yapacaklar. Fakat Devlet Personel Başkanlığı'nın aday memur unvan değişikliği sınavına giremez diye görüşü var, bu görüş bağlayıcı mıdır? M.A.

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber