ATAK bugün teslim ediliyor/ Video

Milli savaş helikopteri T-129 ATAK, TSK 'ya bugün teslim ediliyor. 6 bin 400 parçalık helikopterin 6 bin 200 parçası TUSAŞ tarafından üretilirken, yazılımı da ASELSAN tarafından geliştirildi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Haziran 2014 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BÜŞRA ARSLAN

Milli savaş helikopteri projesi kapsamında üretilen ilk üç ATAK Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'ne bugün teslim ediliyor. Türkİtalyan ortak yapımı taarruz tipi Atak helikopteri projesinin bütçesi toplamda 3 milyar doları buluyor. Proje kapsamında 59 savaş helikopteri üretilecek. Bu helikopterler üçerli paketler halinde teslim edilmeye devam edilecek.

TÜRKİYE SATACAK

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde bulunan 41 adet Cobra tipi taarruz helikopterine eşlik edecek olan ATAK'lar Türkiye'de üretiliyor. Yerli imkanlarla üretilen taarruz helikopteri için 1996 yılında düğmeye basan TSK, Bell-Textron ortaklığı, "King Cobra" modeliyle ihaleyi kazanmış ama Washington'un, görev bilgisayar yazılımının Türkiye tarafından yapılmasına karşı çıkması üzerine ihale iptal edilmişti. Açılan yeni ihaleyi, İtalyan-İngiliz ortaklığı Agusta-Westland firması kazanınca İtalyanİngiliz ortaklığı Agusta-Westland firması, lisansı da dahil olmak üzere helikopterin tüm teknik özelliklerini Türkiye'ye sattı. 2007 yılında başlayan projeyle birlikte üretilen Türk-İtalyan ortak yapımı taarruz tipi Atak helikopteri bütçesi toplamda 3.3 milyar dolara mal oldu. Helikopter gövdesindeki yaklaşık 6 bin 400 parçadan 6 bin 200 parçanın üretimini TUSAŞ yaptı. Bütün haklarının TUSAŞ'a ait olduğu helikopterlerin üçüncü ülkelere satışını da sadece Türkiye yapacak.

DENGE SORUNU AŞILDI

Türkiye'de üretilen helikopterde test uçuşları başladıktan sonra denge sorunları da ortaya çıkmaya başlamıştı. ATAK helikopterinin atış sahasında yaktığı mühimmat, ağırlık olarak üzerinden boşaldıkça dengede durma problemleri yaşandı. Bu sorun aşıldıktan sonra Kara Kuvvetleri heyeti, helikopteri kabul etti. Milli savaş helikopteri projesi kapsamında üretilen ilk üç ATAK helikopteri, bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim ediliyor.

300 KM HIZ YAPIYOR

İki pilot ve silah sistemleri taşıyan ATAK'lar 570 kilometre menzile sahip. Saatte 300 kilometre hızla uçabilen helikopterler, her türlü hava koşullarında, gece ve gündüz uçuş yapabiliyor. Her biri bin 360 beygir gücünde olan turbo motoruna sahip helikopterler yakıt ikmali yapmadan 556 kilometre menzile ulaşıyor. Burunda taşıdığı 20 mm'lik 500 mermi kapasiteli topa sahip ATAK helikopteri, kanat altında 76 roket taşıyor.

YAZILI MI DA YERLİ

T-129 ATAK Helikopterlerinde teslimatı yapılan helikopterlerde bulunan sistemlere ilaveten Roketsan tarafından geliştirilen Cirit ve Mızrak- U füze sistemleri, Aselsan tarafından geliştirilen HF ve V/UHF telsizleri, Radar İkaz Sistemi, Radar Karıştırıcı Sistem, Lazer İkaz Sistemi ve ST M tarafından geliştirilen Sayısal Harita Sistemi ile Stinger Hava-Hava silah sistemi entegre edecek. Helikopterler, özellikle sınır bölgelerinde yaşanan terör saldırılarında, hava koşulları gibi olumsuz şartlara karşı kabiliyetiyle dikkat çekiyor.

'ANADOLU KARTALI' BAŞLADI

Anadolu Kartalı 2014 Eğitimi, Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda başladı. Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı tatbikata İngiltere, İspanya, Katar, Ürdün ve NATO birlikleri katılıyor. 20 Haziran'a kadar süreceği bildirilen tatbikatta katılımcıların gerçeğe yakın savaş ortamında bilgi, beceri ve tecrübelerini paylaşması amaçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber