TBMM'nin bu haftaki gündemi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2006 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'nin ve Anavatan Partisi'nin "muhalefetin sesini kıstığı" gerekçesiyle karşı çıktığı "temel yasa" uygulaması bu haftaki Meclis çalışmalarının yine gergin geçmesine yol açacak. Salı, çarşamba ve perşembe günleri saat 23.00'e kadar çalışacak olan Genel Kurul'da AKP, toplam 238 maddeden oluşan 4 ayrı yasa tasarısını 11 veya 12 bölüm halinde görüşülmesini istiyor.

Meclis'te bu hafta sırasıyla Kurumlar Vergisi Yasa Tasarısı, Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı, Karayolları Trafik Yasası Değişikliği Tasarısı ile Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Kurulmasına dair yasa tasarısı görüşülecek.

KURUMLAR VERGİSİ ORANI DÜŞÜYOR

Kurumlar Vergisi oranını yüzde 30'dan yüzde 20'ye indiren 39 maddelik tasarı, 2 bölüm halinde görüşülecek. Tasarıyla, portföyü Türkiye'de kurulu borsalarda işlem gören altın ve kıymetli madenlere dayalı yatırım fonları ile ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Tasarıda, yapı kooperatiflerinin arsalarını kat karşılığı vererek her bir hisse için işyeri veya konut elde etmesi durumunda da kurumlar vergisinden muaf olmasını sağlayacak hükümler bulunuyor.

KAMU GÜVENLİĞİ HATTINDA BORÇ YÜZÜNDEN KESİNTİ OLMAYACAK

Ulaştırma Bakanlığı'nın, genel haberleşme altyapısının deprem, sel, yangın, savaş gibi olağanüstü durumlarda kesintiye uğraması riskine karşı, alternatif bir haberleşme altyapısı kurmasını öngören 74 maddelik Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı da 3 bölüm halinde görüşülecek. Genel güvenlik ve asayişe yönelik haberleşmelerden kapsamı Telekomünikasyon Kurumu tarafından belirlenmiş olanların hiçbir gerekçeyle kesintiye uğratılamamasını sağlayacak tasarı yasalaştığında, "kamu güvenliği ve acil çağrı hizmetlerinde kullanılan iletişim hatlarında", ödemelerdeki gecikmelerden dolayı kesinti yapılması tarihe karışacak.

İSTİHBARAT VE GÜVENLİK BİRİMLERİ DE TASARIYI BEKLİYOR

Tasarı güvenlik ve istihbarat birimleri için de büyük önem taşıyor. Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve görev alanları kapsamında Dışişleri Bakanlığı, dinlemeleri yapacak olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne tasarıyla muafiyet tanınacak. Ayrıca bu kurumlara kriptolu haberleşme yetkisi de tanınıyor.

KARAYOLLARINDA AB UYUMU GELİYOR

Birbuçuk yılı aşkın bir süredir gündemde bekleyen ve Karayolları Trafik Yasasında AB uyumu öngören 109 maddelik yasa tasarısı da yine temel yasa olarak 5 bölüm halinde görüşülecek.

"Küresel sermayenin" Türkiye'de yatırım yapmasını özendirmek amacıyla hazırlanan Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı kuruluşuna dair yasa tasarısının da bu hafta yasalaşması planlanıyor. Tasarı 16 maddeden oluştuğu için tek veya iki bölüm halinde görüşüleceği belirtiliyor.

170 YASANIN AB UYUMUNA DA DEVAM EDİLECEK

Öte yandan TBMM komisyonları da bu hafta çalışmalarını sürdürecek. Görüşülecek konuların başında Adalet Komisyonu'nun üzerinde çalışmasını tamamlayamadığı 170 yasada temel ceza yasalarına uyum içeren tasarı bulunuyor. Cuma günü de çalışan komisyon şimdiden 50'yi aşkın yasanın uyumuna ilişkin fıkraları görüşerek kabul etti.

BÜTÇE, KAMU FİNANSMANI VE KEY HESAPLARI

Tatilin yaklaşması nedeniyle gündeminde yüzlerce tasarı ve teklifin bulunduğu Plan ve Bütçe Komisyonundaki çalışmalar da bu hafta hız kazanacak. Komisyon Salı ve çarşamba günlerinde, bütçe yasalarında yer alan bazı hükümlerin ilgili yasalara eklenmesi, kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi ile Konut Edindirme Yardımı hak sahiplerine ödenmesiyle ilgili üç tasarıyı görüşecek.

Petrol Piyasası Yasasında değişiklik tasarısı perşembe günü İçişleri Komisyonunda ele alınacağı Meclis'te, görüşme takviminin sonuna yaklaşan KİT Komisyonu da bu hafta Türk Patent Enstitüsü, THY, TTK, PETKİM, TÜPRAŞ ve DİTAŞ'ın hesaplarını inceleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber