İleride lazım olur diye dinlemişler

Dinlemelere çok büyük önem veren paralel yapının emniyetteki uzantıları, hakkında suç istihbaratı olmayan önemli isimleri bile yıllarca dinledi ve suç işlemesini bekledi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Temmuz 2014 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İleride lazım olur diye dinlemişler

17 Aralık darbe girişiminin odak noktasında bulunan İstanbul Emniyeti'ndeki paralel yapılanma deşifre olmaya devam ediyor. Emniyet teşkilatında görevli polislerin, paralel yapılanmaya yönelik soruşturmaları yürüten savcılara verdikleri ifadelerde emniyet örgütlenmesinin boyutları da gözler önüne serildi. İtirafçı olan ve etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyen polisler paralel yapılanmanın çalışma modelini savcıya anlattı.

DİNLEYİP SUÇ İŞLEMESİ BEKLENİRDİ

Adli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre polisler ifadelerinde şu husuları vurguladı: Dinlemelere çok büyük önem verilirdi. Hakkında suç istihbaratı olmayan önemli isimler aylarca hatta yıllarca dinlenir ve suç işlemeri beklenirdi. Söz konusu isimler suç işledikten sonra konu ileride kullanılmak üzere dosyalanırdı.

EMNİYETİN 'BAĞLAMA' TAKTİĞİ

Soruşturmaların emniyet tahkikatı ayağında 'bağlama taktiği' uygulanırdı. Bir dinlemede tespit edilen husus başka bir soruşturmada kullanılmak üzere not alınırdı. Şahısların başka bir konuda yaptığı telefon konuşması daha sonra üretilen 'Yolsuzluk Soruşturmasına' bağlanır yani montaj yapılırdı.

AÇIKTAKİ POLİSLERE MAAŞ YARDIMI

Paralel yapılanma, 17 Aralık'tan sonra açığa alınan polislere maaşlarının 4'te 1'i veya 4'te 2'si oranında yardım ödemesi yaptı. Amirler moralleri yüksek tutmak için sürekli bu mücadeleyi kendilerinin kazanacağını söyledi. Şebekeden olmayan polislere önemli görev verilmez, evrak getir götür işlerinde çalıştırıldı.

POLİSLERE AYNI EVDE KALMA ŞARTI

Bazı polislere mobbing uygulanarak itiraz etmelerinin önüne geçilirdi. Teşkilattaki paralel yapıya bağlı bekar polislere aynı evde kalma şartı getirilmişti. Yani Mali Şube'de çalışan bekar polisler Mali Şube'de çalışan polislerle, Organize Şube'dekiler Organize Şube'ye mensup polislerle aynı evde kalırlardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber