Tüzmen'i kurtaran rapor itirazlara karşın onaylandı

Haber Giriş : 16 Haziran 2006 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK, EGS'ye açılan krediyle ilgili Tüzmen'i suçsuz buldu. Karara muhalefet şerhi konulmasıyla ise savcılığa dava açma yetkisi doğdu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Eximbank'tan EGS Grubu'na açılan ve geriye dönmeyen 64 milyon YTL'lik krediyle ilgili incelemede suçlu bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in suçsuz olduğuna karar verdi. BDDK murakıplarının suç tespitine rağmen, ilk raporu zaman aşımına uğratarak, aynı konuyla ilgili ikinci bir inceleme yaptırtan BDDK, Tüzmen'i suçsuz bulan ikinci raporu Kurul toplantısında görüşerek onayladı. Ancak bazı Kurul üyeleri karara muhalefet şerhi koydu. Savcılığın bu şerhleri dikkate alarak, BDDK kararıyla ilgili Danıştay'a dava açma yetkisi bulunuyor.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun talebiyle yapılan ilk incelemede Tüzmen'in suçlu bulunmasına rağmen BDDK, Savcılığa suç duyurusunda bulunmamıştı. Bunun yerine, 9 Şubaf ta aldığı bir kurul kararıyla "ikinci bir inceleme yapılması ve yeni bir rapor hazırlanmasını" istedi.

Söz konusu rapor ise 1 ay önce BDDK'nın onayına sunuldu. İkinci inceleme raporu, daha önce usulsüz kredi verildiği tespitini içeren ve Tüzmen'i sorumlu bulan ilk raporun tam tersi yönde çıkti. Raporda, Tüzmen'le ilgili teknik olarak "sorumluluğu bulunmadığı ve zimmet suçu oluşmadığı" tespiti yer aldı. Rapor, geçtiğimiz günlerde onaylanmak üzere BDDK kurul toplantısında onaya açıldı. Uzun tartışmalardan sonra da onaylandı.

Muhalefet şerhi kondu

Kurul gündemine bir başka başlık altında gelen raporun onaylanması sırasında Kurul üyeleri arasında işe karşıt görüşler oluştu. Aynı konuda iki ayrı rapor bulunduğunu vurgulayan bazı kurul üyelerinin raporu onaylamamak yönünde görüş bildirdiği, yapılan tartışmaların ardından ise bazı üyelerin karara "muhalefet şerhi" koyduğu öğrenildi. Kurul toplantısındaki karşıt görüşlere rağmen, Başkan Tevfik Bilgin'in raporun onaylanması yönünde görüş bildirdiği ve "ikinci rapor değişen bankalar yasası nedeniyle gerekli. Bu açıdan yapılan rapor geçerli" dediği belirtildi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber