Erdoğan: Ankara hükümeti değiliz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2006 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz şunu biliyoruzki siyaset düzenler, siyaset denetler, bunun yollarını açar. Ekonomi ise siyasetin sağlıklı bir ortamının hazırlamada en önemli enstrümandır'' dedi. Erdoğan, konuşmasında kendisine yurt dışına çıkışlarına ilişkin getirilen eleştirilere de yanıt verdi: Biz Ankara'nın hükümeti değiliz ki.

Erdoğan, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Cevahir Kongre Merkezi'ndeki ''2. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, OECD'nin yayınladığı 2005 raporuna göre Türkiye'nin şu anda 30 OECD ülkesi arasında vergi ve prim işgücü maliyeti açısından yüzde 42,7 ile ağırlık sıralamasında 12. sırada, işgücü maliyeti açısından da yaklaşık 20 bin dolar ile 24. sırada yer aldığını kaydetti.

Son iki yıldır primlerle ilgili doğrudan ve dolaylı indirimler yapıldığını, vergi ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirildiğini anımsatan Erdoğan, bunların OECD'nin son raporuna yansımadığını, bunlar yansıdığı zaman açıklanacak sıralamalarda değişiklik olacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, siyaseti ekonominin önüne geçirmek gibi bir anlayışları ve öyle bir mücadeleleri olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

'''Biz şunu biliyoruz ki, siyaset düzenler, siyaset denetler, bunun yollarını açar. Ekonomi ise siyasetin sağlıklı bir ortamını hazırlamada en önemli enstrümandır. Bu dayanışma, asla ortadan kalkmamalıdır ve bu dayanışmayı sürdürürken şunu iyi bilmeniz lazım ki ülkeyi kavramlar kargaşası içinde bir gerginliğe asla itmemek gerekiyor.'' Konuşmasında gündemi olmayanların gündem oluşturduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Size bir şey soruyorlar. Eğer bu sorulara cevap vermezseniz (Başbakan buna cevap vermedi, bakan buna cevap vermedi) oradan yaklaşılıyor. Cevap verdiğimiz zaman (Bu hükümetin gündeminde şu konudan, şu konudan başka hiçbir konu yok) diyorlar. Ve bizim gündemimizin o olmadığını biz yola çıkarken söyledik. Buna rağmen bu defa yola çıkarken söylediğimizin de tersini söylüyorlar. (Böyle demişti ama şimdi böyle yapıyor) diyorlar. Kasetler ortada, her şey ortada. Açarsın, bakarsın, dinlersin, böyle birşey var mı yok mu, yok, buna rağmen böyle bir zan altında bırakma yani iftira et tutmasa da iz bırakır mantığıyla işi yürütüyorlar. Bizim bunların hepsine artık karnımız tok. Ülkemizin bu gerginliklere asla girmesini istemiyoruz ve kavram kargaşası içinde ülkemizin geleceğini kurban etmek istemiyoruz. Biz, bir hizmete tabiiyiz. Bu hizmet aşkıyla da gece gündüz demeden ülkemizin içinde ve dışında bu yürüyüşü sürdürüyoruz.''

YURT DIŞI GEZİLERİ

Başbakan Erdoğan, konuşmasında kendisine yurt dışına çıkışlarına ilişkin getirilen eleştirilere de yanıt verdi.

''Hiç Ankara'da durmuyor ki'', eleştirisine değinen Erdoğan, ''Biz Ankara'nın hükümeti değiliz ki. Biz, Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümetiyiz. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti sadece 780 bin kilometrekare içerisinde iktidar edecek bir hükümet değil ki...Biz dünya devleri ile yürümenin onlarla yarış etmenin gayreti içerisindeyiz. Burada durmak için geldiysek o zaman bunun bir anlamı yok. Eğer dünya ile rekabet edeceksek o zaman bunun bir anlamı var'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Avustralya'ya gidişinin de eleştiri konusu olduğunu anımsatarak, şu görüşleri dile getirdi:

''(Başbakan'ın Avustralya'da Yeni Zelanda da ne işi var) Böyle bir mantık olur mu ya? Senin Avustralya'da 200 bine yakın vatandaşın var. Onların orada bir yaşam mücadelesi veriyorlar. Siz onlara sahip olacaksınız ki onlar orada bir elçi şuuruna ulaşsın ve Türkiye'nin orada bir elçisi olsun. Yunanistan'ın Avustralya parlamentosunda milletvekilleri, bakanları var ama bizden kimse yok. Yeni yeni orada belediye başkanı kazanmaya başlamışız. Bunları bizim teşvik etmemiz lazım.'' Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber