Torpilsiz alım: Merkezi Yerleştirmeler
2014 KPSS adaylarının beklediği torpilsiz alım: MERKEZİ YERLEŞTİRMELER
2014 KPSS sonuçları açıklandı. Adaylar bir an önce puanlarıyla kamuya girmek için sabırsızlanıyorlar. Bunlardan en revaçta olanı ise hiçbir torpil kayırmacılık olmayan merkezi yerleştirmeler.
Puanlar nasıl kullanılacak?
KPSS puanını elde etmiş olmak kamuya girmenin aşamalarından sadece birisidir. Bundan sonraki süreç adayların alım ilanları takip ederek bu alımlara başvuru yapmaktır. Bu alımların kimisi sadece puan esaslı tercih şeklinde, kimisi ise başvuru sonrasında kurum tarafından sınav yapılması şeklinde olacak.
İlanları takip etmek
KPSS puanı olan adayların şuan yapacakları tek şey kurumların personel alım ilanlarını takip etmek. Bu alım ilanlarının hepsi (hem de kategorilere ayrılmış biçimde) sitemizde ilan verildiği anda eksiksiz olarak yayımlanmaktadır.
İlanlara ulaşmak için tıklayınız. http://ilan.memurlar.net/
Yerleştirme türleri
KPSS puanı ile yapılan alımlar merkezi yerleştirme ve kurumsal alımlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım alınan personel statüsü açısından değil, adayın aynı puanla tekrar tercih yapabilme imkanı açısından önemlidir.
Merkezi yerleştirme nedir?
Devlet Personel Başkanlığı'nın ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak oluşturduğu listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmasıdır.
Yılda iki kez (Kasım-Haziran) yapılır. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile 399 KİT sözleşmeli personel alınır.
ÖSYM'nin yaptığı her yerleştirme merkezi alım mıdır?
Hayır. Bir yerleştirmeyi ÖSYM'nin yapması merkezi alım olduğunu göstermez. Sadece DPB tarafından hazırlanan listeler için yapılan tercih sonucunda yapılan yerleştirmeler merkezi yerleştirmedir. Buradaki temel kriter merkezi alımlarda bir değil birden fazla ve farklı kuruma yerleştirme yapılmasıdır. Bu alımları merkezi yapan durum da budur.
Merkezi alımda hangi kurumlar var?
Bu belli ve sabit bir bilgi değildir. her merkezi alımda farklı kurumlar, farklı sayılar ve farklı unvanlara yerleştirme yapılmaktadır. Bir yerleştirmede kontenjan isteyen kurum bir sonrakinde istemeyebilir.
Ama genel olarak bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarına, belediyelere, il özel idarelerine, üniversitelere, KİT'lere ve diğer kamu kurumlarına yerleştirme yapılmaktadır.
MEB öğretmen ataması merkezi yerleştirme midir?
Hayır. MEB ataması kesinlikle kurumsal bir alımdır. Çünkü tek bir kuruma alım yapılmaktadır. bir kere de 30 bin -50 bin öğretmen alınması bu durumu değiştirmez. Tabi bu durum öğretmen alımı için geçerlidir. çünkü MEB için diğer memur alımları zaten merkezi alım ile olmaktadır.
Merkezi yerleştirmede torpil olabilir mi?
Hayır. Merkezi yerleştirmede, adaylar 30 tane tercih yapar. Sistem en yüksek puanlı adaydan başlayarak her adayın ilk tercihinden itibaren tercihlerini kontrol ederek boş olan tercihine yerleştirir. Tercihlerinin hepsi dolu ise o aday boşta kalır ve diğer adaya geçer. Sistem bu şekilde işler.
Merkezi alımlarda tek kriter puandır. Tamamen bilgisayar odaklı bir yerleştirme yapılır ve dışarıdan müdahale olması mümkün değildir. Bunun aksini savunanların hala neye dayanarak lekelemeye çalıştıklarını anlayamamaktayız. Ancak yine de iddiası olan varsa delilleri ile ortaya koyarsa memurlar.net olarak bunun yayınlamak ve arkasına düşmek de bizim temel görevimiz olacaktır. (bu durum merkezi yerleştirme için geçerlidir ve diğer kurumsal alımlar hakkında maalesef bu şekilde konuşamamaktayız)
Merkezi yerleştirmedeki istihdam türleri
Adaylar için merkezi alımların favori olmasının iki sebebi var. birisi bu alımlarda torpil işlememesidir. İkincisi ise bu alımlarda sadece kadrolu memurluğa alım yapıldığının düşünülmesidir. Ancak merkezi yerleştirmelerde iki çeşit kontenjan vardır. bunlar kadrolu memurluk ve 300 KİT sözleşmeli personel pozisyonlarıdır.
Bu iki kontenjanın farklarını , avantaj ve dezavantaj karşılaştırmasını tablo ile detaylandırmıştık. İncelemek için tıklayınız.
Kadro sayılarının belirlenişi
Öncelikle kurumlar hangi unvanlarda ve kaç tane personel alacaklarını DPB'ye bildirirler. DPB bunların şartlara uygunluğunu inceler ve yerine göre ufak tefek değişiklikler de yapabilmektedir. Bu kontenjanlar birleştirilip tek liste haline getirildikten sonra ÖSYM'ye gönderilir. ÖSYM bunları yayımlayarak adaylardan tercih alır.
Kurumsal alım nedir?
Yukarıda tanımladığımız ve aşağıda tarihlerini verdiğimiz alımlar haricindeki personel alımlarının hepsi kurumsal alımdır. Bu alımlar memur, sözleşmeli personel, işçi gibi statüler için olabilir.
Kaç merkezi yerleştirme var?
KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. bu süre içinde 4 tane merkezi yerleştirme olmaktadır. Bu alımlar Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır.
2014 KPSS puanları ile 2014 Kasım, 2015 Haziran, 2015 Kasım ve 2016 Haziran aylarında olmak üzere toplam dört adet merkezi yerleştirme yapılacaktır.
Merkezi yerleştirmede tercih kuralı
Tercihler için hiç unutulmaması gereken önemli kural şudur:"merkezi alımda yerleşen bir aday, aynı puanla bir daha merkezi alımda yerleşemez" yani 2014 puanı ile Kasım'da merkezi alımda yerleşen bir aday 2016 KPSS'ye kadar yapılacak olan diğer 3 merkezi alımda tercih yapamaz. (ancak diğer kurumsal alımlarda defalarca puanını kullanabilir)
Kasım'daki merkezi yerleştirme
17-26 Kasım tarihleri arasında 2014 puanlarıyla ilk merkezi yerleştirme yapılacak. Bu yerleştirmede hangi kuruma ve hangi unvanlara alım yapılacak belli değil. Çünkü henüz talepler başlamadı. Ancak şunu belirtelim ki bu yerleştirmedeki kontenjan sayısının geçtiğimiz Haziran'da olduğu gibi düşük olacağı (hatta hazirandan daha düşük) olacağı ortadadır. Çünkü Ocak ayında yürürlüğe giren Bütçe Kanunu ile 2014 yılı için çok düşük kadro sayısı verilmişti.
Ayrıca sözde objektif ve torpilsiz bir alım için getirilen merkezi yerleştirmelerden kopmalar gittikçe artmaktadır. Hangi kurumların son dönemde merkezi yerleştirmeden ayrıldığını görmek için tıklayınız.
2015'teki merkezi yerleştirmeler
2015 yılında genel seçim olacağı bir çok kişi tarafından Bütçe Kanunu ile 2015 için verilecek kadro sayısının da yüksek olacağı algısını yaratmaktadır. Ancak 2014 yılında yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı olduğu halde bütçe kanunu ile çok düşük kadro verilmiş olması, 2015 için de aynı olumsuz durumun yaşanacağı kaygısını artırıyor.
Yaklaşık 4 milyon adayın (lisans, önlisans ve lise toplamı) memur olabilmek umuduyla gece gündüz ders çalıştığı, kurslara para döktüğü bir sınav sonucunda kadro sayısının yine bu kadar düşük gelme ihtimali adayları olumsuz etkiliyor.