Türkiye İş-Kurumu, iş garantili kurslar aracılığıyla 1.5 yılda 6 bin 700 işsizin yüzünü güldürdü.

Haber Giriş : 02 Şubat 2004 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş-Kurumu, iş garantili kurslar aracılığıyla 1.5 yılda 6 bin 700 işsizin yüzünü güldürdü.

 İstanbul, Ankara, İzmir gibi Büyükşehirlerin yanı sıra Batman, Siirt, Muş, Hatay, Tokat gibi Türkiye'nin dört bir yanında açılan kurslarda eğitim görenler, hem ?cep harçlığı' aldılar hem de işe yerleştirildiler.

İş-Kur Genel Müdürü Necdet Kenar, eğitimli personel istihdam etmek isteyen tüm işletmelerin taleplerini karşılamaya hazır olduklarını belirtirken, hem kurslara katılan işsizlerin hem de kurslardan eleman alan işverenlerin memnun olduklarını söyledi. Kenar, projenin 2004 yılı sonunda biteceğini belirtirken, kurs yoluyla eleman istihdam etmek isteyen işverenlerin biran önce İş-Kur'a başvurmaları gerektiğine dikkat çekti. Üst üste yaşanan ekonomik krizlerin ardından iş bulmanın her geçen gün zorlaştığı Türkiye'de, İş-Kur organizasyonuyla açılan ?istihdam garantili kurslar' işsizin umudu haline geldi.

Son 1.5 yılda biten 283 projeye 8 bin 326 kişi katılırken, 4 bin 382 kişi işe yerleştirildi. Halen devam eden 110 projeye 5 bin 346 kişi katılırken, kursun bitmesinin ardından 2 bin 321 kişi işe yerleştirilecek. Yeni başlayacak 46 projeye ise 2 bin 880 kişi başvururken, bunlardan bin 418'i iş sahibi olacak. İşverenlerden gelen talep üzerine açılan kurslara katılanların enaz yüzde 10'u için istihdam garantisi verilmesi gerekiyor. İş-Kur, eğitimli eleman sağlamak isteyen işverenden, istihdam için yazılı taahhüt alıyor. Ayrıca kurs masrafının yüzde 30'unu işveren, yüzde 70'ini ise İş-Kur üstleniyor. Mesleğin özelliğine göre 2 ay ile 10 ay arasında süren kurs süresince katılımcılara, ?cep harçlığı' da veriliyor.

Bugüne kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Antalya, Erzurum, Tokat, Trabzon gibi hemen hemen tüm illerde açılan kurslarda, katılımcılara bilgisayar operatörlüğü, motor tamirciliği, PVC ustalığı, elektrikli ev aletleri tamirciliği, mali müşavir asistanlığı, barmenlik, tekstil-konfeksiyon gibi her çeşit meslek dalında eğitim verildi. İş-Kur yöneticileri, kurs aracılığıyla personel istihdam etmek isteyen işadamlarının başvuru için acele etmelerini isterken, projenin 2004 yılı sonunda biteceğini anımsattılar. Başvurular için Haziran ayının geçirilmemesi gereğine işaret eden yöneticiler, özellikle eğitim süresi 6 ayı aşan kurs taleplerinin, Haziran'dan önce yapılması gerektiğini vurguladılar.

Hedef 25 bin kişi

İŞ-Kur'un meslek edindirmeye yönelik ?istihdam garantili' bu kursları dışında işsizlere yönelik 2 ayrı programı daha bulunuyor. Bunlardan ilki, moral bozukluğu nedeniyle iş aramaktan vazgeçen ya da umudunu kaybedenlere verilen ?danışmanlık' hizmeti. Bu gruptaki işsizlere iş arama becerisinin geliştirilmesi, iş görüşmesinde nelere dikkat etmesi gerektiği öğretiliyor.

Toplum Yararına Çalışma Programları başlıklı ikinci grupta ise, kamu yararına yapılacak bazı işlerin İş-Kur'a başvuran işsizler aracılığıyla yapılması sağlanıyor. Bu çerçevede belediyeler, üniversiteler, vakıflar aracılığıyla verilecek kamu hizmetlerinde eleman istihdamı için İş-Kur'a başvuruluyor. İş-Kur Genel Müdürü Necdet Kenar, 1.5 yıldır devam eden bu programlar çerçevesinde 15 bin işsize hizmet götürdüklerini, 2004 yılında da 10 bin kişiye hizmet vermeyi hedeflediklerini belirtirken, böylece 2004 sonuna kadar 25 bin kişiye ulaşmış olacaklarını söyledi. Kenar, halen İş-Kur'a kayıtlı 570 bin işsiz bulunduğunu anımsattı.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber